Læsetid: 4 min.

Mr. Brown og pundet i frit fald

Mens valutauroen i Storbritannien bliver forværret, har premierminister Gordon Brown solgt ud af guldreserverne, så der ikke er noget at stå imod med. Pundet styrtdykker nu, dollaren stiger, og der er nervøsitet blandt valutaspekulanterne
Bank of England, den britiske nationalbanks hovedsæde i Londons finanscentrum, har netop hævet renten, selv om den politisk blev presset til at sænke udlåndsrenten for derved at sprøjte flere penge ind i den britiske økonomi, der trues af nedgang og inflation.

Bank of England, den britiske nationalbanks hovedsæde i Londons finanscentrum, har netop hævet renten, selv om den politisk blev presset til at sænke udlåndsrenten for derved at sprøjte flere penge ind i den britiske økonomi, der trues af nedgang og inflation.

Shaun Curry

Udland
5. september 2008

LONDON - "Bullshit," er den eneste kommentar den britiske premierminister Gordon Brown har til Deres korrespondents spørgsmål.

Jeg er i det britiske parlament for at foretage et andet interview, da premierminister Gordon Brown pludselig dukker op i elevatoren med sine bodyguards.

@Brød spørgsmål:- Hvad siger du til, at pundets fald skyldes, at I har solgt guldreserverne?, spørger Deres udsendte premierministeren.

Han kigger ned på mig og siger - med et underligt skælmsk udtryk - "Bullshit!". Det er et af de engelske udtryk, der vanskeligt lader sig direkte oversætte, men hvis mening bedst kan opsummeres med det danske 'Sikke noget pis'.

Mere siger premierministeren ikke. Han værdiger mig end ikke et blik, da han stiger ud af elevatoren. Det er ikke høvisk tale fra premierministeren! Men det siger meget om den situation, han befinder sig i.

Bullshit eller ej. Pundet er styrtdykket i de seneste uger. Tirsdag lå det på et historisk lavpunkt over for euroen. Prisen for en euro er nu 0,80 pund. For et år siden var prisen den dobbelte. Samtidigt hermed er den amerikanske dollar steget i værdi.

"I de seneste to uger er antallet af valutatransaktioner tredoblet, og der har været flere udsving på valutamarkederne end på noget andet tidspunkt siden begyndelsen af dette årti," siger Mark McGregor, en valutahandler fra Londons finansdistrikt Canary Wharf.

Dollarens himmelflugt

Ifølge finansavisen The Financial Times' dollar-index er den amerikanske dollar på sit højeste niveau siden 2006.

Der er ifølge økonomer mange årsager til de mange udsving på valutaområdet.

"Det er en forsimpling at se det som et udtryk for den uro, der har været siden sidste år. Selvfølgelig er der en sammenhæng, men den er ikke entydig," siger McGregor til Information.

Han peger på, at olieprisens fald i de seneste uger har stor indflydelse på stigningen på dollarkursen.

Den opfattelse deles af Steve Malyon fra Scotia Capital:

"Faldet i olieprisen er den direkte årsag til, at amerikanske dollar er steget i værdi på markederne. Det har givet investorerne tro på, at der kan komme gang i amerikansk økonomi," siger han.

Men dollarens himmelflugt er også et resultat af politiske overvejelser blandt spekulanter.

"Udsigterne til et tæt løb ved præsidentvalget betyder, at både Republikanere og Demokrater vil love stigende offentlige udgifter for at tiltrække vælgere. For at finansiere dette er det nødvendigt at optage lån, og dermed stiger efterspørgslen på penge. Og så går prisen på dollar op på valutamarkederne," siger økonomen.

"De faldende oliepriser betyder samtidig, at der er udsigt til større efterspørgsel i andre lande. Det er et positivt træk, men det vil sandsynligvis blive modsvaret af rentestigninger. Det vil hæmme væksten," siger Malyon.

"Krisen er langtfra ovre. Men det er positivt for resten af verden, at der er økonomisk vækst i USA. Det har en positiv afsmittende virkning i andre lande," siger han.

Denne positive stemning er ikke delt overalt i The City, Londons finanscentrum.

Browns arv

Som følge af den politik som Labour har ført, mens Gordon Brown var finansminister, har London overtaget Frankfurts rolle som Europas finanscentrum. Ifølge det såkaldte Global Financial Centres Index er London nu verdens førende finanscentrum.

Britisk økonomi er båret af udenlandske investeringer, og investorerne er afhængige af en sund økonomisk udvikling i Storbritannien.

Pundets fald og krisen i britisk økonomi er ikke kun en trussel for den hjemlige økonomi. Den har også negative konsekvenser for andre lande.

"Det har en afsmittende virkning på børserne, hvis der er uro om vores økonomi. Da intet land har flere udenlandske investeringer end Storbritannien, kan uro her forplante sig til resten af verden," siger Mark McGregor.

Han peger på, at tirsdagens kursfald på børsen i Sydney - ifølge analytikere - var forårsaget af faldende kurser på børsen i London.

I weekenden sagde den britiske finansminister, Alistair Darling, at "britisk økonomi er i den værste krise siden 1930'erne".

"Sådanne udmeldinger hjælper ikke just den økonomiske situation. Og de vil givetvis blive årsag til endnu mere valutauro. Det er ikke så stort et problem for et land, der sælger varer og goder - for så falder prisen. Men det er et problem for et land, der er afhængig af servicesektoren," vurderer Mark McGregor.

Det store guldsalg

Den konservative opposition har kritiseret Brown-regeringen for ikke at gøre nok for at genoprette britisk økonomi.

Men det er efter partiets mening blevet vanskeliggjort af regeringens beslutning om at sælge ud af nationalbankens guldreserver.

"Gordon Brown solgte Nationalbankens guld i perioden 1999-2002. På det tidspunkt, hvor guldprisen var historisk lav. Det betyder, at vi ikke har noget at stå imod med," siger partiets skyggefinansminister George Osborne.

Den opfattelse deles ikke entydigt af analytikere.

"Det er vist mere udtryk for en politisk vurdering end et resultat af en nøgtern økonomisk analyse. Man skal helt tilbage til mellemkrigstiden for at finde belæg for det synspunkt. Valutasystemet bygger ikke længere på den såkaldte 'guldfod'. Så vidt jeg kan vurdere, kan det højst have kostet et par milliarder. Det er ikke meget i den sammenhæng," siger den uafhængige valutahandler Alex Hickman, der tidligere har arbejdet for de konservative.

Han indrømmer dog, at "guldhandlen sendte et dårligt signal," som kan få politiske konsekvenser. Det er en opfattelse der deles blandt politiske iagttagere.

"Jeg tror ikke, Alistair Darling skal regne med at beholde sit job, når Gordon Brown foretager sin regeringsrokade her til efteråret," siger BBC's politiske redaktør, Nick Robinson, til BBC World.

"Gordon Brown er tvunget til at reagere på den udtalelse. Det kan han gøre ved at ommøblere på sin regering, men det vigtigste er, at han foretager sig noget på det økonomiske område," siger Hickman.

Det første skridt blev taget tirsdag, da finansministeren midlertidigt ophævede stempelafgiften på ejendomme under en købspris på 175.000 pund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her