Læsetid: 2 min.

Fatwa mod Pakistans præsident for at flirte med Palin

Han afviste ikke, at han ville give hende et knus. Hun havde en meget kort kjole på. Den pakistanske præsident Zardari har nu fået en fatwa på nakken for at 'flirte' med USA's vicepræsidentkandidat Sarah Palin
Han afviste ikke, at han ville give hende et knus. Hun havde en meget kort kjole på. Den pakistanske præsident Zardari har nu fået en fatwa på nakken for at 'flirte' med USA's vicepræsidentkandidat Sarah Palin
Udland
3. oktober 2008

Hun er ikke ligefrem kendt for sin viden om verden uden for Alaska. Så for at forberede republikanernes vicepræsidentkandidat Sarah Palin på gårsdagens tv-debat med demokraternes Joe Biden var der i sidste weekend arrangeret en række møder i New York med en håndfuld middeltunge statsledere.

En af dem var den nyudnævnte pakistanske præsident, Asif Ali Zardari. Nu har han fået en fatwa på halsen af ekstremisterne i Islamabads Røde Moske, skriver den amerikanske avis The Christian Science Monitor.

Da Zardari mødte Palin, havde han nemlig kaldt hende "pragtfuld" (gorgeous).

"Nu kan jeg forstå, hvorfor hele USA er vild med dig," sagde præsident Zardari, hvorefter Palin smilende takkede med et: "Du er så sød".

'En meget kort nederdel'

Den udveksling faldt ikke i god jord i Zardaris konservative hjemland. Fra de religiøse overhoveder i Den Røde Moske i Islamabad blev der få dage efter udstedt en fatwa mod Zardari, som blev kaldt "en skam for nationen" med "sin uanstændige opførsel, beskidte bemærkninger og gentagne komplimenter til en ikke-muslimsk kvinde i en meget kort nederdel", som en talsmand for moskeen udtrykte det. Han understregede også sin misbilligelse af, at Zardari på et spørgsmål stillet af en journalist ikke afviste, at han ville have givet Sarah Palin "et knus", hvis hans presserådgiver havde anbefalet det.

Feminister på krigsstien

Og enkemanden, der altid har stået i den politiske skygge af sin hustru Benazir Bhutto, skal nu også trækkes med hård kritik fra de pakistanske kvindegrupper.

"Det er skamfuldt og uacceptabelt. Han kiggede på hende som blot en kvinde frem for som en politiker," sagde lederen af Womens Action Forum, der mente at Zardari burde overveje de politiske konsekvenser, for "hvis han elskede sin kone så meget, at han presser på for at få en FN-ledet undersøgelse af hendes død igennem, kunne han også godt opføre sig som en sørgende enkemand".

'Uskyldig ordveksling'

Også pressen har været hård ved Zardari efter hans møde med Palin. En leder i det engelsksprogede dagblad The Dawn bragte i denne uge overskriften: "Hvorfor ender vores ledere altid med at gøre os internationalt til grin med sexistiske bemærkninger?".

Lederen henviste blandt andet til en episode, hvor den tidligere pakistanske premierminister, Shaukat Aziz, efter sigende skulle have kigget Condoleezza Rice dybt i øjnene og sagt, at han kunne "erobre enhver kvinde på to minutter".

Ikke alle er dog oppe i det røde felt. Som klummeskribenten Fasih Ahmed skriver i Daily Times: "Det, der var en sød og uskyldig ordveksling, blev fremstillet som en international episode (...) Et engelsk dagblad insinuerede på forsiden, at fru Palin ville droppe Alaskas hr. Palin og blive Pakistans præsident-babe. Som om!"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her