Læsetid: 3 min.

Ekstrem afsmeltning i det nordligste Grønland

Ny rekord for smeltning af indlandsisen længst mod nord, viser nye satellit-data. Forskere vurderer, at der er risiko for op til to meters havstigning i dette århundrede
Ny rekord for smeltning af indlandsisen længst mod nord, viser nye satellit-data. Forskere vurderer, at der er risiko for op til to meters havstigning i dette århundrede
Udland
22. oktober 2008

I det nordligste Grønland har indlandsisen i denne sommer været udsat for "ekstrem snesmeltning" under en smeltesæson af rekordlang varighed.

Det fremgår af nye satellitdata netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift EOS, udgivet af American Geophysical Union. Dermed fortsætter meldingerne om en foruroligende udvikling i nord, der løber stærkere end forudsagt af klimaforskerne i FN's Klimapanel, IPCC.

Det er et forskerhold ledet af professor Marco Tedesco, New York City College, der har gjort status over dette års afsmeltningssæson i Grønland.

For Grønland som helhed var sommerafsmeltningen kraftigere end den gennemsnitlige afsmeltning i perioden 1979-2007, om end ikke helt så dramatisk som sidste års rekord-smeltesæson, hvor halvdelen af indlandsisen var berørt - et areal på næsten én million kvadrat-kilometer eller 22 gange Danmarks størrelse.

Til gengæld er der denne sommer sket en hidsigere afsmeltning i det nordligste Grønland, hvor temperaturen normalt er lavest. Både her og langs dele af Grønlands vestkyst har smelte-sæsonen desuden varet længere end normalt.

"I 2008 varede afsmeltningen i Nordgrønland op til 18 dage længere end tidligere maksimumværdier, og smelte-indekset - dvs. antallet af dage med afsmeltning gange smeltearealet - var tre gange så højt som gennemsnittet for 1979-2007," oplyser Marco Tedesco.

Især langs nordkysten

"I 2007 optrådte rekorden i fortrinsvis højtliggende områder i det sydlige Grønland, hvorimod den ekstreme afsmeltning i 2008 er sket langs nordkysten. At se en så ekstrem afsmeltning så langt mod nord, hvor det normalt er koldere end i de sydlige områder, er yderst interessant."

Tedesco vurderer, at indlandsisens samlede massebalance nu på andet år er negativ som udtryk for, at de stigende temperaturer har bragt den grønlandske iskappe ud af balance.

Forskergruppens observationer falder sammen med registreringen i sommer af enorme isstykkers afbrækken fra iskappen i nord. Den nordgrønlandske Petermann-gletscher, der er den største flydende gletscher på den nordlige halvkugle, mistede således i juli på én gang 29 kvadratkilometer is til Det Arktiske Hav. Og på den nærliggende Ellesmere Island, der er canadisk territorium, forsvandt inden for få dage i september et stykke iskappe med et areal på 50 kvadrat-kilometer.

Den danske klimaforsker Sebastian Mernild, der arbejder ved University of Alaskai Fairbanks, har selv målt på afsmeltningen fra Grønland gennem flere år.

"De nye resultater fra Tedesco og hans hold ligger i tråd med det, vi ser i vores forskning. Nemlig, at mere og mere af indlandsisensareal smelter, men også at der, hvor den smelter, ja, der smelter den kraftigere," siger Sebastian Mernild i telefonen fra Alaska.

"2007 var et år med rekordstor afsmeltning og en rekordafstrømning på 523 kubikkilometer vand, og det ser umiddelbart ud til, at 2008 bliver et år på samme niveau, måske endda højere endnu."

"Tendensen er klar - mere og mere smelter af indlandsisen, og mere og mere ferskvand strømmer til havet," siger Sebastian Mernild.

100 mio. mennesker truet

Afsmeltningen følger de stigende globale temperaturer, men forskerne har haft svært ved at forklare, at tabet af is fra Grønland nu går markant hurtigere end forudsagt af computermodellerne anvendt af FN's klimapanel.

Én forklaring kan være, at smeltevand gennem sprækker i indlandsisen løber ned til det underliggende grundfjeld og her fungerer som et smøremiddel, der får isen til at glide hurtigere mod havet. En anden mulig forklaring er, at gletsjere og kystnære dele af iskappen er blevet tyndere - på grund af kontakt med varmere havvand eller varmere luft - og dermed også lettere. En lettere glet-sjer hviler mindre tungt på underlaget og glider derfor nemmere og hurtigere. Og jo hurtigere is fra Grønlands indlandsis føres ud i havet og smelter, jo hastigere stiger vandstanden i verdenshavene.

FN's klimapanel vurderede sidste år den sandsynlige havstigning i dette århundrede til omkring 59 centimeter, men IPCC's modeller har ikke kunnet tage højde for de dynamiske, selvforstærkende opvarmnings- og smelteprocesser, som nu kan være i gang i Arktis.

Glaciologen Tad Pfeffer fra University of Colorado offentliggjorde i sidste måned en analyse af, hvor fysisk hurtigt isen overhovedet kan tænkes at bevæge sig ud i havet fra såvel Grønlands indlandsis som fra andre iskapper under smeltning i nord og syd. Pfeffers konklusion er en mulig havstigning i dette århundrede på mellem 80 cm og to meter. Altså op til mere end det dobbelte af IPCC's vurdering.

"Vi har understreget, at selv vores scenarie i den lave ende på 80 cm havstigning vil have kolossale konsekvenser," skriver Tad Pfeffer på forskerhjemmesiden real-climate.org

Forskere fra det britiske Tyndall Centre for Climate Change Research vurderer således, at 100 mio. mennesker på Jorden, primært i lavtliggende områder i Asien, vil blive ramt ved en havstigning på én meter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kan man ikke begynde at skabe nye samfund? Hvad ville det koste at etablere nye til dels selvforsynende områder for de 100 mio. Asiatiske lavlands-beboere?
100 mio. må ikke forskrække. Man kommer vel til at håndtere sådanne befolkningsvandringer i nær fremtid. I EU målestok er det mindre end England plus Frankrigs befolkninger.
Venlig hilsen
Donald Axel
Saxenkolvej 20
DK-3210 Vejby

martin sørensen

klma og energi udfordringen det er vores tids største udfording ingen opgave bør ha større privotet end at løse denne opgave.

Men aligevel så oplever vi en verden der ikke tager advarslerne alvorligt. Bare ved en kold vinter og medierne råber klima trudslen er den afværet, er klima forandringerne et bluf nr vil der stå i kronikker mm. Ganske på samme måde er det med eneri situationen nu oplever vi en krise der har sænket forbruget af energi derfor er prisen på energi nu faldet, medierne og de neo liberale brushover stiller sig nu op er energi krisen afværget har vi nu aligevel nok energi i form af olie kul og naturgas, til minst 100 års mere vægst .

medier som ex fox news om det er den danske version alla tv2 eller den ægte vare bære en stor del af skylden for at befolkningen nu går med øjen bind ind i fremtiden, vildledning af befolkningen er det bedste som deres indsats kan beskives som for der er ikke meget oplysning i denne moderne form for medier og deres måde at drive nyhederne frem på-

Alt skal være så "afbalanceret" og det er her at filmen knækker. klimaet er en realitet der er ikke noget at afbalancere, det samme gælder energi situaitonen det er et permanent problem der kræver permanente løsninger.

hovsa medier og hovsa politikere bære skylden for at vi kommer ud i en meget meget hård tid. lige nu slikker de deres sår efter finans sammenbrudet, men vogt jer i har kun set første del af den perfekte storm. samfundet bliver aldrig aldrig som det var før, enten indser man dette faktum eller også underskriver man sin og sine nabores dødsdom.

