Læsetid: 4 min.

Israel truet af jødisk terror

Israel tør ikke tage den konfrontation med den stærke bosætterbevægelse, som er nødvendig for at få fred. Den unge højrefløj har optrappet volden, fordi de frygter freden, siger israelsk professor, der netop har overlevet et attentatforsøg - fra jødiske terrorister
Udland
3. oktober 2008
Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem er nogle af de mest oplagte mål for de jødiske højreekstremister. For eksempel har bevægelsen Temple Mount Faithful truet med at sprænge de to moskeer i luften og bygge et jødisk tempel i stedet.

Klippemoskeen og Al Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem er nogle af de mest oplagte mål for de jødiske højreekstremister. For eksempel har bevægelsen Temple Mount Faithful truet med at sprænge de to moskeer i luften og bygge et jødisk tempel i stedet.

Pedro Ugarte

Zeev Sternhell kalder uden tøven den rørbombe, som sidste uge eksploderede uden for hans dør, for "en jødisk terrorhandling". Som en holocaustoverlever, der mistede sine forældre i en alder af syv, og som veteran fra flere af Israels krige er den 73-årige professor Sternhell "forfærdet" - ikke så meget på egne vegne, som fordi bomben kunne have ramt hans kone, datter eller et af hans børnebørn, der ofte besøger deres bedstefar.

"Det var en terrorhandling, for de kunne ikke vide, hvem der ville blive ramt," siger Zeev Sternhell, som var heldig kun at blive såret i benet af bombefragmenter.

Da han, som han med bister ironi udtrykker det, ikke har nogen kendte fjender "i den kriminelle underverden", kan motivet til mordforsøget ikke være så svært at finde. Som mangeårigt medlem af fredsgruppen Peace Now og indædt modstander af den israelske besættelse siden sidst i 1970'erne er Hebrew University-professoren, Israel Prize-vinderen og den internationalt berømte forsker i fascismens rødder blevet mål for det mest markante angreb i Israel fra jødiske højreekstremister siden mordet på premierminister Yitzhak Rabin i 1995.

Bosætterne

Men hvis formålet med attentatforsøget var at lukke munden på en af landets fremmeste intellektuelle, må angrebet betegnes som enfiasko.

Zeev Sternhell vil ikke afvise, at attentatet kan have forbindelse til den generelt eskalerende vold fra bosætternes side mod palæstinensere på Vestbredden. I de seneste uger har ekstremistiske bosættere lavet optøjer, blokeret veje, nedbrændt palæstinensiske frugtplantager og i et enkelt tilfælde angrebet en landsby med skyde-våben.

Professor Sternhell udtrykker sin beklagelse over, at hæren og politiet "enten er uvillige eller ude af stand til - sandsynligvis begge dele - " at håndhæve lovens forbud mod at angribe palæstinenserne på Vestbredden, hvor bosætterne nyder godt af en form for "selvstyre".

"Ekstremisterne mener, at folk som mig, der anser dem for at være den virkelige fare for zionismen og den israelske stats fremtid, skal neutraliseres og straffes. Jeg tror, der er en sammenhæng mellem den brutalitet og vold, der er virkeligheden i hverdagen på Vestbredden, og dette angreb."

Unge fra bakketoppene

Af de 250.000 bosættere på Vestbredden anslår han, at kun 40.000-50.000 er virkelig ideologisk motiverede, og at kun et par tusinde blandt disse klar til at gribe til magt-anvendelse. Han påpeger, at den nye generation af "unge fra bakketoppene", som han kalder den nye generation i bosættelserne, ligesom flere "revolutionære bevægelser" opfatter deres aldrende ledelse som "forrædere", fordi de er villige til at forhandle med regeringen om den teoretiske mulighed for frivilligt at opgive nogle få af udposterne.

