Læsetid: 3 min.

'Jeg giver George Bush skylden for det hele'

Flere iagttagere peger på, at hotelangrebet i Islamabad er en direkte konsekvens af USA's angreb i Pakistan. Og spørger man Safraz Khan, en flygtning fra Pakistans krig mod Taleban, er han ikke i tvivl om, hvem der er skyld i landets sørgelige situation
Udland
22. september 2008

ISLAMABAD - Safraz Khan er en 25-årig pakistaner. Han har skæg, en sølvtand, går i løs skjorte og løse bukser og kunne være en hvilken som helst af de unge mænd, der befolker Peshawar, den sydende og fortravlede storby nær Pakistans nordvestlige grænse til Afghanistan.

Men Safraz Khan er ikke herfra. Han kommer fra stammeområdet Bajaur ved landegrænsen. Han nåede til Peshawar for to uger siden sammen med sin kone, sine forældre, brødre og søstre og mange andre familiemedlemmer. Som de fleste andre af de senest ankomne til byen er de krigsflygtninge.

"Hæren begyndte at bombe og beskyde vores landsby. Der var udgangsforbud fra daggry til solnedgang. Børnene kunne ikke gå i skole. Vi kunne ikke tage på markedet. Derfor rejste vi," siger han og trækker på skuldrene.

Hans nye hjem ligger i en sidegade i Peshawar, hvor han lejer et værelse, et toilet, et fjernsyn, seks hængekøjer og en gasovn. Safraz er skomager og har fundet arbejde. Han er heldigere end de fleste.

"Jeg kender folk, der bor på jernbanesporene," siger han.

Da krigen kom

Krigen kom til Bajaur i juli. De øverstbefalende i NATO og USA sagde, at området var blevet et tilflugtssted, hvorfra Taleban og al-Qaeda iværksatte angreb ind i Afghanistan. Men det var den pakistanske regerings frygt for, at Bajaur var ved at falde i hænderne på Taleban, som udløste hærens intervention. Det var derfor, at Safraz Khans landsby blev bombarderet, siger han.

"Taleban havde belejret en militærforlægning med 500 soldater i nærheden af vores landsby. Luftvåbnet bombede de omkringliggende marker og veje for at trænge Taleban i defensiven."

Men der bliver ofte bombet i blinde.

"Det er sandt, at de har ramt nogle af Talebans stillinger. Men de har også bombet skoler, moskeer, præsteseminarier og markeder - alle de steder, hvor Taleban kunne formodes at befinde sig. Folk ved ikke, hvad de skal gøre. I begyndelsen af ramadanen sagde regeringen, at der ville være våbenhvile. Nogle vendte tilbage til Bajaur. Så blussede kampene op igen. En mand så otte familiemedlemmer blive sprængt i luften uden for sit hus," fortæller Safraz Khan.

Bushs skyld

Safraz har ikke meget tilovers for den pakistanske hær. Men han er mest vred på Amerika.

"Jeg giver George Bush skylden for det hele. Det er ham, der siger, at der er udenlandske krigere i Bajaur. Han tvinger hæren til at reagere. Det er hans skyld, at så mange mennesker er blevet dræbt, og at så mange er blevet hjemløse."

Safraz siger også, at USA er direkte involveret i kampene.

"Vi ser deres førerløse fly kredse rundt i luften. Vi kalder dem for 'CIA-fly' eller 'CD-fly', fordi de optager alt. Vores børn peger ad dem eller retter spejle mod dem for at drille. Vi hiver dem indenfor. Vi er skrækslagne for, at de skulle blive ramt."

Safraz hævder, at han ikke har set udenlandske krigere i Bajaur. Men han vedgår sig, at området er under det pakistanske Talebans herredømme.

"En lokal bevægelse som er opstået i islams navn," siger han.

Det pakistanske Taleban begyndte at 'patruljere' i hans landsby for et år siden. I begyndelsen blev de betragtet som en slags moralsk politistyrke.

"De udredte problemer mellem folk. De var en bod på markedet, som solgte obskøne cd'er og distraherede børnene, så de ikke gik i skole. Taleban lukkede den. De kunne folk godt lide. De gik fra at være en lille bevægelse til at vokse sig store."

Sammen mod USA

Men bevægelsens tiltrækningskraft aftog i takt med kampene. I august skød Taleban to stammehøvdinge og en mullah, fordi de havde "talt med regeringen". Det gjorde stammerne rasende. En såkaldt 'Lashkar', en stammemilits, blev rejst for at kæmpe side om side med hæren mod Taleban. Det har konsekvenser, når man bliver tvunget fra sit hjem, siger Safraz.

"Der er 1.000 af os her i Peshawar. Her er ingen steder at bo, og leveomkostningerne er urimelige. Først gav folk hæren skylden. Nu skyder de skylden på Taleban. Nogle er vendt hjem for at kæmpe imod dem."

Derfor er Safraz heller ikke i tvivl om, hvem der vinder krigen.

"Det er selvfølgelig i Allahs hænder, men jeg tror, at regeringen vil sejre. Talebans maskingeværer kan ikke stille noget op imod hærens kanoner, helikoptere og jagerfly. Krigen foregår ikke på landjorden, men i luften. Derfor er regeringen bedre stillet i kampen om magten."

Kun én ting ville kunne vende slaget, siger han:

"Hvis amerikanerne invaderede Bajaur, ville både Taleban og stammerne slutte sig til den pakistanske hær. Så ville vi kæmpe sammen mod USA. Hvorfor ikke? Vi er alle muslimer."

Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her