Hvis jeg skulle spekulere i aktier, hvad jeg ikke kunne drømme om, så ville jeg sætte mine penge i waders.

Martin: De nære opgaver bør have større prioritet: Fredsmægling, nødhjælp og sundhedsforskning. Vi må vænne os til at der er flere ting, der skal gøres samtidig.

Det nytter ikke at sige, at vi bliver holdt hen med uvederhæftige nyheder, for de forskningsmæssige nyheder er også til rådighed og til debat.

Det er legalt for Islands Minister at sige "Ingen kunne se at der ville komme krise" (selv om det er forkert) men det friholder ikke mig og dig (og ham) for at tage ansvar nu og fremover: Vi ved at finanskrisen blev forudset helt tilbage i 2001 (dot-com-krakket, danske politikere som overvejede tiltag for at nedsætte boligpriserne). Men nu står vi her - og hvad gør man så?
Man bygger nyt på nye præmisser.

Mht. klimakrisen er det også legalt at Lomholdt siger "Nødhjælp nu og her er bedre anvendelse af pengene" men det friholder ikke for at vi forsker i klimatilpasninger m.v.

'Lomholdt siger "Nødhjælp nu og her er bedre anvendelse af pengene"'
Jeg har bare ikke forstået hvordan manden kommer frem til den konklussion. For mig at se sammenligner han 'æbler og pærer'. Får vi ikke løst klimaproblemet vil vores fremtidige muligheder for at sende nødhjælp svinde i takt med sammenbrud i fødevareproduktionen globalt

@John Fredsted

Digebygning skulle også være en sikker investering.

Ja undskyld sådan går det når man ukritisk kopier fra andre. Jeg mente Bjørn Lomborg

@Erik Rolfsen Nissen:

Åh, ja, det er også et rigtigt fint tip.

@John Fredsted

Dokumentation for at investeringen er god:

http://flood.firetree.net/

Byg et dige om dit land
før det skylles bort af vand
flere meter højt
selvom det er drøjt

De
som skulle vælge
valgte ej
og da de valgte
valgte de
den forkerte vej

derfor må der diger til
hvis vi her nu blive vil.

Ak ja

Niels-Holger Nielsen

Til fremtidens land(nam)mænd:
Følg Erik den Røde!

Niels-Holger Nielsen

Hvad angår DR1, DR2 og P1s dækning af klimakatastrofen vil jeg give -3 på 10-skalaen.
Det er en skandale. At de har bragt en udsendelse om Henning Svensmark (i princippet fint nok), men ingen om James Hansen. Han omtales kun i enkelte bisætninger. Det er sagen i en nøddeskal. Det er selvfølgelig også alt for tungt og krævende. Ikke for lytterne tror jeg, men åbenbart for journalisterne. Føj hvor det stiker.
venlig hilsen

Niels-Holger Nielsen

De danske klimaforskere, der har været interviewet er så forsigtige, så forsigtige og politisk komfortable, at det virker som var de styrede.

Niels-Holger Nielsen

føj hvor det stinker, selvfølgelig

@Erik Rolfsen Nissen: Tak for det link.

Farvel Lolland, synes det. Men det gør jo nok ikke det store for vore ledere, for på Lolland foregår der jo ikke rigtig længere noget erhvervsmæssigt af betydning. Så mon den landsdel får et dige?

Jeg kunne nu godt have tænkt mig, at det var muligt at se et kort med en 90 meter havstigning, som ifølge artiklen http://www.information.dk/169287 synes at kunne blive relevant - om ikke lige med det samme, så i hvert fald på et eller andet tidspunkt. Det må vel stort set se ud som i "Waterworld" med Kevin Costner.

@Niels-Holger Nielsen: Jo, Henrik Svensmarks solpletteori det er en gammel traver, der af klimabenægterne bringes på bane morgen, middag og aften.

