Læsetid: 3 min.

Haiders død et hårdt slag for Østrigs højrefløj

Natten til lørdag mistede Østrigs mest kontroversielle højreleder herredømmet over sin bil. Haiders død skete kun to uger efter hans seneste comeback i østrigsk politik. 'For os er det som verdens undergang,' lyder partiets reaktion
Borgere i Klagenfurt har de seneste dage lagt blomster og tændt lys for Jörg Haider, som døde natten til lørdag, 58 år gammel.

Borgere i Klagenfurt har de seneste dage lagt blomster og tændt lys for Jörg Haider, som døde natten til lørdag, 58 år gammel.

Hans Klaus

13. oktober 2008

Jörg Haider, højreradikal østrigsk partileder og en af Europas mest kontroversielle politikere, var på vej til sin mors hjem for at fejre hendes 90-års fødselsdag, da han natten til lørdag kl. 2.30 i nærheden af sin hjemby Klagenfurt mistede herredømmet over sin statsejede limousine efter en hasarderet overhaling og kørte mod en betonvold. Han pådrog sig fatale kvæstelser i bryst og hoved.

Det er mindre end to uger siden, at Haider fik sit bemærkelsesværdige politiske comeback ved parlamentsvalget 28 september, hvor Alliance for Østrigs Fremtid fik lidt over 10 procent af stemmerne. En talsmand for hans parti, Stefan Petzner, reagerede på tragedien ved at erklære: "For os er det som verdens undergang."

Jörg Haider provokerede i sin tid EU til at indføre sanktioner over for Østrig, da han i 2000 indtrådte i en national koalitionsregering. Som følge af presset gik han af som partiformand, hvorefter tilslutningen til partiet gik ned ad bakke, om end partiet fortsatte som del af regeringen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu