Læsetid: 1 min.

Afghansk domstol omstøder dødsdom

Journalistpraktikanten Sayed Pervez Kambaksh, der blev dømt til døden for at have downloadet og omdelt dokumenter om kvinderettigheder, slipper med 20 års fængsel
Sayed Pervez Kambaksh blev arresteret i oktober 2007, efter at medstuderende havde angivet ham for at uddele materiale om kvinders rettigheder, som -fornærmede islam-.

Sayed Pervez Kambaksh blev arresteret i oktober 2007, efter at medstuderende havde angivet ham for at uddele materiale om kvinders rettigheder, som -fornærmede islam-.

Omar Sobhani

23. oktober 2008

En appeldomstol i Kabul har omstødt den dødsdom, som i januar blev afsagt over den afghanske journalistpraktikant Sayed Pervez Kambaksh for at have downloadet informationer fra internettet om kvinders rettigheder.

De tre dommere anfægtede ikke, at Kambaksh var skyldig i "at fornærme islam og den højtærede profet Muhammed", men fandt, at en fængselsstraf på 20 år var mere passende for denne brøde - en kendelse, som ifølge Kambakshs advokater er forfatningsstridig og bør underkendes af Afghanistans højesteret.

Kendelsen anses ikke desto mindre som en klar juridisk sejr for Kambaksh. Som hans forsvarere påpeger, havde domstolen alene myndighed til at stadfæste eller omstøde dødsdommen - men ikke ret til at afsige en "vilkårlig" fængselsstraf.

Kambaksh-sagen har tiltrukket sig betydelig international opmærksomhed. Over 100.000 af avisen The Independents læsere har skrevet under på et benådningskrav, ligesom adskillige menneskeretsgrupper og højtstående politikere er gået i forbøn for Kambaksh.

Efter dommen udtalte Kambaksh:

"Jeg havde selvfølgelig håbet på at blive sat fri. Alligevel er jeg meget lettet. Jeg havde ikke forventet, at sagen ville trække ud så længe."

Appellerer til højesteret

Hans forsvarer, Mohammed Afzal Nuristani, sagde:

"Der var flere uregelmæssigheder under afhøringerne. F.eks. fik min klient ikke lov til at tale ud om den tortur, han har været udsat for. Godt var det til gengæld, at anklagemyndighedens hovedvidne ikke fremførte alvorligt belastende udsagn. Begge dele kan jeg tage op med højesteret, hvortil vi nu vil appellere. Det vil tage yderligere nogle måneder, men i det mindste vil de ikke hænge ham, og nu har vi tid."

Kambaksh blev arresteret i oktober 2007, efter at medstuderende havde angivet ham for at uddele materiale om kvinders rettigheder, som "fornærmede islam". I januar blev han dømt til døden ved en retssag, der kun varede fire minutter, og hvorunder Kambaksh ikke fik lov at ytre så meget som ét ord til sit forsvar. Appelsagen, hvori der nu er afsagt dom, begyndte i maj.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lennart Kampmann

Måske vil det være på sin plads at blive i Afghanistan nogle år endnu for at se om vi ikke kan plante nogle mere moderate værdier i deres hjerter. Eller i det mindste opdrage deres dommere og lærde til en standard der ligger tættere på vores end det vi ser i denne sag.

med venlig hilsen
Lennart

Er det muligt at se en dansk eller engelsk oversættelse af det dokument der giver 20 år skyggen. Det er godt nok sindssygt at Danmark ofre soldater på et regime der ikke adskiller sig væsentligt fra Taleban og Osama Bin Laden og hans disciple.

Hans Jørgen Lassen

Man må give Regnar aldeles: at danske soldater skal ofre livet for at forsvare et barbarisk system, er aldeles meningsløst.

EU har netop ophævet sanktionerne mod den despotiske diktaturstat Uzbekistan, hvis enehersker, Kamirov, bl.a. modtager inspiration til sine politiske beslutninger fra de mange flyvende tallerkener over stepperne. EU's begrundelse er, holdt nu fast, at de har hørt, at der er afholdt en konference om Frie Medier i Tashkent. Så der må vel gælde samme liberale holdning til nabolandet Afghanistan, som også er olierørlednings-territorium og en vigtig allieret i Kampen mod Terror, a.k.a. Kampen for Olien. Demokrati tager tid!