Jeg er enig med dig i, at dækningen af klimaforandringerne i et så vigtigt massemedie som TV er alt, alt for ringe. I hvert fald burde enhver public service kanal sende en masse herom, for det er da om noget - vil jeg mene - af almen interesse.

Peter Ole Kvint

For det første er den globale opvarmning godt, og en nedkøling er skidt. Meget skidt.

Det er ikke mennesket som har skabt den opvarmning som vi har set fra 1860 til 2006 eller 1970-2006, men en særlig aktiv sol.

Den stigning som vi har set i CO2, skyldes at der er meget mere mættet kulsyre i havet end i man regner med i modellerne. Menneskets udslip af CO2 er helt ubetydeligt i forhold til hvad havet rummer af mættet kulsyre. Den mere aktive sol har betydet at mere kulsyre er boblet op af havet. Når iskernerne ikke viser sådanne hop i CO2 så skyldes det at CO2 ikke fryser i isen, men spreder sig ud i flere hundrede års islag.

Selvom menneskets udslip af CO2 var den eneste kilde til luftens CO2, så vil alt olie, gas og kul, som bliver pumpet op eller gravet op også brændt af. Uanset hvor meget man spare på det. Hvis man mindsker forbruget af kul så falder prisen, indtil at forbruget af kul igen øges på grund af den lave pris.

Niels-Holger Nielsen

E.R. Nissen
Jeg ser på det af dig angivne link, at allerede ved en havstigning på 2 meter vil den fine nye Amager Strandpark blive en attraktion for dykkere.
Der hvor jeg bor, kan vi klare i underkanten af 7 meter, så vi skal bare skifte cyklen ud med en vandditto. Herligt! Ikke flere lapninger.
Måske skulle man købe sig en fremtidig sydhavsø på Lolland nu hvor grundpriserne er billige der?
Hvorfor tror du vi skal til at bygge diger? Jeg tror, at det er billigere at forlænge vores mange broer.
Grøn vækst og sort humor det er bæredygtigt!
Venlig hilsen

Vi kan osse glæde os til åbningen af Nord-vest passagen til Asien.

Niels-Holger Nielsen

For ikke at tale om Nordøstpasagen.

Niels-Holger Nielsen

I øvrigt er jeg enig med det meste af det Martin skriver. Vi må stå fast på at klimaet er en realitet. På samme måde som med katastrofesituationen, som somme har bragt os i.

fjernsynet er alt for ringe fordi foghs bevidste politik med at få fjernet smagsdommerne og få indført bevidst vildledning har været en succes lige som det meste andet manden har gjort.
Man må sige at foghs minde vil være, at han nok er det regeringsoverhoved i hele det danske demokratis historie, som har fået gennemført mest. At det så altsammen er til folkets fordærv er en anden sag.

martin sørensen

Med direkte kurs, mod det totale kolaps.

Fogh har valgt en konkurs kurs for Danmark, Foghs politik er centralisme i sin yderste koncekvens. og en centralistisk politik bliver aldrig milliø rigtig for dette cul de sac surburbia samfund vil altid forbruge mere co2 end den oprindelige danske / europæiske samfunds model med købstæder og landsbyer der levede i harmoni overfor hinanden, VKO´s projekt har været et skjut projekt daneby, Danmark er blevet urbaniseret i en grad som det faktisk næppe har været set siden 1960ne. suber kommunerne, er måden, han beskære bevist komunernes økonomi så det bliver kommunerne der af nød nu skal lukke skoler, nedlægge plejehjem, regioner der må lukke sygehuse alt sammen pejer det samme vej at alt nu samles omkring motorvejen hvor vi kan trække en grænse der ligger ca 30-40 km væk fra motrovejen her dør vægsten, og jo længere vi kommer væk fra denne grænse jo lavere er hus værdierne jo dårligere er den offenlige service og jo mindre bliver der udviklet.

