Læsetid: 3 min.

Finanschef på sengekanten

Midt i den alvorligste globale økonomiske krise i årtier bliver Den Internationale Valutafonds direktør nu officielt undersøgt af et advokatfirma pga. mistanker om både nepotisme og sexchikane mod en tidligere ansat i IMF
Anne Sinclair (t.v.) siger, at hun har tilgivet sin mand, Dominique Strauss-Kahn, men i USA bliver chefen for Den Internationale Valutafond nu beskyldt for både sexchikane og nepotisme.

Anne Sinclair (t.v.) siger, at hun har tilgivet sin mand, Dominique Strauss-Kahn, men i USA bliver chefen for Den Internationale Valutafond nu beskyldt for både sexchikane og nepotisme.

HORACIO VILLALOBOS

Udland
23. oktober 2008

WASHINGTON DC - Han har sagt undskyld, og at han glæder sig til at få sit navn renset. Hun har sagt på sin blog, at hun tilgiver ham denne "engangsaffære" og i øvrigt elsker ham lige så højt, som altid.

Men hvad der med garanti udspiller sig i mangt et ægteskab bag lukkede sovekammerdøre, er i dette tilfælde blevet til et globalt drama med afstikkere til både den igangværende finansielle krise, kulturforskelle mellem forføreriske franskmænd og puritanske amerikanere plus et væld af konspirationsteorier om forsøg på at underminere chefen for Den Internationale Valutafond (IMF), den 59-årige franskmand Dominique Strauss-Kahn, som er manden på anklagebænken.

Hans hustru, den kendte franske tv-journalist Anne Sinclair, spiller en marginal birolle, om end man ikke kan finde en eneste kilde i den parisiske politiske klasse, der ikke kender til de talrige ydmygelser, som Sinclair har måttet tåle fra sin notorisk skørtejægende husbond.

Juridisk efterspil

I den aktuelle sag handler historien om økonomen Piroska Nagy, der tidligere var divisionschef i IMF. Nagy havde en affære med Strauss-Kahn i de første måneder af 2008, som begyndte ved Davos-topmødet i Schweiz.

Affæren stoppede, efter at Nagy tilstod affæren over for sin rasende ægtemand, den kendte argentinske økonom Mario Blejer, som fandt en inkriminerende e-mail fra Strauss-Kahn i sin hustrus indbakke. Nagy søgte om fritstilling og fik nyt job i EBRD - European Bank for Reconstruction and Development - i London.

Men da kørte rygtemøllen lystigt både i Paris og i IMF's hovedkvarter i Washington, og det var kun et spørgsmål om tid, før IMF's bestyrelse tog beslutningen om at undersøge anklager mod Strauss-Kahn for såvel sexchikane som for nepotisme - for at have hjulpet Nagy til en favorabel fratrædelses-ordning og et godt nyt job.

Kulturkløft

Sagen undersøges nu af et højt estimeret advokatfirma i den amerikanske hovedstad, og Strauss-Kahn, der i forgårs trådte frem med en formel undskyldning for sin upassende opførsel, kalder på klassisk fransk facon hele sagen for "en episode fra mit privatliv" og fremhæver, at han glæder sig til at blive renset for alle anklager, da han intet forkert har gjort professionelt.

I USA ser både befolkningen og medierne traditionelt anderledes på den sag, der bringer mindelser frem om Bill Clintons affære med Monica Lewinsky, som også udstillede den velkendte sociokulturelle afgrund mellem den angelsaksiske og den latinske verden, når det gælder cocktailen af sex og politik.

Men uanset kulturkløft siges den franske præsident, Nicolas Sarkozy, (der med udnævnelsen af Strauss-Kahn bekvemt skaffede den eneste franske socialist, som ifølge meningsmålinger kunne true ham ved præsidentvalget i 2012, af vejen) at være rasende over afsløringerne på et tidspunkt, hvor IMF med Strauss-Kahn i spidsen skulle forestille at spille en hovedrolle i genrejsningen af verdens vaklende økonomi.

Konspiration?

I Washington florerer konspirationsteorierne derfor også om, hvorvidt lækagen af den juridiske undersøgelse af Strauss-Kahn til avisen Wall Street Journal i søndags skulle være en bevidst amerikansk underminering af Frankrigs forsøg på at trække i den globale førertrøje som redningsmand for de vaklende finansmarkeder.

I Verdensbanken siger en amerikansk topkilde i direktionen til Information, at han tror, sagen er mere banal:

"Der findes ingen i det finansielle miljø, som ikke kender hans tendenser. Han skanner simpelthen rummet for smukke kvinder, når han kommer ind ad døren. Men han skulle måske have tænkt over, at en opførsel, som man mestendels trækker på skuldrene ad i Paris, ikke nødvendigvis accepteres i en international organisation med hovedsæde i Washington."

Ved en middag blandt franskmænd i Washington siger en kvinde til Information, at hun overhovedet ikke kan se problemet:

"Hvad voksne mennesker foretager sig frivilligt seksuelt, kommer simpelthen ingen andre ved. Det, vi ser nu, er intet andet end sensationsjagende nyfigenhed."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her