Læsetid: 3 min.

Norge ventes at vælge svensk kampfly

Det svenske kampfly Gripen ser ud til at vinde kapløbet om århundredets offentlige investering, vurderer norske forsvarseksperter. Årsagen er bl.a., at Gripen er væsentligt billigere end det amerikanske Joint Strike Fighter, som Danmark ventes at ville investere i
Det svenske kampfly Gripen ser ud til at vinde kapløbet om århundredets offentlige investering, vurderer norske forsvarseksperter. Årsagen er bl.a., at Gripen er væsentligt billigere end det amerikanske Joint Strike Fighter, som Danmark ventes at ville investere i
Udland
25. september 2008

Norge vælger kampflyet Gripen frem for Joint Strike Fighter. Det vurderer flere norske forsvarseksperter, få uger før det norske Storting skal tage stilling til århundredets største offentlige investering - indkøbet af nye kampfly til det norske forsvar.

Samme valg skal Danmark træffe i løbet af næste år, og her peger pilen i retning af det amerikanske Joint Strike Fighter, som ifølge de norske eksperter vil være et væsentligt dyrere valg - og et valg, som strider mod Norges ambitioner om at stable et nordisk forsvarssamarbejde på benene.

John Berg, forsvarsanalytiker ved en række militære tidsskrifter, bl.a. det ansete Janes Defence Weekly, er ikke i tvivl om, at Gripen står godt i konkurrencen, der formelt afgøres til december.

"Der er helt klart, at Gripen vil være en meget billigere løsning, både i indkøb og drift." siger han. "For eksempel vil et Joint Strike Fighter-fly være næsten dobbelt så dyrt i brændstofforbrug som Gripen. Gripen vejer væsentligt mindre end JSF, er slankere og har en mindre motor og vil derfor alt i alt bruge cirka det halve af, hvad et JSF-fly bruger i brændstof," siger han.

Derudover er Gripen også mere velegnet til at løse de opgaver, som det norske forsvar først og fremmest skal tage sig af; nemlig overvågning og forsvar af norsk område, vurderer han.

Angreb eller forsvar

"Begge de to fly er såkaldte multi-role-fly, der i princippet kan løse mange forskellige opgaver. Men det betyder ikke, at de to flytyper er lige gode til alting. F.eks. er Gripen langt mere manøvredygtigt, det accelererer og stiger hurtigere, alt sammen egenskaber, som er velegnede, hvis man skal manøvrere rundt over norsk territorium eller bekæmpe et andet fly i luften," siger John Berg. "JSF derimod er tungere, mindre manøvredygtigt ved høj hastighed, og i det hele taget primært konstrueret til at fungere som langtrækkende bombefly mod mål på landjorden," siger John Berg.

Et politisk valg

Også Jacob Børresen seniorrådgiver ved Noriss, Norsk Institutt for Strategiske Studier, peger på Gripen som favorit. Generalinspektøren for det norske Luftforsvar har nemlig erklæret, at både JSF og Gripen lever op til de krav, det norske forsvar stiller, og det bliver efter Børresens mening afgørende.

"Det betyder, at det i stedet bliver prisen, industripolitiske hensyn og sikkerhedspolitiske overvejelser, der kommer til at afgøre sagen," siger han.

Og i den sammenhæng taler en række faktorer til Gripens fordel.

"Griben er helt klart billigst i indkøb, desuden har svenskerne lovet 100 procents modkøb hos norsk industri og rejst land og rige rundt for at indgå kontrakter med små og mellemstore virksomheder over hele landet. JSF derimod ventes kun at tilgodese nogle enkelte store virksomheder, som i forvejen kan spille med i den internationale liga.

Nordiske ambitioner

Norges rød-grønne regering har siden 2005 bestået af Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, der tilsammen har flertal i Stortinget. Arbejderpartiet sidder på de tungeste ministerposter.

Børresen vurderer på den baggrund, at også de politiske vinde blæser til fordel for Gripen.

"Regeringen har store ambitioner om at udvikle et nordisk forsvarssamarbejde og et samarbejde mellem de nordiske forsvarsindustrier, og det harmonerer meget dårligt med at vælge amerikanske fly." siger Børresen. "Der er ingen, der taler om flykøbet i forbindelse med det nordiske samarbejde, men det er jo indlysende, at det spiller en afgørende rolle for valget af kampfly. Det er jo bl.a. derfor Sverige lige har købt et antal Gripen-fly."

Det nordiske forsvarssamarbejde, som Norge står i spidsen for, består i øjeblikket af Norge, Sverige og Finland, mens Danmark forholder sig afventende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her