Resultatet er da også ganske forventelig, det danmark der ligger i den " rødne banan, oplever nu en langt mindre vægst og en direkte afvikling af hele deres samfunds struktur, denne udvikliing er blevet gennemført uden der har været nogen form for samfunds debat om denne politik, den er blevet målrettet gennemført centralistisk ved at helt enklt at lade de frie markeds bevægelser kvæle næsten, alt det der lå mere end de ca 40 km væk fra motorvejen. Det er det menst udemokratiske projekt som vi har set i dette lands leve tid.

Vi elsker alle de gamle by mitter, men det er de suber gigantiske mall centre, der ligger i deres egne cul de sacs ved motor vejs afkørslerne, som der har alt fået alt udvikling,

Der er ikke en litter mælk eller kg kød brød, grøntsager, som der ikke rejser 1500-2000 km i gennemsnit fra jord til bord i denne samfunds model, alt fragtes til alt og mens vores motorveje drukner i trafik øges co2 udslippet og vores afhængelighed af forsile brændstoffer i samme takt som der lukkes lokale fødevare virksomheder der før leverede til primært deres lokal område, alle tvinges de nu til at tænke på hele landet eller hele eu som deres naturlige markdet i "fri konkurance".

Konkurancen bliver aldrig fri i denne verden, nej de multinasionale er vores tid kamerat napolion, de multinasionle er lidt mere lige end alle andre de andre virksomheder.

Ved deres beviste skatte fritagelse og særlige retigheder for at tiltrække deres vægst til et lokal område, der sender de en bølge af unfair konkurance rundt i hele systemet, Dette gælder uanset om det er en lokale mac donalds eller et stort coca cola tapperi. Alt sammen lukker det ned for den virksomhed der var før, og ved at de bevist af borgerlig politikere, skatte begunstiges med skattefritagelse så bliver det aldrig lige og fri konkurance,

Vi så danske isfabrikker lukke, på stribe mens der nu sendes tons vis af is ind i danmark, Danmark gik fra at være stor exportør af is til at være stor importør af is på bare 3 år. som bare en af koncekvenerne, af denne beviste politik som der desvære, har været ligeså socialdemokratisk som borgerlig i de sidste 20 år.

Fogh har dog sat denne process i turbo gear, ubæredygtigehden, er næremest sat i system og gennemført i et lyn tempo, her under Fogh.

Danmark oplever samtidigt at vores egen lille olie produktion styrtdykker danmark producere pt ca 25% mindre olie end vi gjore for bare 4 år siden. hele vægten i dette system er sat næsten skak mat, pga bollig kolapset, og fianskrisen, men vi lever stadigt med at alt fragtes ca 2000 km til alt, og vi spilder stadigt ca 50,000 jobs på at holde i tomgang i kø på motorvejen, mens vi ser på vores vare der holder ved siden af os og spære for trafikken.

Jeg har ikke et gyldent svar der løser dette kompliceret, problem med en enkel løsning, men jeg ved pr instinkt at det er den forkerte vej vi har vagt. og at vi bør tage en debat om vi ønsker et danmark der reelt er daneby, hvor vi alle holder i kø på et vej system der altid bliver overbelastet,byen starter ca omkring randeres aalborg og stopper føst når man kommer til kbh, alle køre til at alt og alt fragtes til alt, det eneste dette samfund producere det er en masse co2 og affald der ikke kan genbruges for det vil aldrig blive rentabet,

TV uanset næsten hviklen kanal, aviser næsten uanset hviklet oplæg har i de sidste 20 år udelukkede handlet om at forsvare denne opbygning af daneby. som der er det mest udemokratiske projekt som der har været i hele damarks historeien, usa har et godt ord som jeg ønsker at vi indføre i danmark "sprawl" det udtrykker precist denne vægst form, når vi holder i kø på motorvejen mens vores huse driver vægsten og det eneste vi reelt producere er affald og co2, for det er en direkte kurs mod det totale kolaps

vi må finde en ny løsning