Nyhed
Læsetid: 1 min.

Obama: Beskyt skatteydere, ikke investorer

Regeringsovertagelsen af realkreditinstitutterne Freddie Mac og Fannie Mae sender Obama i offensiven. McCain lader Palin føre ordet
Regeringsovertagelsen af realkreditinstitutterne Freddie Mac og Fannie Mae sender Obama i offensiven. McCain lader Palin føre ordet
Udland
8. september 2008

Finansminister Hank Paulson meddelte søndag, at den amerikanske regering nationaliserer realkreditinstitutterne Freddie Mac og Fannie Mae. Overtagelsen sker på grund af frygt for et kolaps hos de to giganter, der tilsammen står for over halvdelen af de amerikanske boliglån.

Barack Obama siger i en pressemeddelelse søndag, at regeringsindgrebet er nødvendigt for at undgå en endnu mere alvorlig krise i den i forvejen trængte, amerikanske økonomi.

Samtidig understreger han, at indgrebet skal ske med skatteydernes situation for øje og ikke for at redde investorer, ledelse og andre med særinteresser i realkreditinstitutternes overlevelse.

Planen om overtagelse skal ”styrke økonomien og hjælpe kæmpende husejere, som også er hårdt ramt, fordi de har mistet deres jobs, fordi deres lønninger stagnerer og fordi priserne på alt fra benzin til madvarer er på himmelflugt”, siger Obama.

Investorer må ikke blive foranlediget til at tro, at de fremover kan gå ind i usikre investeringer og ”enten vinde eller også ikke tabe”, fordi regeringen hjælper dem ud af miseren, understreger Obama samtidig.

Tabersag

John McCain meddeler, at han støtter regeringsovertagelsen, men det er vicepræsidentkandidat Sarah Palin, som har udtalt sig mere indgående om situationen.

Ifølge USA Today siger Palin, at hun og McCain vil gøre realkreditinstitutterne ”mindre og mere effektive for skatteydere, der har brug for hjælp”, hvis de vinder præsidentvalget den 4. november.

Lånekrisen er en tabersag for McCain, fordi hans økonomiske linje ikke i ligeså høj grad som hans demokratiske modstander Barack Obamas vil komme de fattigste, amerikanske husejere, som er blevet ramt hårdest af krisen, til hjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her