Læsetid: 2 min.

Bliver deres bødler nogensinde dømt?

Retsagen mod lederne af De Røde Khmerer bliver konstant udskudt. Cambodjas regering vil nemlig gøre, hvad den kan for at undgå, at historiske ubehageligheder kommer for en dag, mener førende Cambodja-eksperter. Den seneste udskydelse kan blive dødsstødet for tribunalet, lyder vurdering
Fem aldrende ledere af Cambodjas rædselsregime, De Røde Khmerer, venter stadig på at komme for retten. De var i slutningen af halvfjerserne ansvarlige for drabene på omkring to millioner mennesker - her et lille udpluk af ofrene på et museum i Phnom Penh.

Fem aldrende ledere af Cambodjas rædselsregime, De Røde Khmerer, venter stadig på at komme for retten. De var i slutningen af halvfjerserne ansvarlige for drabene på omkring to millioner mennesker - her et lille udpluk af ofrene på et museum i Phnom Penh.

Udland
13. oktober 2008

PHNOM PENH - De var ansvarlige for drab på en femtedel af deres egen befolkning.

Alligevel bliver det krigsforbrydertribul, der skal dømme dem, konstant udsat, og hver gang øges risikoen for, at de gamle Røde Khemer når at dø, inden de møder en dommer.

De seneste meldinger er, at den første høring tidligst vil finde sted i begyndelsen af næste år.

Officielt lyder forklaringen, at man for at sikre en fair rettergang skal til bunds i beskyldninger om korruption blandt tribunalets ansatte.

Men det er langtfra hele historien.

Den konstante forhaling er helt bevist fra regeringens side, lyder den hårde kritik fra David Chandler, professor ved det australske Monash University og en af verdens førende eksperter i Cambodja.

Frygter sandheden

"Den cambodjanske regering har aldrig haft en interesse i det tribunal. Den håber, at tribunalet udskydes, indtil de tiltalte enten er døde eller for gamle til at kunne retsforfølges," siger David Chandler.

Regeringen frygter nemlig, at der vil komme alt for mange ubehagelige sandheder frem, hvis de gamle ledere får taletid i retten.

"Flere af magthaverne har en blodig fortid. Selv om vi i dag ved en del, ved vi sandsynligvis langtfra alt. Regeringen vil ikke have de her små fyre til at snakke om De Røde Khmerer. Det bedste for dem ville være, hvis tribunalet bare løb tør for penge, eller nogen gik hen og døde," siger han. Hvor aktiv regeringen er i at forhindre tribunalet, er der ingen, der kan sige.

David Chandler nøjes med at konstatere, at landets premierminister er en handlekraftig mand, der næppe sidder med hænderne i skødet. Peter Frederiksen, historiker og forfatter til bogen Kindkys af Pol Pot - Kampuchea og den danske forbindelse, når frem til nogenlunde samme analyse af tribunalets nuværende dødvande.

Men det er nærmere nationalistiske end personlige hensyn, der ligger til grund for regeringens manglende opbakning til tribunalet, mener han.

"Der er en form for fornægterkultur i Cambodja. Folk skal helst bare glemme alt om det, der er sket. Den kultur strækker sig langt ind i parlamentet, og der er stærke kræfter, som synes, at det ville være skønt, hvis den internationale opmærksomhed ville forsvinde og der kunne lægges låg på alt der her," siger Peter Frederiksen,

Dødsstødet for tribunalet

Begge eksperter mener, at regeringen har givet tribunalet helt umulige arbejdsbetingelser. Peter Frederiksen frygter nu, at den seneste udskydelse kan blive dødsstødet for tribunalet.

"Det har delvis mistet sin troværdighed med det her. Det kan godt være, at tribunalet rejser sig igen, men der er en potentiel fare for, at det underminerer hele processen. Det vil ikke overraske mig, hvis det slet ikke kommer igang igen," siger Peter Frederiksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regeringens talsmand, Informationsminister Khieu Kanharith. Reach Sambath, talsmand for krigsforbrydertribunalet, afviser blankt alle anklager og henviser til, at regeringen i 1997 selv bad FN om assistance til tribunalet og derfor allerede har vist, at den er interesseret i det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her