Læsetid: 2 min.

Kreml får revanche

Tilbage i 1990'erne udnyttede de russiske oligarker en stat i økonomiske vanskeligheder. Den globale finanskrise giver nu Kreml muligheden for at svare igen
Den russiske stat sidder i disse krisetider med en stor magt og kan vælge og vrage mellem hvilke finansmænd i likviditetsproblemer, den ønsker at hjælpe, og hvem der kan spejde langt efter et statstilskud til den slunkne pengekasse.

Den russiske stat sidder i disse krisetider med en stor magt og kan vælge og vrage mellem hvilke finansmænd i likviditetsproblemer, den ønsker at hjælpe, og hvem der kan spejde langt efter et statstilskud til den slunkne pengekasse.

Udland
14. oktober 2008

Året er 1996. Den russiske stat er i svære økonomiske problemer. De stenrige oligarker træder til med økonomisk bistand. Modydelsen er markante aktieposter i landets største og mest lukrative råmaterialefirmaer.

Efteråret 2008. Den globale finanskrise betyder, at værdien af oligarkernes aktier rasler ned. Alt imens bugner den russiske statskasse. Rollerne er byttet om - revanchens time er inde for Kreml.

"Denne gang er det oligarkerne, der er i likviditetskrise og beder den rige stat om at redde dem økonomisk. For at slå det fast, så ingen er i tvivl: Kampen om at blive den nye elite kommer til at blive hård," siger Ivan Ivansjenko, der er analytiker for investeringsfirmaet VTB Capital i Moskva.

Med verdens tredje største reserver af guld og udenlandsk valuta sidder den russiske stat således med en markant magt i disse krisetider. Den kan med andre ord vælge og vrage mellem, hvilke finansmænd i likviditetsproblemer den ønsker at hjælpe, og hvem der kan spejde langt efter et statstilskud til den slunkne pengekasse.

"Der kommer til at være en enorm politisk kamp om, hvem der bliver reddet økonomisk af staten," siger Peter Boone fra økonom ved London School og Economics, der i mange år har rådgivet investeringsbanker i russisk økonomi.

En anonym russisk investor har sågar et konkret bud på, hvad den økonomiske krise vil komme til at betyde for de nyrige russere.

"To eller tre oligarker vil trække sig ud fra dette som de store vindere, mens to eller tre modsat vil blive de store tabere," siger han.

Rige russere i frit fald

Problemerne for Ruslands rigeste mænd bunder i, at de for tiden har svært rejse penge til at refinansiere deres lån. Det drejer sig særligt om de finansfolk, som har garanteret de respektive lån imod ejerandele i deres firmaer.

Med et russisk aktiemarked, der er faldet med mere 60 procent siden maj, er de rige russere således endt i alvorlige problemer, da bankerne forlanger ekstra sikkerhed imod at udstede lån - en sikkerhed mange på nuværende tidspunkt har svært ved at rejse uden hjælp udefra.

Og hjælpen er lige ved hånden. Bidragsyderne hedder Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin, henholdsvis præsident og premierminister i Rusland. Oligarkerne har indledt deres lobbyarbejde over for de to magtfulde mænd. Nu kan de blot håbe på, at de ikke er faldet i unåde inden for Kremls mure.

ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her