Læsetid: 5 min.

Klimaleder: Vi må hjælpe politikerne

Det haster mere med klima-handling end nogensinde, men regeringerne står rådvilde over for udfordringen. De frygter vælgerreaktionerne, siger næst-formand for FN's klimapanel
8. september 2008

"Start med at droppe kød på menuen én dag om ugen og trap ned derfra," sagde formanden for FN's klimapanel IPCC, Rajendra Pachauri, i går til den britiske avis The Observer.

Så meget haster det med at bremse klimaforandringerne, at den øverste forskningsekspertise nu direkte appellerer om ændringer i det personlige forbrug. Den globale produktion af oksekød er en lige så slem klimabelaster som den globale transportsektor, så derfor må spise-vanerne revideres.

I dag taler Pachauri om klimaudfordringen i London. I morgen taler IPCC's hidtidige næstformand, den srilankanske udviklingsøkonom Mohan Munasinghe, i København. Munasinghe er forelæser for 500 tilhørere ved Københavns Universitets Climate Lecture - alt optaget - men er også i Danmark for i dag at drøfte de aktuelle klimaforhandlinger med statsminister Anders Fogh Rasmussen og klima- og energiminister Connie Hedegaard. I en samtale med Information bekræfter Mohan Munasinghe, at klimaforhandlerne - og klodens beboere i det hele taget - er under stærkt tidspres.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Mohan Munasinghe ser risikoen for en Fortress world, en verden præget af de riges forskansen sig i lukkede samfund, hvorfra de fattige - desperate efter et tåleligt livsgrundlag - holdes ude. Begyndelsen til barbari, mener han."

Jeg er enig. Jeg ser også denne udvikling for mig. De riges argument, bevidst for dem selv eller ikke, synes at være, at hvis bare de samler nok rigdom, så sejler de nok hen over lortet. Måske får de ret. Måske ikke. Men barbari er det under alle omstændigheder. Historien om igen. Mon menneskeheden nogensinden bliver klogere? Jeg tvivler. Ak, ja.

"Det sætter fokus på spørgsmålet: Hvad er det, der bringer folk sammen i krisetider, og hvad er det, der trækker dem fra hinanden? Hvordan kan den sociale kapital mobiliseres?"

Skruen af tiltagende mistillid mellem mennesker skal vendes rundt. Men hvordan skal det kunne lade sig gøre i en atmosfære, hvor alle rager til sig, fordi de føler sig truet af alle de andre, der også rager til sig?

Vi har brug for langt flere mennesker med mod til at stoppe op. Hvad er der rent psykologisk/åndeligt på spil? Er det fordi en forbrugsnedsættelse giver associationer om forfald og død, at vi ikke tør?

Der er simpelthen behov for en global mentalitetsændring - kapitalisme er ikke bare et uskyldigt økonomiskt sæt teorier, det er et vanedannende og tankemønsterdannende system, der fører til stivhed, aggregation af rigdom, og kortsigtet prioritering.

Planeten er sgu ligeglad med om vores civilisation går under. Den klarer sig fint - men hvis vi fortsætter som vi gør nu, så vil det blive realiteten. Ikke idag, og ikke imorgen - men på et tidspunkt. Det er for vores egen skyld at vi skal passe på planeten, plain and simple.

- første skridt er at indse, at den nuværende globale kapitalisme ikke er bæredygtig!

Søren Winther Lundby

Fremragende artikel. I Nyt Europa arbejder vi på www.globalcitizen.net som på mange måder følger præcis den tilgang som MM her lægger for dagen.

Siden er stadig i beta beta, og vi får brug for mange top-studerende og andre kapaciteter før vi er i hus, men nu giver vi det lige en chance.
Mange hilsner
Søren Winther Lundby
Nyt Europa / Global Citizen

Det er altid interessant at se folk putte deres ideologi ind i debatten om global opvarmning.

Hvad er alternativet til kapitalisme ????

Socialisme ???

Så skulle kineserne svine mindre end inderne.
Og hvordan gik det lige i Sovjet med miljøbevistheden.

Jeg kan faktisk ikke komme på et eneste land som tager klimapolitik alvorligt, som ikke er kapitalistisk, og dermed har en fri presse.

Der er ikke noget kapitalistisk over at være et svin, og hvis man ikke mener at der kan gøres noget for at bekæmpe global opvarmning uden at ændre det politiske system, er man en del af problemet, og ikke en del af løsningen.

Global opvarmning at skabt af tankeløs velstand, som igen er skabt af kapitalisme, og hvis man vil bekæmpe global opvarmning ved at nedsætte sin (eller andres) velstand, så var det måske mere ærligt at sige det ligeud.

Og hvor kommer nu Fort EU in i debatten ???