Læsetid: 4 min.

Merkels bayerske tømmermænd

Det parti, der sikrede Angela Merkel posten som regeringsleder, led søndag et lammende nederlag ved valget i Bayern. Nu kan de kristne, borgerlige partier blive tvunget til at bejle til liberalismen
Det parti, der sikrede Angela Merkel posten som regeringsleder, led søndag et lammende nederlag ved valget i Bayern. Nu kan de kristne, borgerlige partier blive tvunget til at bejle til liberalismen
1. oktober 2008

BERLIN - De blev døbt Dick und Doof, Gøg og Gokke på tysk, af De Grønne under valgkampen i den sydtyske delstat Bayern. Og duoen Günther Beckstein og Erwin Huber - henholdsvis ministerpræsident for CSU i Bayern og partiets formand - fik da også smækket en ordentlig valglagkage i synet ved valget søndag. Partiet mistede næsten en tredjedel af sine vælgere og tabte det absolutte flertal i landdagen i Bayern, som det har haft siden 1962.

Og i går tog formand Erwin Huber så konsekvensen og gik af. Men dramaet stopper ikke der. Nederlaget har også givet anledning til grundig eftertanke i Berlin. CSU er søsterparti til Angela Merkels CDU, der repræsenterer den kristne borgerlighed i resten af Tysklands delstater. Og i den koalition, som regerer Tyskland i dag, er Merkel regeringsleder, fordi CSU opnåede 49 procent af stemmerne i Bayern ved det seneste valg til Forbundsdagen. Efter søsterpartiets dårlige resultat i Bayern må Merkel erkende, at der blæser nye vinde i tysk politik, og at der er grund til at finde nye venner at ride stormen af med. Bayern forbliver konservativt, da CSU kan danne ny regering med det liberale parti FDP, der løb af med mange af de gamle konservative vælgere. FDP er på forbundsplan trampet næsten fladt af Merkels CDU, men vender altså nu tilbage - ikke blot til den bayerske landdag efter 14 år i kulden, men sandsynligvis også på landspolitisk plan i form af regeringsdeltagelse i Berlin. Valget viste nemlig, at vælgerne fravalgte de gamle, store folkepartier, og det bliver helt afgørende for Merkel at finde ud af at manøvrere i dette klima frem til valget til Forbundsdagen i Berlin senest næste efterår.

Tyskland skal også vælge ny præsident næste år. Det sker ved et indirekte valg, og her kan CSU's dårlige valg i søndags betyde, at søsterpartierne CDU-CSU ikke har stemmer nok til at genvælge landets nuværende præsident, Horst Köhler.

Ligesom det er tilfældet i Bayern, bliver det liberale parti FDP det første, den tyske kansler Angela Merkel vil bejle til.

Helt modsat

Nemt bliver det ikke for CSU og FDP at finde hinanden i Bayern. FDP har et anstrengt forhold til de kristelige unionspartier CDU og CSU. Det er et liberalt parti i klassisk forstand, der går ind for så lidt stat som muligt, mens CSU bærer ordet "social" ikke bare i sit navn, men også i praktisk politik. Omvendt har CSU været identisk med den bayerske delstat så længe, at alt har været topstyret og meget lidt overladt til det private initiativ. Det betyder også, at CSU har været behersket kritisk over for EU, fordi partiet mener, at alt for fri konkurrence i Europa er af det onde. På disse punkter har FDP den stik modsatte opfattelse.

Ved siden af grundsynspunktet, at markedet skal operere frit, går FDP også ind for store investeringer på uddannelsesområdet med heldagsskoler og mindre klassestørrelser. Sådanne reformer vil bøde på det stærkt klasseopdelte tyske uddannelsessystem, men det er næppe hovedformålet med FDP's uddannelsespolitik. Partiet vil frem for alt modernisere Tyskland. CSU holder på sin side krampagtigt fast i at dele børnene efter fjerde klasse i gymnasieskole, realskole og hovedskole. Den sidste type er en skraldespandsskole for indvandrerbørn og socialt dårligt stillede børn. Valg-resultatet viser, hvad vælgerne synes om det.

At ingenting bliver nemt, kunne man se på Angela Merkels kropssprog, da hun talte til sit parti, CDU, dagen efter valget. Kansleren hang med næbbet, mens hun opfordrede sine partifæller til at tage ved lære af resultatet i Bayern. CDU skal i den kommende valgkamp vise, at "det på områder som erhverv, arbejde, uddannelse og integration kan give mennesker fremtidsperspektiver", sagde Merkel.

I petitesseafdelingen

Valget viste nemlig de gamle partier, at vælgerne vil have visioner, ikke værtshussnak. Under valgkampen i Bayern hentede CSU sine mærkesager i den absolutte petitesseafdeling: Partiet har krævet genindførelse af transportfradraget for pendlere og begrænsning af rygeforbuddet, så bayerne igen kan ose i små knejper og luftige øltelte. Desuden gjorde Günther Beckstein sig uheldigt bemærket i resten af Tyskland ved i forbindelse med den årlige Oktoberfest at sige til vælgerne, at de da sagtens kunne køre bil efter at have drukket to liter fadøl. I de forgangne 46 år, hvor bayerne uafbrudt har givet CSU absolut flertal i landdagen, har de gjort et stort nummer ud af den slags småting, mens de har ordnet de store spørgsmål i røgfyldte lokaler uden offentlighedens medvirken. Nu har landets geo-grafisk set største delstat åbenbart ikke længere tiltro til en gemytlig landsfader i lederhosen. Huber skal skiftes ud med forbundsregeringens landbrugsminister, Horst Seehofer, der engang var et stort navn i CSU, inden han blev hentet til regeringsbænkene. Han er også god for en rask bemærkning, selv om det kneb lidt, da han i fjor skulle forklare, hvorfor han som god katolsk familiefar havde gjort sin sekretær gravid.

Den rette grimasse

Også andre steder har valget givet grund til at overveje markedsføringsstrategien. Den venstreorienterede berlineravis taz havde i valgkampens hede lovet hver ny abonnent en måneds gratis avis for hvert procentpoint, CSU kom under 50-procent-grænsen. Med et valgresultat på 43,4 procent betyder det syv måneders gratis avis til nye taz-abonnenter. Alt i alt 11.000 euro vil det koste den kronisk forarmede avis.

"Valgresultatet er alle pengene værd," udtalte avisens ledelse, der hermed gik foran, når det gælder om at finde en grimasse, der kan passe.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu