Læsetid: 4 min.

Ukraine tvivler på USA's garantier

Næsten halvdelen af ukrainerne mener, at landet bør fravælge Nato-medlemskab til fordel for et godt naboskab til Rusland. De ser det som et brud med Ukraines historie, og så er flere i tvivl om, hvorvidt USA faktisk vil garantere deres sikkerhed over for den store nabo, Rusland
-Der er ikke noget godt at sige om USA,- siger Olek (th.). Han og Daniel (tv.), begge 19 år, vil hellere bevare deres russisk-ukrainske kultur. På grund af kameraet har de stillet deres dåseøl fra sig.

-Der er ikke noget godt at sige om USA,- siger Olek (th.). Han og Daniel (tv.), begge 19 år, vil hellere bevare deres russisk-ukrainske kultur. På grund af kameraet har de stillet deres dåseøl fra sig.

Emil Rottbøll

Udland
6. september 2008

KIEV - Fra morgenstunden står de håbefulde ukrainere i kø foran den amerikanske ambassade i Kiev for at søge visum. Men få er så heldige.

Det er nemlig ofte et problem at få visum til Vesten.

"Jeg skal bruge så mange papirer på at bevise, at jeg ikke er prostitueret. Det provokerer mig virkelig," siger jurist Antonina Cherenko, der arbejder for en dansk organisation i Kiev og rejser med sit arbejde.

Det er drømmen om økonomisk lykke, der driver ukrainerne mod Vest. I Kiev overtager dyre firhjulstrækkere i stigende grad gadebilledet fra små udkørte sovjetiske Ladaer. Et arbejdsophold i udlandet kan sikre den enkelte ukrainer og hans familie en plads på vækstvognen.

Derfor skulle man tro, at de forsikringer som Dick Cheney, der i disse dage besøger landet, bringer med sig om USA's fortsatte støtte til Ukraines integration i NATO og EU, ville skabe ensidig glæde blandt ukrainerne.

Men billedet er mere broget. Ifølge en meningsmåling fra det russiske statslige nyhedsbureau, REGNUM, mener 45,4 procent af ukrainerne, at Ukraine bør fravælge Nato-medlemskab til fordel for et godt naboskab til Rusland. Kun 33,6 procent er villige til at risikere forholdet til Rusland.

Den frygt forsøgte Dick Cheney at mane i jorden.

"Vi tror på, at alle har ret til at leve uden trusler om tyranni, økonomisk afpresning eller militær invasion eller intimidering," sagde USA's vicepræsident Cheney i Kiev i går.

Ukrainske Oleg på 19 år er ikke overbevist og siger:

"Der er ikke noget godt at sige om USA".

Oleg er iført kasket og polotrøje og sidder med sin ven Daniel og nyder en dåseøl på pladsen over for universitetet - en udbredt praksis i Ukraine på åbne pladser, på de fleste tidspunkter af døgnet.

Hans jævnaldrende ven Daniel har ikke noget personligt imod USA.

"Men det har ligesom været hovedfjenden siden Den Kolde Krig - og så er amerikanerne uhøflige," siger han. De kunne aldrig se deres land som medlem af NATO.

"Det hænger ikke sammen med vores russisk-ukrainske kultur," siger Oleg.

Det er måske ikke så mærkeligt, at netop Oleg og Daniel nærer så blandede følelser over for USA og NATO. De er godt nok begge ukrainere, men Simferopol er hovedbyen på den ukrainske halvø Krim i Sortehavet, hvor mere end halvdelen af befolkningen er etniske russere.

Kræver folkeafstemning

Men uanset hvad de måtte mene på Krim, er Ukraine allerede i fuld gang med at tilrette sig NATO. Især de væbnede styrker samarbejder aktivt med NATO og gennemfører mere end 500 fælles aktiviteter om året, oplyser den danske forsvarsattaché på Danmarks ambassade i Kiev, Ove Bach Hansen.

Alene hans tilstedeværelse vidner om, at Danmark prioriterer det militære samarbejde med Ukraine højt.

På mange områder kunne Ukraine altså påbegynde NATO-medlemskabet i morgen, hvis de fik det tilbudt.

Men ud over at NATO først skal blive enig med sig selv om ukrainsk medlemskab, kræver det også et flertal i en ukrainsk folkeafstemning. Derfor kan den politiske elite ikke bare se bort fra den folkelige mistænksomhed over for den gamle koldkrigsmodstander. "Mange især ældre har levet hele deres liv med NATO som hovedfjenden. Det er fuldt forståeligt, at de stadig tror, NATO bare er en militær alliance rettet mod Rusland," siger Oleksej Melnyk, militærekspert for den ukrainske tænketank Razumkov. Oleksej Melnyk håber selv på, at ukrainerne vil forstå, at NATO også handler om økonomiske, juridiske og politiske reformer, der kan forbedre Ukraines interne forhold.

Men en anden politisk analytiker ser hellere, at Ukraine holder sig fri af de militære alliancer.

"Ukraine har ikke brug for unødige trusler, og NATO-medlemskab vil helt klart provokere Rusland," siger Sergej Tolstov fra tænketanken IMEMO. "Vi må tænke på vores egen sikkerhed og måske vil paragraf 5 ikke gælde for alle for fremtiden," siger Sergej Tolstov med henvisning til NATO's musketéreds-paragraf, der forpligter alle medlemmer til at forsvare hinanden, skulle de blive angrebet.

EU er populært

De seneste år har Ukraine været plaget af konstant politisk ustabilitet, og netop nu er regeringen i overhængende fare for at blive fyret af præsidenten.

Det har kun forstørret kløften mellem de vestligt orienterede og de russisksindede. Den pro-vestlige præsident Jusjenko benytter enhver lejlighed til at provokere den russiske del af befolkningen, mens den pro-russiske oppositionspolitiker Janukovich fremsætter skræmmebilleder af NATO og USA, forklarer Oleksey Melnyk. Til gengæld er EU meget populær på tværs af den delte befolkning. Også hos Oleg og Daniel på pladsen i Simferopol. De studerer begge tysk på universitetet og håber på at læse et semester i Tyskland, hvis det kan lade sig gøre.

"Det europæiske demokrati er tættere på vores, og så er det ikke så langt væk som USA," siger Daniel.

"Men Ukraine er ikke Europa. Vores samfund minder mere om Rusland. Vi kan ikke bare bryde båndene til Rusland," siger Oleg.

"Om vi skal med i EU, afhænger helt af, hvad vi får, og hvad vi mister ved det medlemskab," siger Daniel, mens Oleg nikker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her