"Bosætteraktivisterne er dybt overbeviste om, at det jødiske folks fremtid afhænger af dem, og anser derfor vold for legitimt. De mener, at Gud er med os, og Gud vil sørge for, at vi slipper af med palæstinenserne. Det er mere eller mindre deres filosofi," siger professor Sternhell, der mener, at svaret er en hurtig rømning af mindst 95 procent af Vestbredden, og at de israelske myndigheder bør forberede sig på at gen-integrere bosætterne bag 1967-grænserne, dvs. i selve Israel.

Blødere kurs

Sternhell mener, at den aktuelle vold kan udspringe af en oplevelse hos de rabiate bosættere af, at det er ved at være sidste udkald.

"Den yderste højrefløj kan være nået frem til den konklusion, at den israelske politiske elite nu er meget tættere på, hvad jeg mener, end på deres ideer".

Den antagelse blev styrket, da den afgående premierminister Ehud Olmert, i denne uge omsider erkendte noget, professor Sternhell har været fortaler for i 30 år, nemlig at hele Vestbredden nødvendigvis må afhændes, hvis der skal blive fred. Men skønt det er Sternhells opfattelse, at venstrefløjen ideologisk har "vundet et slag, om ikke krigen", er han meget bevidst om, at den konstante vækst i bosættelserne gennem de seneste 40 år vil gøre det til et meget hårdt stykke arbejde at repatriere bosætterne. Han tvivler derfor på, om det israelske establishment har moralsk energi og lederevner til at udføre det.

"Israels politiske elite er meget svag. Faktum er, at de politikere, som er ved magten, ikke er klar til at tage konfrontationen med bosætterne. Jeg er ikke optimistisk. Jeg kan ikke se, hvem der i de kommende år har mod til at træffe de nødvendige beslutninger."

International hjælp

Derfor er hans store håb en stærk indgriben fra det internationale samfund og fra USA og EU.

"Jeg synes, at briterne, franskmændene og tyskerne seriøst bør overveje at komme på banen og forsøge noget mere ambitiøst end, hvad Tony Blair udretter."

Professor Sternhell strækker muligvis Blairs mandat som Mellemøst-udsending lovlig vidt, når han tillægger ham "ansvaret for forhandlingerne". Men han er dødsens alvorlig, når han siger:

"Personligt er jeg nået til den konklusion, at vi ikke kan redde os selv på grund af de indbyggede svagheder i det israelske demokrati og svaghederne i Det Palæstinensiske Selvstyre. Den trinvise tilgang fra Oslo var en total fejltagelse," mener Sternhell.

Han insisterer: "Alle stridsspørgsmål bør behandles under ét, og alle med en interesse i Mellemøsten må være med. Jeg kan ikke se, hvordan tingene kan flytte sig på anden måde."

Adspurgt om, hvordan han - som en jøde med en så klassisk israelsk livshistorie - oplever at blive angrebet af jøder, svarer professor Sternhell:

"Alle er i stand til at gøre hvad som helst. At være jødisk - eller ikke at være jødisk - gør ingen immun mod alle de onder, som kan eksistere i historie og politik."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Erik Rønne

Donald MacIntyre skriver:

=
Den antagelse blev styrket, da den afgående premierminister Ehud Olmert, i denne uge omsider erkendte noget, professor Sternhell har været fortaler for i 30 år, nemlig at hele Vestbredden nødvendigvis må afhændes, hvis der skal blive fred.
=

Det mener jeg er en forkert udlægning. Det er derimod korrekt at det politiske establishment længe har været af den opfattelse, at 97-98% af områderne må opgives.

Det svarer til den del af Vestbredden og Jerusalem, der ligger øst for sikkerhedshegnet.

Jødisk fundamentalisme og muslimsk fundamentalisme er en fødekæde der næres af indbyrdes had. Hvis den israelske regering er magtesløs må den amerikanske regering træde til og bryde den onde cirkel - de er de eneste der for alvor kan ændre tingenes tilstand . Vi må håbe at den nye amerikanske præsident vil vedgå sig ansvaret og ikke som den nuværdende lade det hele flyde