Læsetid: 2 min.

Republikanere raser over mediestorm

Delegerede fordømmer udstillingen af Palins privatliv og fremhæver vicepræsidentkandidatens attraktive personlige stil
De delegerede på republikanernes kongres raser over det, de betragter som en demokratisk orkestreret smædekampagne mod vicepræsidentkandidat Sarah Palin.

De delegerede på republikanernes kongres raser over det, de betragter som en demokratisk orkestreret smædekampagne mod vicepræsidentkandidat Sarah Palin.

Getty Images

Udland
4. september 2008

ST. PAUL - Partiaktivister på Republikanernes partikongres er stiktossede over de amerikanske mediers snagen i Alaska-guvernøren Sarah Palins privatliv.

"Pressen har altid stået på demokraternes side, og hvis de kan miskreditere os republikanere og især gå efter John McCains makker - en kvinde - så gør de det," siger Gary Banz, republikansk medlem af parlamentet i sydstaten Oklahoma, mens han står og lytter til senator Joseph Liebermans lovprisning af præsidentkandidat John McCain i kongrescentret tirsdag aften.

McCains nyligt udpegede kampagnechef, Steve Schmidt, lancerede i juli en reklamekampagne mod Barack Obama, hvori Obama blev sammenlignet med Hollywood-stjerner som Paris Hilton og Britney Spears og med frelseren selv. I et tv-spot hævdede McCain, at Obama i juli aflyste et besøg på en militærbase i Tyskland, fordi han ikke kunne få pressen ind - en falsk anklage.

Men nu da mediernes skarpe søgelys er rettet mod Sarah Palins privatliv og generalieblad som politiker i Alaska, har piben fået en anden lyd.

Steve Schmidt besværer sig højlydt over at være "under belejring" og i avisen The Washington Post i går hævdede han, at mediernes dækning har været "grov og ondsindet".

Personlig loyalitet

Palin er en næsten total ukendt politiker på landsplan. Guvernørens tilknytning til Alaskas uafhængighedsparti - som vil løsrive staten fra unionen - var tirsdagens store nyhed. Det kom øjensynligt som en overraskelse for McCains rådgivere.

Anekdoter om Palins barske lederstil står i grel kontrast til McCains budskab om at sætte nationen over partiets interesser. Hun udskiftede f.eks. flere ansatte med politisk loyale folk, da hun blev valgt til borgmester i sin hjemby, Wasilla, og senere da hun blev valgt til guvernør. I strid med McCains kamp mod lobbyisternes indflydelse hyrede hun som borgmester et firma til at overbevise lovgivere i Washington om at begunstige Wasilla med en uforholdsmæssig stor mængde offentlige projekter.

Partidelegerede i Excel Energy Center tøver ikke med at komme den belejrede Palin til undsætning. Især den lille delegation fra Alaska hopper op af deres stole og hepper, når hendes navn bliver nævnt.

En af dem hedder Angelina Burney. I sin stilling som rådgiver for Alaskas handelskommissær har hun daglig kontakt med guvernøren.

Atypisk politiker

"Guvernør Palin er ikke en typisk republikansk politiker for Alaska," fortæller Burney. "Hun kæmpede sig ikke op gennem partibureaukratiet. Hun stillede op alene til borgmesterposten. I 2002 var hun meget tæt på at blive valgt til viceguvernør, selv om kun få havde hørt om hende."

I 2006 udfordrede Palin den upopulære republikanske guvernør Frank Murkowski.

"Det blev til en græsrodskampagne med næsten 1.000 frivillige - helt uden fortilfælde i Alaska-politik," forklarer Burney, der var en af kandidatens voluntører.

McCain-kampagnen ved, at Palins styrke ikke ligger i substansen.

"Denne valgkamp handler ikke om substans; den handler om personligheder," lyder den nye melding fra McCains rådgiver Rick Davis.

Som andre Palin-fans fremhæver Angelina Burney guvernørens personlige stil.

"Hun gør sig aldrig vigtig. Hun kører i sin egen bil til arbejde. Jeg arrangerede en skovtur for 6.000 tilhængere denne sommer, og hun stod og serverede maden. Hun søger direkte kontakt med folk," fortæller hun.

Burney ville ikke være det mindste bekymret, hvis Palin pludselig skulle overtage roret. "Hun er bedre kvalificeret til at være præsident end Obama, og hun vil have en masse rådgivere, som kan hjælpe hende."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her