Lennart Kampmann

@ Hans Jørgen Lassen

Det der holder os til ilden i Afghanistan, er jo at det sandsynligvis ville være værre ikke at være der.

Det koster os nogle soldater, men det er det lille offer for at forhindre det store tab.

med venlig hilsen
Lennart

Hans Jørgen Lassen

Lennart,

nu er jeg jo altså ikke i Afghanistan, og du er formentlig heller ikke, så "os" er en lidt absurd sprogbrug i den sammenhæng. Jeg bliver ikke holdt til ilden, og jeg er inderligt imod det der krigseventyr.

Og det koster ikke "os" nogle soldater, hverken dig eller mig, formoder jeg. Jeg har personligt ingen soldater, som jeg kan miste.

Du mener, antager jeg, at regeringens vurdering er, at det ville være et større tab, hvis der ikke var danske soldater i Afghanistan?

Et større tab for hvem? Hvori ville dette tab bestå?

Hvis jeg husker ret, støttede den danske regering Taleban for nogle år siden. Nu støtter de et lige så barbarisk regime.

Skulle den danske regering ikke blande sig uden om disse borgerkrige?

Hans Jørgen Lassen

Lennart,

når jeg vender mod din sprogbrug, med "os", så er det fordi jeg ønsker ikke at blive inkluderet som ansvarlig og medskyldig i Foghs forbrydelser.

Brugen af ord som "os" og "vi" implicerer, at det er et fælles projekt, som "vi" alle går ind for. Som om alle danskere i sluttet front bakker op om Fogh.

Det er den onde lyneme ikke et fælles projekt, og det er bestemt langt fra alle danskere, der bakker op om dette krigseventyr i Langtbortistan.

Så spar mig venligt for den der ideologiske og tilslørende sprogbrug med "vi" og "os"!

Dansk folkepartis krigsordfører Søren Espersen udtaler:

"Det er fuldstændigt naivt at holde fast i, at Afghanistan kan udvikle sig til et demokrati.... ...Hvordan landet så i øvrigt regeres, skal vi ikke blande os i. Sådan forholder vi os jo også til et land som Saudi-Arabien, hvor styret stener folk offentligt..."

Så lad os blive fri for alle de debatører, der påstår vi er i Afghanistan i demokratiets navn eller for at genopbygge (genopbygge hvad?). Grunden til NATO er i Afghanistan er af geostrategisk grunde - basta.

Hans Jørgen Lassen

Bill,

det er ufatteligt, hvad politikerne kan få folk til at tro på.

Tag nu Irak. Først kørte Fogh og hans elskede Bush på masseødelæggelsesvåben. Enhver normalt begavet person ved, at de er pisseligeglade med masseødelæggelsesvåben. Tag f.eks. Israel, hvis WMD aldrig bliver nævnt.

Men folk tror på, hvad Fogh siger, selv om han notorisk lyver. Og han er stadig statsminister.

Så da den trods alt ikke rigtigt holder længere, skifter han til fjernelse af en diktator og indførelse af demokrati. Så tror folk på den.

Og i Afghanistan er de danske soldater, som nogle af dem har udtalt i landet: "for at gøre en forskel", og hermed menes i demokratisk retning.

Og de tror faneme selv på det. På trods af, at det regime, som de forsvarer, kan dømme en mand som Kambaksh til døden. Tilmed for noget som herhjemme overhovedet ikke ville være blevet bemærket.

At downloade og omdele dokumenter om kvinderettigheder bliver anset for en forbrydelse af groveste art! En fornæmelse af Islam og profeten Muhammed! En sådan dybt kriminel mand har forbrudt sit liv.

De er jo komplet sindssyge. Og det regime kæmper danske soldater for!

Hvis jeg havde mulighed for at lade være med at betale skat til den slags vanvid, så ville jeg ved gud gøre det.