Læsetid: 2 min.

Nordkorea vil genåbne atomanlæg

Konflikten om Nordkoreas atom-program er igen eskaleret, efter at landet i går meddelte, at det vil genstarte en atom-reaktor. Forhandlinger om at få Nordkorea til at skrotte sine atomvåben vil aldrig føre til noget, advarer ekspert
Udland
20. september 2008

SEOUL - Pyongyang har igen besværliggjort forsøgene på at få Nordkorea til endegyldigt at skrotte sit atomvåbenprogram. Det kommunistiske lederskab meddelte i går, at det er i færd med at genstarte Yongbyons atomreaktor, som tidligere har leveret plutonium til landets atomvåben.

Hyun Hak-Bong, en nordkoreansk udsending til de såkaldte sekspartsforhandlinger, fortalte, at hans land var i gang med "grundige forberedelser til at genetablere atomanlægget".

Nordkorea har ellers indgået en aftale med partnerne i sekspartsforhandlingerne - Kina, Sydkorea, USA, Rusland og Japan - om at opgive sine nukleare ambitioner og nedlægge Yongbyon-komplekset, til gengæld for at de vil sende energiforsyninger til det ludfattige og isolerede land, og USA samtidig vil fjerne Nordkorea fra sin liste over terrorstater.

Men Nordkorea har bremset processen i protest over, at Washington endnu ikke har fjernet landet fra terrorlisten. Et skridt, som amerikanerne siger, at de først vil tage, når Pyongyang har accepteret en verifikationsproces, der kan fastslå, om landet vitterligt har opgivet sit nukleare program.

Nordkoreas Hyon Hak-Bong mener, at USA skal stoppe med at kræve en "uacceptabel" verifikationsordning. Han sagde, at Washingtons krav om en gennemgribende inspektion i Nordkorea minder om USA's sabelraslen før invasionen af Irak.

"De seneste ugers spekulationer om den nordkoreanske leder Kim Jong Ils skrantende helbred samt det forestående valg i USA har ikke hjulpet på situationen. Det har snarere været med til at skabe dødvande i forhandlingerne," mener Chul Ki Ju, en tidligere sydkoreansk ambassadør, der nu underviser i multilaterale forhandlinger ved Seoul Universitet.

Evige forhandlinger

Ifølge Nordkorea-ekspert Andrei Lankov fra Kookmin Universitet i Seoul understreger den seneste melding fra Pyongyang blot, at sekspartsforhandlingerne, der startede i 2003 med det mål at stoppe Nordkoreas atomvåbenprogram, aldrig vil få et reelt gennembrud.

"Sekspartsforhandlingerne kan fortsætte for evigt med tilbagevendende begejstring for historiske gennembrud og lige så hyppige fuldstændige forhandlingssammenbrud. Det er en farlig sæbeopera, der aldrig vil stoppe," siger han og peger som forklaring på, at Nordkorea ikke er interesseret i at give slip på sine atomvåben:

"For hvis de ikke har atomvåben, vil de for det første miste et meget effektiv afskrækkelsesvåben. Pyongyang skal blot kigge på Irak for at blive nervøse for USA's intentioner. For det andet giver våbnene Nordkorea muligheden for at afpresse omverdenen og sikre en stadig strøm af nødhjælp. Uden atomvåben vil Nordkorea blot være et andet Mozambique. Og ingen interesserer sig for Mozambique," siger Lankov.

Han mener også, at atomvåbnene er et vigtigt propagandaredskab over for den nordkoreanske befolkning: "Det er en af de få bedrifter, som den nordkoreanske regering kan prale af. Og den retfærdiggør folkets lidelse ved at sige, at sultkatastroferne er sket, fordi man var nødt til at beskytte landet mod de 'modbydelige amerikanske imperialister'."

Den tidligere sydkoreansk ambassadør Chul Ki Ju mener dog ikke, at nordkoreanernes modvilje mod at skille sig af med sin atomvåben automatisk gør sekspartsforhandlingerne til en nytteløs snakkeklub:

"Det, som sekspartsforhandlingerne har gjort, er at åbne for kommunikationen, hvilket gør det mere sandsynligt, at vi kan undgå en katastrofe, specielt nu, hvor der er frygt for, at et atomvåbenbevæbnet Nordkorea snart kan kollapse."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her