Nyhed
Læsetid: 1 min.

Socialdemokrater i front i østrigsk valg

De østrigske vælgere gik søndag til stemmeurnerne igen - kun to år efter det seneste valg. Ifølge de første målinger har socialdemokraterne taget føringen
De østrigske vælgere gik søndag til stemmeurnerne igen - kun to år efter det seneste valg. Ifølge de første målinger har socialdemokraterne taget føringen
Udland
29. september 2008

De første valgmålinger i Østrig viste søndag eftermiddag, at det socialdemokratiske parti, SPÖ, havde lagt sig i front.

Den største fremgang tegnede landets højrepopulistiske partier sig imidlertid for.

En måling foretaget af det uafhængige ARGE-institut for det østrigske nyhedsbureau APA viste, at socialdemokraterne havde fået 29,2 procent af stemmerne, efter at 25 procent af stemmerne var talt op. Det konservative ÖVP tegnede sig for 24,9 procent. På den yderste højrefløj var Frihedspartiet (FPÖ) gået frem fra 7,3 procent af stemmerne til 18,3 procent.

Det andet højrefløjsparti, Jörg Haiders Alliance for Østrigs Fremtid (BZÖ), havde næsten tredoblet sin andel af stemmerne til 11,5 procent, hvilket resulterede i en samlet score for højrefløjspartierne på 29,8 procent i alt.

De Grønne havde fået 9,8 procent af stemmerne.

Udfaldet af søndagens valg var forud for afstemningen usikkert, og selv om meningsmålinger viste, at de to største partier, det konservative ÖVP og det socialdemokratiske SPÖ, fortsat ville være dominerende som nummer et og to, så er de begge præget af intern uro og nye usikre ledere.

Landets højrepopulistiske partier stod også før valget til at vinde terræn.

Men den yderste højrefløj er splittet mellem to partier, der har enslydende valgprogrammer, og som ledes af to politikere, som tidligere var nære allierede.

»I er blot en kopimaskine«, sagde Jörg Haider fra Alliancen for Østrigs Fremtid (BZÖ) til sine modparter i Frihedspartiet (FPÖ) under en tv-debat.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her