Læsetid: 8 min.

Mælkeskandalen i skyggen af den olympiske ild

Kinesiske embedsmænd og landmænd fyres og arresteres som kulmination på en international mejeriskandale. I otte måneder tilbageholdt medier og myndigheder viden om Beijings forgiftede børn -til ære for De Olympiske Lege
Udland
4. oktober 2008
/b> 53.000 kinesiske børn er blevet forgiftet af mælkeerstatningspulver, der var pumpet med plaststoffet melamin, for at øge proteinindholdet kunstigt. Myndigheder og medier kendte til sagen i otte måneder, før befolkningen fik besked.

/b> 53.000 kinesiske børn er blevet forgiftet af mælkeerstatningspulver, der var pumpet med plaststoffet melamin, for at øge proteinindholdet kunstigt. Myndigheder og medier kendte til sagen i otte måneder, før befolkningen fik besked.

Med et vindersmil hæver flammebærer nummer 36 den hellige ild over sit hoved. Fotoet er fra dagene kort før åbningen af De Olympiske Lege, kvinden hedder Jia Jingxue, og hun er PR-manager for det newzealandsk/kinesiske joint venturefirma, Sanlu Group.

Sanlu Group er mejerigiganten, som donerer kartoner med modermælkserstatning til 'olympiske babyer' født på legenes første dag. Sanlu er netop blevet kåret som et af Kinas stærkeste brands, da virksomheden seks uger efter OL afsløres som hovedaktør i en kinesisk mælkeskandale, der får internationale dimensioner.

Flere end 56.000 kinesiske børn er forgiftede, 40.000 børn er indlagt på hospitalet, og 104 børn er alvorligt syge. Fire børn er døde.

"Allerede i maj måned kendte medierne til det forgiftede mælkepulver fra Sanlu," siger David Bandurski fra China Media Project på universitet i Hong Kong, der har afdækket mediernes rolle i mælkeskandalen i Beijing.

"Ingen medier ville køre historien, fordi konsekvenserne ville være fængsling eller fyringer blandt journalister og redaktører."

Da Jia Jingxue fra Sanlu bærer den olympiske fakkel gennem byen Shijiazhuang 29. Juli, kender både Sanlu, de lokale myndigheder og den kinesiske fødevarekontrol, AQSIQ, til de første forgiftede børn. Der er allerede gået otte måneder, fra den første fik besked. Harmonien skal bevares under OL, og derfor går der endnu seks uger, før Sanlus mælkepulver fjernes fra hylderne, og det kinesiske folk får besked.

"Regeringens mundkurv på medierne har udelukkende haft det formål at beskytte dem, der reelt er ansvarlige for den forgiftede mælk," udtaler Chinese Human Rights Defenders.

Dagene før 11. september

I Zhejiang provinsen i begyndelsen af februar uploader en bekymret far, Wu Yuanping, scanninger og lægeudtalelser på det kendte kinesiske internetforum, Tianya, der viser, at hans fireårige datter har fået nyreskader fra Sanlus mælkepulver. Wu Yuanping modtager fire kasser mælkepulver som erstatning fra Sanlu. Derefter bliver hans tråd på Tianya slettet.

I Shijiazhuang får Sanlu henvendelser fra bekymrede forbrugere, og derfor foretager AQSIQ tre tests på Sanlus mælkepulver. AQSIQ tester ikke for melamin - et plaststof, der blandt andet bruges til køkkenredskaber - fordi det endnu ikke er kendt som kemikaliet, der kunstigt kan højne proteinniveauet i mælk. Derfor godkendes Sanlu i alle tre tests.

"Vi kan kun teste for de stoffer, som vi ved, er forbundet med risici. Der findes ikke en mejerivirksomhed i verden, der tester for melamin, fordi det ikke er et naturligt forekommende stof i mælk," siger øverste direktør for Fonterra, Andrew Ferrier senere. Den newzealandske virksomhed, Fonterra, ejer 43 procent af Sanlu, som den kinesiske regering har aktiemajoriteten i.

"Vi fik af vide, at Sanlu havde fået opkald på deres hotline om syge spædbørn allerede i marts måned i år. Derfor blev der nedsat en projektgruppe, der undersøgte mælken, og resultaterne viste ingen problemer med Sanlus produkter," sagde Andrew Ferrier og tilføjer, at melamin først viser sig i tests fra august.

Ifølge bestyrelsesmedlem i Sanlu, Tian Wenhua bliver både lokale myndigheder i Shijiazhuang og Sundhedsministeriet i centralregeringen orienteret om fundet af melamin i begyndelsen af august. Den 4. august trækker Sanlu 10.080 tons melamin-forgiftet mælkepulver tilbage fra markedet gennem Sundhedsministeriet. Offentligheden får ingenting af vide.

