Læsetid: 2 min.

Kapitalismens helte

Demokratiske præsidenter betyder opgangstider for aktiemarkedet. Under Bill Clinton voksede markedet bedst. Republikanerne W. Bush, Nixon og Hoover er bundscorere
Udland
16. oktober 2008
Ingen demokratisk præsident har siddet, mens aktiemarkedet er faldet. Den tvivlsomme ære har både Herbert Hoover, Richard Nixon, og nu også George W. Bush.

Ingen demokratisk præsident har siddet, mens aktiemarkedet er faldet. Den tvivlsomme ære har både Herbert Hoover, Richard Nixon, og nu også George W. Bush.

Forestil dig, at du i 1929 skulle investere 10.000 dollar i det amerikanske aktiemarked. Udbyttet ville du få tilbage i dag - med den betingelse at pengene kun gav afkast under enten republikanske eller demokratiske præsidenter. Hvad ville du vælge?

New York Times har regnet på tallene, som de bragte mandag. Under republikanske præsidenter ville beløbet ikke vokse meget. Sølle 11.733 dollar kunne det blive til. Men var det ikke også en republikanske præsident, der var i embedet under børskrakket i 1929 og den efterfølgende depression i 1930'erne?

Jo. Og det er vist det, amerikanerne kalder a minor set back. Så måske skulle man for fairheds skyld udelade Herbert Hoover, der var præsident i denne periode, hvor værdien af aktiemarkedet faldt med 31 procent, af regnestykket. Så stiger det endelige resultat til 51.211 dollar.

Clinton topscorer

Selv med depressionen ude af billedet, er det dog lang vej op for Republikanerne. I de demokratiske præsidenters embedsperioder ville 10.000 dollar nemlig vokse til hele 300.671 dollar! Den gennemsnitlige årlige vækst på aktiemarkedet er 8,9 procent under Demokraterne.

Tilsvarende tal for Republikanerne er 4,7 procent uden Hoover. Bill Clinton er suveræn topscorer med en årlig stigning på 15,2 procent. John F. Kennedy ligger i den demokratiske bund med 6,5 procent vækst i aktiemarkedet. Ingen demokratisk præsident har siddet, mens markedet er faldet. Den tvivlsomme ære har både Herbert Hoover, Richard Nixon, og nu også George W. Bush.

Opgang og nedgang

Men kan man overhovedet bruge aktiemarkedets udvikling til at sige noget meningsfuldt om USA's præsidenter? Tesen er sjov, men måske ikke helt vandtæt.

Bærer Hoover, der blev indsat som præsident i 1929, strengt taget noget ansvar for børskrakket og den efterfølgende økonomiske stagnation? Var oliekrisen 1970'erne Richard Nixons skyld?

Og er den fortsatte liberalisering af aktiemarkedet under Bill Clinton i 1990'erne ikke en del af forklaringen på den nuværende finanskrise, som hiver George Bush ned efter to præsidentperioder med solid vækst?

Ekstreme tider

Under Bill Clinton steg aktiemarkederne mest. Men der følger fire republikanske præsidenter lige efter: George Bush Senior, Dwight Eisenhower, John Ford og Ronald Reagan. Alle oplevede stigninger over 10 procent.

Der viser sig et mønster i tallene. Under demokratiske præsidenter er der moderat fremgang. Under Republikanerne går det enten rigtig godt eller rigtig skidt. Den liberale markedsøkonomi byder i sin natur på både fremgang og modgang. Så måske er Republikanerne trods alt stadig kapitalismens helte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her