Læsetid: 3 min.

Økonomisk krise ændrer britiske familiemønstre

3G-familier kalder de det i Storbritannien, når tre generationer er tvunget til at bo under samme tag. Og der bliver flere og flere 3G’ere, i takt med at indkomsterne falder, og priserne stiger
Udland
12. september 2008

Storfamilier, der lever samlet under det samme tag, lyder muligvis som noget, man skal tilbage til dronning Victorias æra for at finde i større stil. Men følgerne af for små pensionsopsparinger, ukontrollabelt voksende omkostninger ved børnepasning og ældrepleje, stigende huspriser og pressede indkomster afspejler sig nu også i et radikalt ændret familiemønster hos stadig flere briter.

Ifølge de seneste tal fra assurandørselskabet Prudential er der i Storbritannien nu over 80.000 såkaldte 3G-familier, dvs. familier, hvor tre generationer lever i samme husstand.

Også hos kreditforeningen Skipton, Storbritanniens sjettestørste, har man noteret, at der bliver flere flergenerations-bofællesskaber. Skipton forventer, at antallet af britiske familier, der vælger denne løsning, vil tredobles over de næste 20 år.

Storfamilieboformen er dog ikke uden finansielle byrder.

"For den mellemgeneration, der skal forsørge både den yngre og den ældre generation, bliver det vanskeligere at spare op til pensionen, Dermed risikerer også denne generation at blive finansielt afhængig af sine børn, når den forlader arbejdsmarkedet," siger Gary Shaughnessy fra Prudential.

"Tre fjerdedele af de forældre, vi har interviewet til vores undersøgelse, er bekymrede for, at deres børn bliver boende hjemme, indtil de får råd til udbetaling på egen bolig, hvad de måske først gør højt oppe i 20'erne."

Ikke desto mindre er der store finansielle fordele ved at bo flere generationer under samme tag. Indkomsterne kan samles i det fælles budget, hvor regninger og udgifter kan deles. De lavere leveomkostninger kan betyde, at familiemedlemmerne får lettere ved at afbetale gæld og spare op til fremtiden.

Også i forhold til børnepasning er der store besparelsesmuligheder ved en bedsteforældreløsning. Især efter at priserne for fuldtidsdagpleje for et barn under to er løbet op i 159 pund om ugen (1.500 kr.).

For bedsteforældrene har det også trivselsgevinster i form af større tryghed og familiesamvær at blive gamle i et familiemiljø frem for at blive tvunget på beskyttede boliger og plejehjem med høj husleje.

"Denne løsning løser på en gang problemet med, hvem der skal se efter bedste og passe ungerne," siger Jonathan Haward, direktør for ejendomsmæglerkæden County Homesearch Company.

"Den gør det muligt for familier at leve og arbejde sammen på måder, som de fleste andre er afskåret fra nu til dags."

Mere tid til hinanden

Kam og Kulbir Dhinsa bor i et 3G-bofællesskab i Leicester. Udvidelsen af deres husstand har medført betydelige lettelser på familiebudgettet og gjort det muligt for Kam at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter at fået en baby.

Ud over parrets nu 20 måneder gamle søn, Akaal, omfatter bofællesskabet Akaals bedsteforældre, Harmes og Gian, der begge er sidst i 50'erne.

Denne 3G-familie har boet sammen i fem år, lige siden Kam og Kulbir, der nu er henholdsvis 30 og 32, giftede sig.

Dhinsa-familien var kun glad for at kunne leve sammen i tre generationer og besluttede sig for at deles om et hus med tre soveværelser, to dagligstuer, en have og en garage.

"Kulturelt set var det naturligt for mig at flytte ind hos min mands forældre efter vores ægteskab," siger Kam, der arbejder som marketingskoordinator. "Men fordi vi bor sammen med Harmes og Gian, har jeg fået mulighed for at arbejde på deltid. Vi har jo babysittere i huset og behøver ikke at bekymre os om udgifter til børnepasning. Da vi kun har ét kreditlån og mange fællesudgifter i husstanden, har vi større disponibel indkomst end mange andre familier og kan købe flere af de ting, vi ønsker os."

Kam, der er opført som medejer på skødet, understreger dog, at der er andre fordele end de økonomiske ved at leve sammen som storfamilie.

"Vi tilbringer mere tid sammen, og samværet med hans bedsteforældre har stor værdi for Akaal. Samtidig kan vi selv tage os bedre af Hamesh og Gian, når de bliver ældre."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her