PR eller censur

Tippet om 20 spædbørn med blod i urinen eller nyresten på Tongji Hospitalet i Hubei provinsen får journalisten He Feng fra avisen Nanfang Zhoumo til at se nærmere på Sanlu.

Lægerne på hospitaler i Hubei, Hunan, Guangdong og Jiagxi er begyndt at advare forældre mod at bruge mælkepulver fra Sanlu.

Åbningsdagen for de Olympiske Lege den 8. august nærmer sig, og Kinas premierminister, Wen Jiabao, opfordrer stadig kraftigere til 'harmoni i samfundet'. Derfor er det ikke muligt for He Feng at gå videre med historien, før OL er forbi, skriver He Fangs redaktør, Fu Jianfeng i september på sin blog.

"Mange aviser i Hubei måtte forblive stille i sagen om Sanlu, fordi Sanlu brugte sine forbindelser hos de lokale myndigheder. Visse lokale journalister tog del i researchen og var bitre, men hjælpeløse over for måden, som Sanlu lukkede medierne ned på," skriver Fu Jianfeng. Fu Jianfengs blog bliver senere slettet af statscensuren, men kan stadig ses på flere vestlige websites. Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Fu Jianfeng eller He Feng på Nanfang Zhuomo.

"Nanfang Zhuomo er en avis med dybdeborende journalistik, der forstår at holde lav profil, når de skriver kontroversielle historier. De beskytter journalisterne, fordi de risikerer at miste deres job eller fængsling," fortæller medieobservatør, David Bandurski fra China Media Report.

I sidste uge kritiserede Den Internationale Sammenslutning af Journalister (IFJ) i Bruxelles Kina for 'eskalerende restriktioner' under mælkeskandalen. I perioden under OL bortviser propagandamyndighederne journalister fra mindst fire medier i Shijiazhuang, byen, hvor Sanlus hovedkvarter er placeret. Derudover skal alle artikler om mælkeskandalen forhåndsgodkendes af censuren, og flere artikler er blevet fjernet fra internettet.

Medierne er desværre en af skandalens kerneaktører, mener Bandurski:

"Kinesisk presse er lige så forgiftet som deres mælkepulver, og skandalen er et glimrende eksempel på, at medierne er et produkt af statscensur og PR bureau for regeringen."

Sanlu afsløres

Ved et uformelt selskab d. 14. august finder den newzealandske ambassade i Beijing ud af, at et mindre antal børn er blevet syge af forgiftet mælkepulver fra Sanlu. Tre dage efter besøger AQSIQ Sanlu, men har ingen anmærkninger.

Det bliver New Zealands premierminister, Helen Clark, der bryder otte måneders tavshed om Sanlus forgiftede mælkepulver. Den 5. september orienteres premierministeren om situationen, og hun lægger pres på 'flere relevante kinesiske aktører', som der står i det newzealandske udenrigsministeriums redegørelse.

"Jeg tror, at de lokale myndigheders første indskydelse var at lægge låg på og håndtere det uden at trække produkterne officielt tilbage," sagde Helen Clark til New Zealand Television. "Fonterra har i ugevis forsøgt at få en officiel tilbagetrækning af deres produkter, men de lokale kinesiske myndigheder ville ikke gøre det."

Den 9. september tester fødevarekontrollen endelig 109 mejerier for melamin, og finder kemikaliet i mælken hos 22 af mejerierne. Shanghai Dairy Pandas mælkepulver har et melaminindhold på 619 mg/kg. Alle andre mejerier har et indhold på under 100 mg/kg, undtagen Sanlus produkter, der dumper 11 tests. For hvert kilo mælkepulver er der 2563 mg melamin. Sanlu benægter enhver sammenhæng mellem deres mælkepulver og nyreskader hos børn.

Skandalen når først offentligheden 11. september, da journalist Jian Guangzhou trykker en artikel i Oriental Morning Post, som sætter Sanlus mælkepulver sammen med nyresvigt hos små børn.

Sundhedsminister Gao Qiang beordrer en øjeblikkelig tilbagetrækning af Sanlus produkter fra markedet. Dagen efter stormer 800 politibetjente 41 mælkefarme. 78 landmænd forhøres og 19 arresteres.

Kinesisk fornægtelse

I Kina afgør mælkens proteinindhold prisen. Det er uklart, om landmændene eller mælkeindsamlingscentralerne tilfører melamin, inden de sælger mælken videre til mejerierne for en højere profit.

Hundredvis af børn fylder hospitalerne, hvoraf 20-30 procent skønnes at lide af nyresten. Den 22. september er 53.000 børn forgiftet, og tre børn døde.

