Læsetid: 2 min.

Eksperter: Vesten klapper sig selv på skulderen

Mens NATO og EU jubler over, at Ahtisaari får tildelt Nobels fredspris, mener flere fredsforskere, at prisuddelingen er et klassisk eksempel på, at Vesten hylder sine egne
Udland
11. oktober 2008

NATO's generalsekretær kunne næsten ikke svinge sig op i et højere leje, da han i går roste årets modtager af Nobels fredspris: "Jeg tror ikke, der er nogen, der fortjener prisen mere, end Martii Ahtisaari," sagde Jaap de Hoop Scheffer, og i Bruxelles lød samme begejstring fra EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barosso, der karakteriserede prisvinderen som en "engageret europæer" og talte om Ahtisaaris "succesfulde bedrifter i det internationale samfunds tjeneste".

Den norske professor i fredsforskning Johan Galtung roser da også Nobel Komiteen for i år rent faktisk at leve op til Alfred Nobels testamente ved at give prisen til én, der har ydet en aktiv og målrettet indsats mod krig og militarisme i modsætning til de senere års prisuddelinger til bl.a. Al Gore og Muhammad Yunus.

Galtung mener dog samtidig, at prisuddelingen er et klassisk eksempel på, at den vestlige verden klapper sig selv på skulderen.

"Ahtisaaris virke som fredsmægler har været meget farvet af, at han er vestlig, og Nobels fredspris er i sig selv en meget vestlig pris. Den er blevet givet til tre amerikanske præsidenter og otte amerikanske udenrigsministre. Det er Vesten, der lykønsker sig selv, og det er valget af Martti Ahtisaari et typisk eksempel på," siger Johan Galtung.

Freds-fixer for vesten

Han bakkes op af svenske Jan Øberg, som er en af medstifterne af Transnational Foundation for Peace and Future Research. Øberg mener, at "Ahtisaari gentagne gange har fungeret som 'freds-fixer' for de vestlige magteliter", og kritiserer Ahtisaari for at have forhandlet freden på Balkan uden om FN og Verdenssamfundet.

Johan Galtung mener på samme måde, at det er kritisabelt og uholdbart, at den proces, Galtung belønnes for på Balkan, har ført til Kosovos selvstændighed uden om FN's Sikkerhedsråd.

"Det er sket før i historien, at et land har fået selvstændighed uden om FN, og resultatet for Kosovo vil være meget lig det, man har set i Israel, fordi løsningen ikke omfatter den serbiske minoritet, ligesom der i Israel ikke var nogen løsning for palæstinenserne. Samtidig har Kosovos selvstændighed været med til at skabe en uheldig præcedens, nemlig at man kan anerkende et land som selvstændigt uden om Sikkerhedsrådet," siger Johan Galtung.

JU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her