Analyse
Læsetid: 3 min.

Dommer for en dag

Det handler om en farlig forbindelse mellem skuffelse og overlegenhed, siger en finsk politipsykolog efter endnu en skolemassakre. Men hvad kan de allermest indebrændte typer lære af programmer som X Factor eller Talent 2008?
Udland
25. september 2008

På en selvgjort video optræder den 22-årige Matti Juhani Saari, der tirsdag på en finsk skole dræbte 11 inkluderet sig selv, med pistol som affyres mod betragteren, lige ind i det globale øje. Videoklippet har som en virus spredt sig til servere rundt om på kloden, selv om den oprindelige budbringer, YouTube, prøvede at stoppe det, da massakren blev kendt.

Tilsvarende optagelser er før lagt på nettet af selvmordskandidater, der planlagde massedrab, og nogle er måske bekymrede over, at grusomhederne og deres ritualisering smitter via skærmen.

Men smitte er mere reglen end undtagelsen i det moderne samfund og nærmest forudsætningen for den endeløse vækst. Forbrugsvaner er som bekendt meget smitsomme, og selv reklame kan smitte i form af såkaldt viral markedsføring, hvor filmstumper, der falbyder varer eller firmaer, spredes af de forlystelsessyge forbrugere via for eksempel YouTube. Massakren som det ultimative brand i kategorien desperation synes på denne måde ustoppelig. Hvad Matti Juhani Saari og de andre gerningsmænd fra Finland, USA osv. vil opnå med deres videoer er indlysende. Foruden et muligt dunkelt motiv om på forhånd at afsløre sig selv og bede om hjælp, ønsker de at blive udødeliggjort og på nettet, der aldrig glemmer, at blive husket om ikke for det gode, så for det dårlige.

Udryd mindreværdige

På den måde kan drabsmændenes motiver minde om de tusinder af mennesker, der stiller op til tv-programmer som X Factor og Talent 2008, der hinsides havet hedder American Idol og America's Got Talent.

Kun en forsvindende brøkdel af deltagerne besidder andet end amatørens evner. Men flertallet stiller alligevel op, fordi håbet er lysegrønt, og deltagelse i det mindste vil sikre dem berømmelse i få minutter, en snert af udødeligheden.

Nu er der jo forskel på massakrer og musikalsk jammer, og spørgsmålet er, om morderne ønsker at sidestille sig med amatørerne i fjernsynets fremvisning af badeværelsessangere og jonglører.

Hvem de mere vil ligne, kan psykolog Helinä Häkkänen fra det finske rigspoliti, der foretager en psykologisk obduktion af den afdøde gerningsmand, give et fingerpeg om. Hun siger til Hufvudstadsbladet i Helsinki, at et menneske, der forøver skolemassakre er skuffet over sine medmennesker og samfundet. Skuffelsen kan blive dødsens, når den kombineres med følelse af overlegenhed.

Aha, overlegenhed. Fremfor amatørerne kan de unge hadske pistolmænd måske snarere identificere sig med de barske dommere i talentprogrammerne. Altså de internationale versioner af Thomas Blachman og Peter Aalbæk, der ydmyger deltagerne, snuser dem uforskammet i armhulerne, vender dem demonstrativt ryggen og brat stopper deres drømme med et tryk på en stor rød knap.

Den skånselsløse dommer er fascinerende, hvilket fremgår af, at han opnår næsten lige så mange forsider i frokostpressen som de optrædende på scenen. Han er den socialt accepterede udgave af vilkårlig almagt, mens hans dårlige kopi, den indebrændte og ensomme massemorder, som udrydder sine irriterende medmennesker, er den socialt uønskede.

Ligesom skydespil ikke automatisk fører til nedskydning på skolerne, skaber den barske dommer fra tv ikke massemordere. Men betagelsen af ham afspejler en tidsånd, som kombineret med våben i de helt forkerte hænder er farlig.

Den 18-årige Pekka-Eric Auvinen, der sidste år dræbte otte personer på en finsk skole, før han begik selvmord, lagde forinden et videoklip på YouTube. Her kaldte han sig et redskab for den naturlige udvælgelse.

"Jeg vil tilintetgøre alle, jeg opfatter er skændsler for menneskeheden. Op i røven med politisk korrekthed, ligestilling og demokrati," sagde han - og udløste sin lokale dommedag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her