Læsetid: 2 min.

Rusland beholder soldater i udbryderregioner

Rusland etablerer diplomatiske forbindelser til Abkhasien og Sydossetien og udstationerer fast 7.600 soldater i de to udbryderregioner
Udland
10. september 2008

Russiske soldater vil sandsynligvis blive i de to georgiske udbryderregioner Abkhasien og Sydossetien i "lang tid".

Samtidig har regeringen i Moskva formelt etableret diplomatiske forbindelser til regionerne, som Rusland i august anerkendte som selvstændige stater.

Det var Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, der kom med oplysningerne i går - dagen efter, at Rusland blev enig med EU om en plan for tilbagetrækning af soldater fra Georgien.

Militærstyrker

Ifølge den russiske forsvarsminister, Anatolij Serdijukov, agter Rusland at beholde 7.600 soldater i Sydossetien og Abkhasien.

"De vil blive der i lang tid. I det mindste inden for en overskuelig fremtid er dette absolut nødvendigt for ikke at tillade en gentagelse af de militære aktioner," sagde Lavrov til journalister i Moskva.

Der vil således ikke være tale om fredsbevarende styrker, understregede udenrigsministeren:

"Det vil være russiske militærstyrker, som vil befinde sig i Sydossetien og Abkhasien i et sådant antal, at det vil kunne modsvare ethvert tilfælde af brud på freden," advarede Sergei Lavrov.

Udmeldingen kom dagen efter, at EU og Rusland indgik en aftale om Georgien, der indebærer, at Rusland trækker sine soldater ud af landet, når en international styrke kan overtage deres plads.

Står ved magt

Ifølge den russiske præsident, Dmitrij Medvedev, er EU og Rusland "i princippet" enige om en udstationering af en EU-observationsstyrke på 200 mand i stød-pudezonerne ved de to oprørsregioner.

Medvedev understregede dog samtidig, at Ruslands anerkendelse af de to udbryderregioner står ved magt, og Lavrov var i går endnu mere konkret.

"Vi har udvekslet noter, der udgør en aftale om etablering af diplomatiske forbindelser imellem Rusland og Abkhasien - og Rusland og Sydossetien," sagde udenrigsministeren.

Rusland er det eneste land, der har oprettet forbindelser til de to regioner, men Nicaragua har meddelt, at det anerkender dem som stater.

'Annektering'

Meldingerne fra Moskva blev modtaget meget køligt i Tblisi, Georgiens hovedstad, hvor viceudenrigsminister Giga Bokeria beskrev det som "endnu et skridt i annekteringen af Georgiens suveræne territorium".

Konflikten om de to regioner brød ud i lys lue i august, da Rusland sendte militære styrker til Georgien for at slå et georgisk angreb på de to pro-russiske oprørsregioner tilbage.

Rusland sagde, at det var for at beskytte de tusindvis af mennesker, der bor i området og har russisk statsborgerskab.

Konflikten endte med, at EU fik forhandlet en skrøbelig våbenhvile på plads, men inden da var hundredvis af mennesker dræbt, og mange tusinder var flygtet fra deres hjem. ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her