Nyhed
Læsetid: 1 min.

George Soros: Danmark kan hjælpe USA ud af finanskrisen

USA's lånekrise kan løses, hvis man bruger den danske model for lånefinansiering. Det skrev det amerikanske finansgeni George Soros i Wall Street Journal i går
USA's lånekrise kan løses, hvis man bruger den danske model for lånefinansiering. Det skrev det amerikanske finansgeni George Soros i Wall Street Journal i går
Udland
10. oktober 2008

Den amerikanske finanskrise bliver kun løst, hvis priserne på boligmarkedet finder et stabilt niveau. Det mener George Soros, som opfordrer det amerikanske finansministerium til at kigge over Atlanten på Danmark for at finde inspiration.

'Vi burde kigge på den danske model, som har stået igennem mange prøvelser, siden den blev etableret efter den store brand i København i 1795, for at finde ud af, hvordan vi kan genskabe vores realkreditsystem på et sundere grundlag', skriver Soros i en kommentar i finansavisen Wall Street Journal.

Den danske models styrker

George Soros fremhæver forskellige elementer, der gør det danske system mere stabilt end systemerne i USA og resten af Europa.

For det første er det danske lånemarked åbent for alle spillere, så længe de lever op til de strenge reguleringskrav på markedet. I USA er kvasi-offentlige realkreditinstitutter som Freddie Mac og Fannie Mac blevet indrettet sådan, at det private marked er løbet med gevinsterne, mens Forbundsstaten har stået tilbage med udgifterne.

For det andet er de danske lånegivere forpligtet til at påtage sig en del af risikoen i lånet. Det betyder, at de er mere påpasselige med at give lån ud til folk, der i virkeligheden ikke har råd til dem. Det ender nemlig med at ramme dem selv hårdt på pengepungen.

For det tredje er lånets værdi og værdien af det hus, som lånet typisk er optaget i, indirekte kædet sammen i Danmark, skriver Soros.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her