Læsetid: 1 min.

Solana: Rusland skal respektere fredsplan

EU's udenrigspolitiske chef, Javier Solana, forventer, at Rusland overholder fredsplanen for Georgien, når EU's observatører begynder arbejdet i dag
En russisk kampvogn på patrulje i byen Karaleti i sikkerhedszonen ved Sydossetien, som EU-observatørerne i første omgang ikke får lov til at komme ind i.

En russisk kampvogn på patrulje i byen Karaleti i sikkerhedszonen ved Sydossetien, som EU-observatørerne i første omgang ikke får lov til at komme ind i.

KAZBEK BASAYEV

1. oktober 2008

Efter planen indleder EU's observatører her til morgen deres mission i Georgien. Optakten har imidlertid ikke været problemfri.

Russiske militærkilder har således meddelt, at observatørerne i første omgang ikke får mulighed for at operere i sikkerhedszonen ved udbryderrepublikken Sydossetien.

I går ankom EU's udenrigspolitiske chef, Javier Solana, til Georgien. I den forbindelse udtrykte han en forventning om, at Rusland overholder den aftale, der blev indgået med EU i forlængelse af konflikten i Georgien.

Denne indebærer blandt andet, at over 300 EU-observatører overvåger de russiske soldaters tilbagetrækning fra georgisk territorium inden den 10. oktober. Men som det ser ud på nuværende tidspunkt, bliver det uden adgang til sikkerhedszonen ved Sydossetien.

"Observatørerne kan patruljere op til den sydlige grænse af zonen," sagde Vitalij Manusjko, talsmand for det russiske militær, i går.

Endnu ikke enige

Dette bunder ifølge talsmanden i, at det ikke er lykkedes embedsmænd fra Rusland og EU at blive enige om de nærmere tekniske og logistiske bestemmelser for observatørernes arbejde. Samtidig understregede Manusjko, at der vil forekomme "yderligere samtaler" mellem de to parter.

En højtstående embedsmand fra EU har udtalt, at det samlede observatørkorps allerede er ankommet i Georgien og vil begynde arbejdet tidligt om morgenen den 1. oktober.

Danmark bidrager med 10 observatører til missionen.

Samtidig meddelte EU-Kommissionen i går, at den vil holde en konference, hvor det er muligt at give donationer til fordel for genopbygningen af Georgien.

Konferencen vil blive holdt i Bruxelles den 22. oktober, og EU-Kommissionen har allerede lovet at bidrage med 500 millioner euro (over 3,7 milliarder kroner).

ritzau/AFP

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu