Nyhed
Læsetid: 2 min.

McCain tvunget til at tale økonomi i aften

Den skrantende økonomi er det politiske problem, som optager amerikanerne mest. I de amerikanske medier kritiseres McCains økonomiske politik hårdt op til hans nomineringstale i aften
Den skrantende økonomi er det politiske problem, som optager amerikanerne mest. I de amerikanske medier kritiseres McCains økonomiske politik hårdt op til hans nomineringstale i aften
Udland
4. september 2008

Når John McCain torsdag nat dansk tid går på talerstolen på det republikanske partikonvent, vil der blive lyttet særligt godt efter hans udmeldinger om den amerikanske økonomi. Kritikken vil blive voldsom, hvis han kniber udenom, for situationen er alvorlig.

I en opinionsundersøgelse fra Pew Research udført i juli svarede 64 pct., at deres indkomster ikke længere kunne dække deres leveomkostninger. 45 pct. af de adspurgte sagde, at de stigende priser var deres største økonomiske problem.

The United States Misery Index (USMI) er et mål for økonomisk og social udsathed i USA. Indexet defineres som arbejdsløshed plus inflation og blev udviklet af præsident Lyndon B. Johnsons økonomiske rådgiver Arthur Okun i 1960’erne.

Indexet for 2008 ligger ifølge USMI på det højeste niveau siden 1983. Det er med til at illustrere, hvorfor amerikanerne føler sig hårdt ramt, og hvorfor Barack Obamas forslag om markante økonomiske reformer til fordel for arbejderklassen gjorde ham så populær under primærvalgene.

Det kan blive et stort problem for John McCain i præsidentvalgkampens sidste to måneder. Ikke blot fordi han efter eget udsagn ikke har den store forstand på økonomiske forhold, men fordi den økonomiske politik, som McCain og hans stab har valgt at føre, ifølge mange kommentatorer lægger sig tæt op af Bush-regeringens økonomisk konservative linje.

Flere skattelettelser

Præsident Bush har i sin regeringsperiode indført massive skattelettelser for de mest velhavende amerikanere og for erhvervslivet. McCain støtter skattelettelserne. Særligt dem, der gælder erhvervslivet, som han har tænkt sig at udvide som præsident. Det er en del af hans plan for at sætte gang i den amerikanske økonomi efter boligkrisens rasen, dollarens styrtdyk og olieprisernes himmelflugt.

New York Times skriver i dag, at McCains planlagte skattelettelser vil koste statskassen 1 mia. dollars over de næste fire år. Den republikanske præsidentkandidats intension om at holde amerikanske tropper i Irak til omkring 2013 vil også koste dyrt.

På det sidste punkt er McCain i stærk opposition til Obama, som vil trække USA ud af Irak indenfor 16 måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her