Læsetid: 4 min.

Fredagsbønner om bedre klima i Malis moskeer

Mali kan ende med at sande helt til i ørken, hvis ikke befolkningen stopper rovdriften på træerne. I samarbejde med den danske ambassade vil Malis imamer nu bruge fredagsbønnen til at ændre udviklingen
Udland
13. oktober 2008

BAMAKO - "I Koranen står der i flere vers, at mennesker skal beskytte naturen, og at det er forbudt at opføre sig, så natur og mennesker ikke kan forenes i en harmonisk enhed. Derfor ser jeg gerne, at moskeerne i Mali begynder at fortælle folk om de problemer, der er i vores natur, og hvad de kan gøre ved dem," lyder det alvorligt fra præsidenten for Det Høje Islamiske Råd, imam Dicko.

Malis islamiske overhoved taler om en af de største trusler mod al udvikling i Mali. I dag bruger 90 procent af befolkningen brænde til at tilberede deres mad. Ude på landet bliver træer derfor fældet i voldsomme mængder og brugt enten her til at varme op under de daglige måltider eller solgt videre som brænde til storbyernes husstande.

Da Sahara-ørkenen i forvejen dækker totredjedele af det vestafrikanske land og hver dag breder sig som følge af klimaforandringer, truer rovdriften med at sande landet til og ødelægge det landbrug, som landet er helt afhængigt af.

Ibrahim Togola, der er direktør for den malisiske natur og miljøorganisation Mali Folkcentre for Durable Energy, mener også, at moskeerne via deres særlige kontakt til Malis store muslimske befolkningsgruppe kan spille en afgørende rolle i forhold til klimaet.

"Problemet er ikke, at folk fælder træer, men at de ikke planter nye. Hvis der bare blev sået ti træer, hver gang der bliver fældet et, så kunne befolkningen bruge al det træ, de vil, og for mange ville det også give et bedre indtægtsgrundlag. På den måde har det her initiativ også perspektiver i forhold til fattigdommen i landområderne" siger Ibrahim Togola og tilføjer:

"Ude på landet ved folk ikke den slags, og de har ikke kontakt til nogen, der ved det. Men imamen kan fortælle dem det, og en organisation som min kan så vejlede imamerne om den fagligde side af sagen."

Udbredt kontaktflade

De to mænd er blevet bragt sammen til det første af en række møder af den danske ambassadør i Mali, Margit Thomsen.

"Jeg har både her i Mali og i Burkino Faso oplevet, hvordan religiøse ledere kan spille en vigtig rolle i forhold til sundhed og andre områder. Imamerne er naturligvis ikke de eneste, der bliver lyttet til, men de har en udbredt kontaktflade og kan være en vigtig stemme for forandring, fordi der bliver lyttet til dem," siger Margit Thomsen.

Hun har i mange andre sammenhænge kontakt med Ibrahim Togola og hans center for bæredygtig udvikling. Efter et af deres møder skulle hun videre til et møde med lederen af Det Høje Islamiske Råd i hovedstaden Bamako. Idet skovfældning og brændsel er alvorlige emner her på kanten af ørkenen, var det oplagt at tænke på muligheden for at bringe miljøforkæmperen og den muslimske leder sammen.

"Selvom Det Høje Islamiske Råd består af både progressive og konservative kræfter, er der naturligvis områder, hvor vi ikke er enige. Det ville nok ikke være farbart at starte ud med at foreslå at tale imod kvindelig omskæring i fredagsbønnen. Også selvom mange muslimske ledere er imod denne praksis, fordi den ikke har noget med religion at gøre. Det emne arbejder vi med andre vigtige aktører om. I stedet kan vi mødes med Det øje Islamiske Råd om et andet vigtigt, mere neutralt område, som alternativer til fældning af skoven," lyder det fra Margit Thomsen.

Præsten i moskeen

Et stykke fra Det Høje Islamiske Råds recidens i Bamako holder Iman Diallo til i sin moske. Han er kendt som en af landets mest progressive imaner på områder som kvinders rettigheder og tværkulturel forståelse. Han fortæller om, hvordan den danske ambasadørs gentagne besøg i Malis muslimske kredse har en direkte effekt ude på gaderne.

"Da de danske aviser trykte tegningerne af profeten anden gang, tordnede jeg hver fredag mod Danmark. Så opsøgte ambassadøren mig her i mit hjem, og vi sad og så nyhedsindslagene i al-Jazeera sammen og diskuterede frem og tilbage. Det ændrede min opfattelse af forløbet, og også de, der kommer her i min moske, ændrede opfattelse. For jeg fortalte dem, hvordan det rigtigt hang sammen," fortæller Iman Diallo.

"En anden gang var ambassadøren engageret i en konference, hvor mange af Malis religiøse grupper deltog. Det førte til, at en kristen præst for først gang satte sin fod i en moske i Mali. I møderne på konferencen deltog både kvinder og mænd, hvilket man ellers aldrig ser ved muslimske møder her i landet. Der blev skabt nye netværk, og jeg får stadig i dag henvendelser fra mennesker, der har haft glæde af konferencen."

Præsidenten for Det Høje Islamiske Råd er ikke progressiv som Imam Diallo, men også han mener, at moskeerne i Malis byer, store som små, er det naturlige sted for folk at lære mere om træerne og om, hvordan de ifølge koranen forventes at behandle dem.

"Det er som med et barn: Hvis du giver det en flaske medicin, drikker barnet det og begynder at græde. Men giver du det til en voksen, kan medicinen være afgørende for, at han overlever," lyder udgangsreplikken fra imamen.

Artiklen er skrevet med støtte fra DANIDA's oplysningspulje

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her