Læsetid: 2 min.

Gordon Brown angribes af fremtrædende partifælle

Åben krig i Labour - for første gang opfordrer et parlamentsmedlem Brown til at træde tilbage
Udland
5. september 2008

LONDON- "Blandt alle medlemmer af parlamentsgruppen er der bekymring. Vi er på vej mod katastrofe og total udslettelse. Gordon Brown burde træde tilbage så snart som muligt og bane vej for en afstemning om lederposten".

Så kategorisk lyder opfordringen fra det fremtrædende parlamentsmedlem og tidligere indenrigsminister, Charles Clarke. Clarke er dermed det første medlem af Labours parlamentsgruppe, der offentligt opfordrer den britiske Gordon Brown til at træde tilbage. Han fremsætter kritikken i ugemagasinet The New Statesman, som udkommer i dag.

Iagttagere betragter situationen som yderst kritisk for Brown. Clarkes udtalelser var tophistorien i BBC's nyhedsprogram og på forsiden af flere aviser i går.

"Det er klart, at mistilliden til Gordon Brown nu er så dyb, at det kan blive vanskeligt for ham at overleve," siger Peter Riddell, kommentator på avisen The Times.

Clarke var en af arkitekterne bag New Labour og bliver anset for et af de mest fremtrædende medlemmer af den såkaldte Blair-fløj. I artiklen afviser han dog, at hans kritik er udtryk for en paladsrevolution fra denne fløj. Kritikken er bredere og dybere siger han:

"Det er ikke en sammensværgelse mellem tilhængere af Tony Blair - til trods for hvad medierne skriver. Det er udtryk for en dyb og udbredt frygt for vores fremtid. Denne er ikke er baseret på ideologisk ståsted. Vi frygter, at vi er på vej mod total udslettelse. Det kan vi ikke lade ske," skriver Clarke i artiklen.

Som Brutus og Cæsar

At artiklen bliver offentliggjort i The New Statesman er endnu et tegn på, at Gordon Brown har mistet støtte i partiet - også i de kredse, der traditionelt har stået ham nær. Bladet er ejet af tidligere vice-økonomiminister Geoffrey Robinson. Robinson er kendt som en af Browns allernærmeste rådgivere og har støttet premierministeren økonomisk. Robinson har tidligere brugt The New Statesman som talerør for sine synspunkter.

"Det er som Brutus, der dolker Cæsar. Det er en meget ubehagelig overraskelse for Brown," siger David Butler fra Oxford Universitet til Information.

Kritikken kommer, umiddelbart efter at Gordon Brown er vendt hjem fra ferie og samtidigt med, at han har indledt en kampagne for at genoprette tilliden til sit parti.

Labour er 25 procent bagud i meningsmålingerne.

Inden sommerferien blev Brown indirekte kritiseret af udenrigsminister David Miliband efter Arbejderpartiet havde tabt suppleringsvalget i den hidtil sikre kreds i Glasgow.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her