Samme mandag forlader Li Changjiang sin post som øverst ansvarlig i AQSIQ. Sundhedsminister Gao Qiang fastholder, at ingen kinesisk myndighed har kendt til melaminforgiftet mælkepulver før 9. september, og i Hebei siger viceguvernør, Yang Chongyong, at der ikke er registreret forgiftede børn før 8. september.

Dagen efter bliver Sanlus direktør anholdt. Shijiazhuangs borgmester og fem lokale embedsmænd er blandt de 18 personer, der bliver fyret.

I New Zealand fastholder bestyrelsesformand, Henry van der Heyden, at Fonterra har presset de kinesiske myndigheder i seks uger, men placerer samtidig skylden hos Sanlus ledelse:

"Senest har den kinesiske regerings efterforskning afsløret, at Sanlu undersøgte klager om syge børn otte måneder inden bestyrelsen i Sanlu og Fonterra første gang blev informeret d. 2. august. At Fonterra ikke blev informeret tidligere er ærlig talt alarmerende."

I dag er 36 tilbageholdt i skandalen, der har afsløret melaminforgiftede kager i Hong Kong, slik i Asien og England, skinke i Japan og mælk og yoghurt i Hong Kong.

12 lande har forbudt eller tilbagekaldt kinesiske fødevarer, og EU har forbudt al babymad fra Kina, der indeholder spor af mælk.

To slags Kina

Det billige mælkepulver fra Sanlu er fattige kineseres brand. Producenter af varer til svage konsumentgrupper bruger ofte ringe metoder, siger Wang Hai, en af Kinas mest prominente forbrugeraktivister.

"Alle vil presse så meget profit ud som muligt. Det går ud over kvaliteten. Fattige forbrugere er ofte for uvidende til at beskytte sig mod det, og produktstandarder bliver sjældent overholdt, fordi vi ikke har en fungerende kontrol," siger Wang Hai. Kina har intet uafhængigt forbrugerklagenævn, og derfor er det alene den kinesiske regering, der har indflydelse på kontrolsystemet, og de har for nylig lovet reformer. I forbindelse med mælkeskandalen lovede Hu Jintao eksempelvis 5.000 nye fødevarekontrollanter.

"Kinesiske embedsmænd stilles kun til regnskab oppefra, men ikke af befolkningen. De er ikke interesserede i at oprette kommunikationskanaler, hvor befolkningen kan gøre opmærksom på problemer. I dag giver kontrollanterne ofte producenterne frie hænder. Kina har brug for en lovgivningsproces, der afspejler forbrugernes interesser frem for producenternes," siger Wang Hai, der spår ringe udsigter til erstatning for ofrene i mælkeskandalen.

"Advokaternes engagement vil nok ikke have den store effekt. Jeg har hørt, at regeringen vil forbyde advokater at søge erstatning på vegne af ofrene. Regeringen fastlægger selv en erstatningssum."

Forældrene til en etårig dreng, der har levet af Sanlus modermælkserstatning siden sin fødsel i juli sidste år og som fik diagnosticeret nyresten i sommer, forsøger nu at sagsøge Sanlu for 150.000 yuan (115.000 kroner).

"Vi har afleveret alle dokumenter til retten, og nu venter vi på svar," siger parrets advokat, Ji Cheng.

Frivillige advokater trues

Da det sjældent lykkes den kinesiske regering at leve op til sin egen lovgivning, yder 90 borgerretsadvokater gratis rådgivning for befolkningen samlet under ngo'en, Gongmeng.

Chang Boyang er advokat fra Henan provinsen. Han har hørt om regeringens advarsler til advokaterne om "ikke at forstyrre harmonien" ved at skabe panik i befolkningen.

"Vi er ikke efter penge eller ære, vi er der udelukkende for at hjælpe ofrene. Hvordan skulle det føre til panik? Jeg forstår ikke myndighedernes reaktion," siger Chang Boyang.

Presset mod de frivillige advokater er stort i flere provinser, fortæller en af Kinas førende menneskeretsadvokater Li Fangping, der langt fra er overrasket over mælkeskandalen.

"Sådan som kvalitetskontrollen arbejder, var mælkeskandalen uundgåelig," siger Li Fangping.

"Og Beijings advokatforbund har sagt til mig, at jeg bør have tiltro til regeringen, men det jeg gør, er kun for at hjælpe med harmonien," siger Li Fangping, der refererer til Kinas præsident, Hu Jintao, som i de senere år har plæderet for 'det harmoniske samfund'.

"Advokater er de eneste, som kan sikre ofrene en tilstrækkelig kompensation. De fleste ofre ved ikke, hvad de skal gøre; derfor skal vi rådgive og sørge for, at beviserne bliver bevaret."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Du godeste er Rasmussens lykkeland nået helt over på den anden side af kloden ... eller næsten ?

"Fortæl dem et, gør et andet ,eller gør ingenting".

Frit efter Komiske Anders.