Læsetid: 3 min.

Sydafrikanske ministre går i protest

11 ministre og tre viceministre har valgt at forlade Sydafrikas regering i protest mod, at præsident Thabo Mbeki i lørdags blev presset til at forlade sit embede af sit eget parti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC). Konflikten mellem Mbeki og Jacob Zuma truer med at rive partiet over i to
Udland
24. september 2008
Afsættelsen af præsident Mbeki førte til massive protester uden for parlamentsbygningen i Cape Town. -Vågn op, sydafrikanere. Zimbabwerne vågnede op for sent-, står der på skiltet med henvisning til Zimbabwes præsident Mugabes magtmisbrug.

Afsættelsen af præsident Mbeki førte til massive protester uden for parlamentsbygningen i Cape Town. -Vågn op, sydafrikanere. Zimbabwerne vågnede op for sent-, står der på skiltet med henvisning til Zimbabwes præsident Mugabes magtmisbrug.

MIKE HUTCHINGS

I går valgte 11 ministre samt tre viceministre at forlade Sydafrikas regeringen i trods, efter at Thabo Mbeki i lørdags blev presset til at fratræde præsidentposten af sit eget parti, Den Afrikanske Nationalkongres (ANC).

Mbeki har været Sydafrikas præsident siden Nelson Mandelas afgang i 1994, men allerede i morgen vil vicepræsidenten for Den Afrikanske Nationalkongres Kgalema Motlanthe, blive indsat som ny præsident for Sydafrika.

En post, han skal bestride frem til næste præsidentvalg, der afholdes omkring april 2009. Mange spår ANC's præsident, Jacob Zuma, som vinder af valget. Zuma kan ikke på nuværende tidspunkt selv blive valgt til præsidentposten, da han ikke er en del af Sydafrikas parlament.

Den seneste udvikling er kulminationen på lang tids uenighed mellem to fløje i ANC, repræsenteret af henholdsvis Thabo Mbeki og Jacob Zuma. ANC's beslutning om at fjerne Thabo Mbeki fra præsidentposten kommer, efter at en domstol tidligere på måneden kritiserede Mbeki for at have presset på for, at der blev rejst sag om korruption mod Jacob Zuma. Domstolen afviste samtidig sagen mod Jacob Zuma, med henvisning til at anklageren havde overtrådt Jacob Zumas processuelle rettigheder.

"Begivenhederne har taget en ret uventet drejning, efter ministrene er gået, og Mbeki samtidig har valgt - i samarbejde med anklagemyndigheden - at anfægte domstolens afgørelse om regeringens indblanding i sagen mod Zuma. Situationen bekræfter og forøger virkelig den åbenlyse splittelse i ANC. Der er her tale om et åbent brud mellem fløjene," forklarer André Sonnichsen, der forsker i sydafrikansk politik ved Københavns Universitet.

Zumas mand

Fløjkrigen har altså nu ført til, at Sydafrika får en ny præsident. Og Kgalema Motlanthe, der ventes indsat i embedet i morgen, er i høj grad Jacob Zumas mand. Det afspejler en forskydning i magtbalancen i partiet, forklarer John Akokpari, der er lektor i sydafrikansk politik ved University of Cape Town i Sydafrika. Han understreger dog, at Motlanthe vil skabe mindre splittelse som præsident end Zuma.

"Motlanthe er vicepræsident i ANC og står Zuma nær. Alligevel er han 'en kompromisets kandidat'. Han har ikke været en del af den 'støj', der har været i partiet, selv om han tilhører Zuma-lejren. Motlanthe har formået at holde lav profil, og der hersker en del respekt omkring ham. Så han er om nogen en god kandidat til præsidentposten i en tid, hvor der er stor splittelse i partiet," vurderer John Akokpari.

Efter Jacob Zuma på ANC's generalforsamling i december 2007 vandt posten som partiets præsident, har magten i højere grad ligget hos Jacob Zuma end hos Thabo Mbeki.

Fløjkamp

Splittelsen i ANC er et resultat af to grundlæggende uenigheder om partiets politiske kurs, forklarer André Sonnichsen.

"Zumas bagland udgøres af de sydafrikanere, der ikke har oplevet materielle forandringer siden afskaffelsen af apartheidstyret. Mbeki repræsenterer en ikke-race-bestemt elite, som har nydt godt af transitionen efter 1994," siger André Sonnichsen.

Mbekis præsidentperiode har ført stor økonomisk udvikling med sig, men også en enorm kløft mellem fattig og rig. Og netop den store fattigdom og omfordelingspolitikken er nøgleord for dem, der støtter Jacob Zuma.

"Hvis Zuma bliver præsident, vil han få svært ved at indfri alle de løfter, han er kommet med. En velfærdsstat er dyr og kræver, at der er folk i arbejde til at betale for den. Og at skabe jobs er ikke nemt, hvis man ikke stiller sig venligsindet over for den private sektor. Så der er fare for, at Zuma ikke kan gøre meget og vil blive fremmedgjort over for sin vælgergruppe," siger John Akokpari og understreger, at Zuma-fløjen ind til videre ikke er kommet med reelle bud på, hvordan de vil komme fattigdmmen til livs.

Akokpari tilføjer, at som han ser det, er der reelt fare for, at situationen kan ende med en splittelse af ANC.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her