Note
Læsetid: 1 min.

NATO-chef: Vores dør står åben for Georgien

NATO's udvidelser fortsætter, og Rusland kan ikke nedlægge veto. Det fastslog NATO's generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, i går under et besøg i Georgien
NATO-s generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer (tv.), med Georgiens udenrigsminister, David Kezerashvili (nr. to fra venstre), så på de mange ødelagte bygninger i byen Gori i går i det vestlige Georgien, som Rusland havde besat i august.

NATO-s generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer (tv.), med Georgiens udenrigsminister, David Kezerashvili (nr. to fra venstre), så på de mange ødelagte bygninger i byen Gori i går i det vestlige Georgien, som Rusland havde besat i august.

ZVIAD NIKOLAISHVILI

Udland
17. september 2008

TBILISI - Georgiens vej ind i NATO's er pivåben.

Så klart var budskabet fra den vestlige forsvarsalliances generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, i går i den georgiske hovedstad, Tbilisi, inden han senere på dagen skulle besøge den krigshærgede by Gori.

20 kilometer fra sovjetdiktatoren Stalins fødeby er russiske soldater fortsat udstationeret syd for udbryderregionen Sydossetien, selv om det er en måned siden, at en ugelang konflikt mellem Georgien og Rusland sluttede.

Rusland har opfordret NATO-chefen til at droppe sin rejse til Georgien, men Scheffer nægter at bøje sig for russisk pres, også hvad angår georgiernes ønske om at blive lukket ind i NATO-varmen.

"NATO's udvidelsesproces vil fortsætte," sagde hollænderen på et møde med georgiske politikere og studerende i Tbilisi.

"Intet andet land har vetoret. Vejen ind i NATO er pivåben for Georgien. Vi vil ikke tillade, at udenforstående lande bryder vores bånd," sagde han, men rakte også hånden ud mod russerne.

"At straffe Rusland er ikke den rette vej fremad. Vejen frem er at hjælpe Georgien."

Scheffer deltog mandag i det første møde i en nyoprettet NATO-Georgien-kommission, som blev nedsat efter konflikten. Den skal hjælpe Georgien med at vurdere behovet for genopbygning, men også knytte Kaukasuslandet tættere til NATO.

Forsvarsalliancen sagde på et topmøde i april ellers nej til at åbne døren på klem for Georgien, blandt andet fordi Frankrig og Tyskland frygtede, at det ville provokere Rusland unødigt.

ritzau/AF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her