Læsetid: 2 min.

Eurolandene enige om redningsplan

Eurolandene vil yde ekstra kapital samt garantere lån i banksektoren. Redningsplan skaber optimisme blandt europæiske ledere
Eurolandene vil yde ekstra kapital samt garantere lån i banksektoren. Redningsplan skaber optimisme blandt europæiske ledere
Udland
13. oktober 2008

I kamp mod tiden nåede eurolandenes ledere søndag aften frem til en fælles plan for finanskrisen. De 15 eurolande lover at indskyde kapital for at redde banker, der er kommet i klemme i krisen.
Såvel amerikanske som europæiske ledere har signaleret, at de er klar til at gribe ind for at dæmme op for den største finansielle krise siden 1930'erne.

Mandag morgen reagerede nogle af de asiatiske aktiemarkeder ved at stige markant, da handlen blev indledt.

Først fremlagde G7-landene en plan efter deres møde i Washington i weekenden, og siden lykkedes det de 15 eurolande at nå til enighed om en plan, der blandt andet garanterer lån mellem banker for at få bankerne til at låne penge til hinanden og dermed sparke liv i finansmarkedet.

Præsident Nicholas Sarkozy fra EU-formandslandet Frankrig kunne søndag aften præsentere den nye plan efter et hasteindkaldt møde i Paris.

- Denne plan dækker alle dimensioner af den finansielle krise, fastslog Sarkozy.

Eurolandenes plan har en række lighedspunkter med den britiske redningsplan, der blev præsenteret midt i sidste uge. Og selvom Storbritannien ikke er med i eurosamarbejdet, var Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, alligevel inviteret til Paris. Og han var optimistisk forud for mandagens åbning af aktiemarkederne.

- Jeg vil tro, at i de næste par dage vil tilliden til banksystemet blive genoprettet. De beslutninger, vi tager i løbet af de kommende dage, vil påvirke os i de næste år, sagde Brown.
Også den spanske premierminister, José Luis Rodríguez Zapatero, udtrykte håb om, at eurolandenes plan vil give positive resultater.
- Vi har en alvorlig krise, og naturligvis vil det være svært at overvinde, men vi vil overvinde den, sagde han.

Ingen mirakelløsning
EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso, understregede dog, at dette svar ikke kunne løse krisen alene, og at han ikke forventede nogen "mirakelløsning" i den nærmeste fremtid.

Der blev ikke offentliggjort detaljer om indholdet i eurolandenes redningspakke, men ifølge Sarkozy vil de enkelte lande med Tyskland, Frankrig og Italien i spidsen offentliggøre indholdet af krisepakken mandag. Tiltagene skal fortsat ske på nationalt niveau.

Hovedingrediensen i redningsplanen er kort fortalt mere statslig indgriben på finansmarkederne. Ud over en garanti for lånene mellem bankerne, indeholder planen også et løfte om at yde ekstra kapital til finansmarkedet. Det kan for eksempel ske ved at købe aktier og dermed gøre bankerne delvis statsejede, sagde Sarkozy søndag aften.
Embedsmænd siger, at de vil koste adskillige hundrede milliarder dollar - oven i de astronomiske summer, der allerede er brugt på at redde banker og støtte de kriseramte pengemarkeder.

Koordineret handling er vejen frem
EU's redningspakke fik ros fra Washington, hvor chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), Dominique Strauss-Kahn, gennem flere måneder har opfordret til koordineret international handling for at dæmme op for krisen.

- Stort set alle højtudviklede lande er nu dækket, og eurozonens bestemmelser kan i sidste instans blive udbredt til hele Europa, sagde han.

Det er første gang, at landene i eurozonen går solo i finanskrisen, og da Danmark står uden for eurosamarbejdet, var statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ikke med ved bordet i Paris. Sarkozy opfordrede dog alle EU-lande til at støtte planen, og det får de lejlighed til, når stats- og regeringscheferne fra de 27 EU-lande onsdag og torsdag mødes i Bruxelles med finanskrisen øverst på dagsordenen.

/ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her