Læsetid: 1 min.

Mindst 90 omkommet i voldsomme oversvømmelser

Oversvømmelser hærger det østlige Indien og tvinger millioner af mennesker fra hus og hjem. Myndighederne anklages for ikke at have grebet ind i tide
Monsunregnen har sammen med et dæmningsbrud i Nepal oversvømmet hundredvis af landsbyer i Bihar-regionen i Indien og tvunget mindst tre millioner mennesker til at forlade deres hjem.

Monsunregnen har sammen med et dæmningsbrud i Nepal oversvømmet hundredvis af landsbyer i Bihar-regionen i Indien og tvunget mindst tre millioner mennesker til at forlade deres hjem.

Rupak De Chowdhuri

Udland
2. september 2008

Nogle landsbyboere har levet på taget af deres hus i flere dage, mens andre spiser planter og blade for at overleve. Oversvømmelserne i den fattige Bihar-region i den østlige del af Indien er ifølge myndighederne de værste i 50 år, og mindst tre millioner mennesker er blevet tvunget væk fra deres hjem, mens en kvart million huse er ødelagt. Indtil videre er der rapporter om mindst 90 omkomne, men aktivister og lokale medier siger, at dødstallet er mange gange højere, efter at Kosi-floden sprængte en dæmning i Nepal og oversvømmede hundredvis af landsbyer i Bihar og ødelagte 100.000 hektar opdyrket jord. Hjælpeorganisationer anklager desuden myndighederne for ikke at have gjort nok for at foregribe katastrofen og sætte gang i redningsaktioner i en region, der hvert år rammes af oversvømmelser i forbindelse med monsunregnen. Mere regn i løbet af de seneste par dage har hæmmet redningsaktionerne og skabt frygt for, at floderne vil blive ved med at stige. "Omfanget af katastrofen er nu så stort, at antallet af udsendte redningsfolk har vist sig at være for lille," siger en højtstående katastrofemedarbejder. Desperat situation den indiske hær, som allerede har sat 120 soldater ind for at hjælpe, satte i går yderligere 14 mænd ind i kampen mod vandmasserne. Situationen blandt ofrene for de voldsomme oversvømmelser bliver mere desperat dag for dag."Vi har ikke mere mad tilbage, og min familie og jeg tygger planter og blade for at overleve," siger Mohan Sharma fra Supaul-distriktet. Tv-stationer viser billeder af flodvand, der strømmer ind gennem vinduer og har forvandlet landsbyer, veje og jernbaneskinner til søer. Nogle eksperter mener, at årsagen til oversvømmelserne skal findes i kraftigere monsunregn forårsaget af den globale opvarmning, mens andre mener, at det er myndighederne, der ikke har handlet i tide og f.eks. sørget for at få forbedret infrastrukturen i landet. ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her