Læsetid: 3 min.

SPD klar til valg

Det tyske Socialdemokrati har udpeget udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier som manden, der skal vælte den borgerlige kansler Angela Merkel. Det kan få alvorlige konsekvenser for koalitions-regeringen
Søndag udpegede det tyske Socialdemokrati (SPD) udenrigsminister og vicekansler Frank-Walter Steinmeier (t.v.) som partiets spidskandidat. Her ses han sammen med kansler Angela Merkel fra det borgerlige parti CDU.

Søndag udpegede det tyske Socialdemokrati (SPD) udenrigsminister og vicekansler Frank-Walter Steinmeier (t.v.) som partiets spidskandidat. Her ses han sammen med kansler Angela Merkel fra det borgerlige parti CDU.

PEER GRIMM

Udland
9. september 2008

Det tyske Socialdemokrati har omsider fundet den modkandidat, der skal udfordre kansler Angela Merkel, når der skal være forbundsdagsvalg i Tyskland om senest et år. Fedtspilleri bliver der ikke tale om. Udenrigsminister og vicekansler Frank-Walter Steinmeier går efter at vinde, forsikrede han sine partifæller og pressen om, da han i søndags blev udnævnt som manden, der skal slå den borgerlige CDU-kansler.

I den tyske koalitionsregering kan valget af Steinmeier få alvorlige konsekvenser. Fra at være Merkels partner er Steinmeier nu hendes rival. Oppositionspartiet FDP's formand Guido Westerwelle udtalte efter søndagens begivenheder, at denne næsten umulige situation må føre til nyvalg.

"Et års valgkamp mellem kansler og vicekansler - det kan Tyskland ikke tillade sig," sagde han til medierne.

Men det kræver, at Merkel siger til koalitionspartneren SPD, at hun ikke længere har tillid til Steinmeier. Kun det kan udløse et valg i utide.

Forud for Steinmeiers kandidatur er gået måneders tovtrækkeri, der har splittet SPD i en uoverskuelig række fløje og sendt partiet på katastrofekurs. Ifølge den seneste meningsmåling ligger SPD og roder på 20-21 procent af stemmerne.

Slut med fløjkrige

"Et stærkt socialdemokrati er nødvendigt for vores land," sagde Steinmeier i søndags og udtrykte et ønske om, at personkampe og fløjkrige nu måtte være kæmpet til ende.

Hans sejr er samtidig en sejr til partiets midterfløj, der bekender sig til tidligere kansler Gerhard Schröders reformpolitik. Kursændringen betød, at partiets formand gennem de sidste to år, Kurt Beck, trak sig tilbage. Formandsposten overtages af Franz Müntefering, der var formand for SPD fra 2004 til 2005.

Venstrefløjen, repræsenteret ved den ene af SPD's tre næstformænd, Andrea Nahles, må forberede sig på, at der frem til forbundsdagsvalget vil blive satset på at udvikle en klassisk socialdemokratisk profil, der adskiller SPD klart fra Venstrepartiet (Die Linke).

Illoyalt

Avisen Berliner Zeitung og Spiegel Online bragte allerede lørdag historien om, at Steinmeier ville blive valgt som SPD's kanslerkandidat i weekenden. Partiet havde tøvet med at melde denne beslutning ud. Men Steinmeier bedyrer, at den reelle beslutning om hans kandidatur er truffet for et par uger siden i enighed med Kurt Beck. Den formelle beslutning blev truffet ved partimødet søndag ved Schwielowsee i Brandenburg, syd for Berlin.

Kurt Beck, SPD's formand gennem de sidste to år og ministerpræsident i delstaten Rheinland-Pfalz siden 1994, var rasende over den utidige læk til de to medier. Han så det som et udtryk for illoyalitet rettet mod at komme ham selv til livs. Efter en kort tale til sine partifæller forlod han partimødet gennem en bagdør uden at tale med den hær af journalister, der ventede uden for kurhotellet.

Franz Müntefering bliver SPD's fjerde nyvalgte formand på fire år. Müntefering overtog posten fra daværende kansler Gerhard Schröder i april 2004, men trak sig i oktober 2005 efter en intern partistrid om valg af partiets generalsekretær. Brandenburgs ministerpræsident Matthias Platzeck blev derefter enstemmigt valgt til formand, men trak sig allerede fem måneder senere på grund af sygdom. I april 2006 overtog Kurt Beck så formandsposten.

Slingrekurs

Siden har hersket den størst mulige forvirring om, hvad SPD står for. Kurt Beck har optrådt ubeslutsomt og ført en zigzagkurs på alle vigtige spørgsmål. Hans kanslerpotentiale blev der for alvor stillet spørgsmålstegn ved i februar i år under valgkampen i Hamburg. Tre uger forinden havde Andrea Ypsilanti, SPD's spidskandidat i delstaten Hessen, vundet stort over CDU's ministerpræsident Roland Koch. Under ingen omstændigheder ville et samarbejde med Venstrepartiet komme på tale efter valget, havde Ypsilanti forsikret igen og igen under valgkampen.

Men da SPD kun kunne få magten i Hessen ved et samarbejde med Venstrepartiet, skiftede Beck helt uventet kurs og lagde op til samarbejde med Venstrepartiet.

Hans kovending blev skæbnesvanger ikke bare for ham selv, men også for valget i Hamburg, hvor partiets spidskandidat Michael Naumann tabte. Det samme gjorde Ypsilanti i det efterfølgende magtspil i Hessen, og SPD er siden styrtdykket i meningsmålingerne.

Partiets ledelse har længe kørt med hånden på nødbremsen. I søndags blev den trukket, og Kurt Beck røg af med fuld musik. Skal SPD nå i mål foran Angela Merkel, skal partiet for alvor op i omdrejninger i løbet af det næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her