Læsetid: 3 min.

Holland vil afvikle gade-prostitution

Eindhoven vil lokke prostituerede væk fra gaden med tilbud om designertøj - samtidig er flere hollandske byer begyndt at lukke deres 'røde distrikter'
Stadig flere hollandske byer slår hårdt ned på sexindustrien. Eindhoven vil nu gå utraditionelt til værks.

Stadig flere hollandske byer slår hårdt ned på sexindustrien. Eindhoven vil nu gå utraditionelt til værks.

Paul Vreeker

Udland
7. oktober 2008

Snart vil prostituerede i den hollandske by Eindhoven kunne få tildelt 'bonuspoint' af myndighederne. Det sker, når bystyret indfører en ny ordning, der skal anspore dem til at opgive verdens ældste fag.

Disse bonuspoint kaldes for street miles og vil kunne omsættes til for eksempel gratis mærkevaretøj eller designermøbler. De tildeles dog kun til prostituerede, som tager imod et tilbud fra bystyret om at tage skridt til at slå ind på en mere sikker karriere og livsstil.

"Vi er nødt til at finde på nogle incitamenter, så vi kan få fat i disse kvinder," siger Veronique Beurskens, medlem af Eindhovens bystyre og en ledende kraft i bestræbelserne på at rense byen for gadeprostituerede.

Går et skridt videre

Eindhovens særlige 'sexarbejderzone' skal efter planen være væk før 2011. Også Amsterdam og flere andre hollandske byer er langsomt ved at afvikle deres red light-distrikter, men Eindhoven er gået et usædvanligt skridt videre ved som den første by at tilbyde materielle incitamenter, der kan anspore kvinder til at tænke på økonomiske alternativer til prostitution.

Mange af byens sexarbejdere er også heroinmisbrugere, og bystyret vil også finansiere kurser i større selvtillid, som skal hjælpe sexarbejderne til at kappe båndene til deres alfonser. Hertil kommer tilbud om workshops, rådgivning og kurser i, hvordan man kan finde et nyt job.

"For hvert skridt, de tager for at komme ud af deres sex-arbejdertilværelse, vil de få udstedt værdikuponer, som de kan bruge til at shoppe med. Endvidere får de tilknyttet en vejleder, hvis første job bliver at hjælpe dem med at mønstre tilstrækkeligt mod til at frigøre sig selv fra sexindustrien," siger Veronique Beurskens.

Bystyret afprøver desuden en række andre utraditionelle idéer, som studerende fra Eindhoven Designskole har fundet på. Nogle af 'damerne', som de prostituerede kaldes lokalt, har allerede fået en gennemgribende makeover af professionelle stylister og nyt designertøj for at styrke deres selvtillid. Et andet projekt går ud på at skabe et helt nyt modemærke, som de eksprostituerede selv skal være med til at udvikle.

"Det har fungeret godt i Amsterdam, hvor en gruppe kvinder har opfundet deres eget mærke og nu tjener penge på det. Vi har mange designere her på skolen, som kan vise, hvordan man starter et tøjfirma og undervise dem i tøjproduktion," siger Beurskens.

Men initiativet er i nogen grad blevet latterliggjort af kommentatorer i de hollandske medier, ligesom det har fået en ret lunken velkomst blandt visse prostituerede.

På vej mod forbud

"Det er fint nok for dem, som helst vil noget andet, men det er det altså ikke os alle, der vil," siger Metje Blaak fra Røde Tråd, de hollandske prostitueredes forbund. "I sidste ende er dette et skridt på vejen til at forbyde prostitution, og hvad skal der så ske for disse kvinder derefter?"

Hun tilføjer, at de prostituerede sjældent har let ved at skifte til et normalt ni-fem-job. "De savner ofte adrenalinsuset. De har brug for et arbejde, hvor de virkelig føler, at de når resultater."

Eindhoven er en blandt stadig flere hollandske byer, som er begyndt at slå hårdt ned på sexindustrien i det ellers så frisindede land. Sidste år begyndte Amsterdam at lukke dele af sit red light-distrikt, et net af gader, hvor prostituerede stiller sig selv til skue i udstillingsvinduer oplyst af rødt neonlys. Byen har således opkøbt adskillige af de bygninger, der før lagde hus til sexindustrien, med henblik på at lukke af for disse vinduesshows.

Den hårdere kurs mod bordellerne skyldes i vidt omfang også, at mange af disse sættes i forbindelse med menneskehandel og organiseret kriminalitet.

© The Independent og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

hmm. ja, ud med ludere og ind med stereotype kvinder!