Læsetid: 5 min.

Irak-krig førte til økonomisk krise

Nobelpristageren Joseph Stiglitz mener, at krigen i Irak er årsag til finanskrisen. 'De store økonomiske kriser er kommet i kølvandet på republikanske præsidenter. Det skyldes mestendels, at disse er mere ivrige efter at gå i krig', lyder vurderingen fra en krigsøkonom
-Krigen I Irak var dårligt planlagt. Det slog bunden ud af statskassen, at USA var tvunget til at blivei landet i lang tid-, siger økonomen Joseph Stiglitz.

-Krigen I Irak var dårligt planlagt. Det slog bunden ud af statskassen, at USA var tvunget til at blivei landet i lang tid-, siger økonomen Joseph Stiglitz.

Ahmad al-Rubaye

19. september 2008

LONDON: "De nuværende økonomiske problemer kan tilskrives Bushregeringens udenrigspolitik og især krigen i Irak."

Så bastant lyder kritikken fra økonomen Joseph Stiglitz i et interview med BBC. Og han er ikke nogen tilfældig økonom, men nobelpristager i økonomi, tidligere cheføkonom i Verdensbanken og forhenværende formand for den amerikanske præsidents råd af økonomiske rådgivere.

"Krigen I Irak var dårligt planlagt. Det slog bunden ud af statskassen, at USA var tvunget til at blive i landet i lang tid. Krigen var for dyr, og det skabte et underskud på statsfinanserne. For at dække dette underskud måtte regeringen optage lån," forklarer Stiglitz. Konsekvensen af denne låntagning var, at der blev suget penge ud af økonomien; penge, som ellers ville være brugt til privatforbrug, mener Stiglitz. Den tydeligste konsekvens var en rentestigning:

"Underskuddet på de offentlige finanser skabte større efterspørgsel efter kapital. Som følge deraf steg renten."

Det var, ifølge Stiglitz, denne rentestigning, der slog bunden ud af boligmarkedet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Country Joe And The Fish - Vietnam Song Lyrics:

Well, come on all of you, big strong men,
Uncle Sam needs your help again.
He's got himself in a terrible jam
Way down yonder in Vietnam
So put down your books and pick up a gun,
We're gonna have a whole lotta fun.

And it's one, two, three,
What are we fighting for ?
Don't ask me, I don't give a damn,
Next stop is Vietnam;
And it's five, six, seven,
Open up the pearly gates,
Well there ain't no time to wonder why,
Whoopee! we're all gonna die.

Come on Wall Street, don't be slow,
Why man, this is war au-go-go
There's plenty good money to be made
By supplying the Army with the tools of its trade,
But just hope and pray that if they drop the bomb,
They drop it on the Viet Cong.

And it's one, two, three,
What are we fighting for ?
Don't ask me, I don't give a damn,
Next stop is Vietnam.
And it's five, six, seven,
Open up the pearly gates,
Well there ain't no time to wonder why
Whoopee! we're all gonna die.

Well, come on generals, let's move fast;
Your big chance has come at last.
Now you can go out and get those reds
'Cause the only good commie is the one that's dead
And you know that peace can only be won
When we've blown 'em all to kingdom come.

And it's one, two, three,
What are we fighting for ?
Don't ask me, I don't give a damn,
Next stop is Vietnam;
And it's five, six, seven,
Open up the pearly gates,
Well there ain't no time to wonder why
Whoopee! we're all gonna die.

Come on mothers throughout the land,
Pack your boys off to Vietnam.
Come on fathers, and don't hesitate
To send your sons off before it's too late.
And you can be the first ones in your block
To have your boy come home in a box.

And it's one, two, three
What are we fighting for ?
Don't ask me, I don't give a damn,
Next stop is Vietnam.
And it's five, six, seven,
Open up the pearly gates,
Well there ain't no time to wonder why,
Whoopee! we're all gonna die.

Ja, det er en tragedie grænsende til det farceagtige: USA gik i krig i Irak for at sikre deres energiforsyning for at sikre deres økonomi. Nu er landet på grænsen af det insolvente.

Streng taget gik USA i krig for at redde den vestlige verden fra Saddams masseødelæggelsesvåben og for at sikre fred, frihed og demokrati - en så idealistisk og uegennyttig målsætning må jo, desværre, medføre ofre og tilbageslag for USA's offervillige befolkning.

Al Gore:
As I've said in the past, we're borrowing money from China to buy oil from the Persian Gulf to burn it in ways that destroy the future of human civilization.

@Jens Thorning: "Streng taget gik USA i krig for at redde den vestlige verden fra Saddams masseødelæggelsesvåben og for at sikre fred, frihed og demokrati ..."

Forbliv du endelig i den tro.

Nu var det jo demokraterne, der fik USA med i WWII, Koreakrigen og Vietnamkrigen.

Så den store republikanske krigskonspirationsteori holder ikke rigtigt vand.

Medmindre Kim Vibe mener japerne og tyskerne var demokrater i 1941, så tror jeg det er lige i overkanten af tørre den af på demokraterne.

Korea og Vietnam krigene var delvist et produkt af den spændengerne mellem øst og vest, så det er heller ikke den bedste sammenligning.

Men at give republikanerne et generelt stempel som krigsherrer er nu også lige i overkanten.

For 3 bill. dollars kunne der virkelig været gjort stor gavnlige ting ude i verden. Fx. for alvor at nå de famøse millinium-mål!

Buck Fush!

Jens Thorning: "Streng taget gik USA i krig for at redde den vestlige verden fra Saddams masseødelæggelsesvåben og for at sikre fred, frihed og demokrati ..."

Nogle gange tvivler jeg virkelig på visse debattørers intelligens og evne til forholde sig kritisk til informationer ...

Så havde det ikke været for Irak-krigen ville boligboblen ikke været revnet. En boligbobel der opstod fordi man tillod nye låneformer der lokkede folk ud i meget risikabel lånoptagning. En låntagning der er skyld i at boligejerne i Danmark skylder 3,5 x BNP.
Måske Irak-krigen kan forklare noget i USA, men jeg tror ikke at det forklare noget i DK. Vores krise er helt hjemmedyrket via en fuldstændig uansvarlig økonomisk politik med stor privat lånoptagning, skattestop og senest skattelettelser.
Læs for ørigt også den anden artikel her på siden om de to slags kapitalismer, den forklare også hvorfor bankerne har rodet sig ud så dybt vand at de ikke kan bunde, i blind tillid til at boblen aldrig ville briste.
Fogh & ko bærer selv ansvaret for den økonomiske situation i DK.

Det er altså lidt for dårligt, at folk ikke kan gennemskue Jens Thornings ironi - folk kan åbenbart ikke huske hans øvrige kommentarer, så ville de ikke være i tvivl.

Nu kan man jo have forskellige synspunkter om forskellige emner; men der var ganske rigtigt tale om ironi, for hvad siger ikke Fogh Selv:

"Vi troede jo alle, at han havde disse masseødelæggelsesvåben"

Det er ikke så meget ordet "troede" som ordet "alle", jeg finder bemærkelsesværdigt ...

Christian de Coninck Lucas

Kun på grund af det mest massive propaganda forløb vi har set efter den kolde krig. Det tog trods alt ikke længe før de første begyndte at se hvor dybt løgnene gik.
Men Bush familien kan da være tilfreds med at endnu en tidligere ven, der altså ikke er værd at holde ved magten længere, blev "ordnet" i Saddam Hussein. Det virker meget Noriega agtigt hver gang Bush klanen og dens partnere går i krig "for folk og sikkerhed", og det viser sig altid at de har en skjuklt dagsorden og ser en mulighed for profit. Oftetst stjålet fra amerikanske skatteydere.

"Streng taget gik USA i krig for at redde den vestlige verden fra Saddams masseødelæggelsesvåben og for at sikre fred, frihed og demokrati - en så idealistisk og uegennyttig målsætning må jo, desværre, medføre ofre og tilbageslag for USA's offervillige befolkning."

Christian de Coninck Lucas

"Joe Lieberman er stjerneeksemplet på en (tidligere) demokratisk ultracon."

Ja han er et helt ekstremt eksempel på at der reelt kun er to sider af det samme parti i USA, lad os kalde det "The Corporate Party", med enkelte folk i Kongressen der kæmper imod (Ron Paul og Kucinich er to eksempler). Det er farceagtigt når Lieberman render rundt efter McCain og forsøger at holde hans udtalelser til den rette linje.

Endnu mere interessant (men spekulativt) er, at flere dybdeborende journalister og pokitioske forskere ser Joe Lieberman som en god kandidat for "Mega". "Mega" er et efterhåden flere år gammelt kodeord for en formodet israelsk muldvarp i det amerikanske politiske system, der endnu ikke er identificeret. "Mega" har været omtalt siden 70'erne, og tager vi i betragtning, at der for få år siden blev afsløret en stor Israelsk spion ring i Washington (sikkert styret af AIPAC/MOSSAD men jeg er ikke sikker), er teorien om "Mega" slet ikke død. Langtfra.