Læsetid: 3 min.

McCain beder Rusland om hjælp

McCain er kommet for skade at bede Ruslands FN-ambassadør om økonomisk støtte til sin kampagne, men Rusland foretrækker Obama
Udland
22. oktober 2008
McCain er kommet for skade at bede Ruslands FN-ambassadør om økonomisk støtte til sin kampagne, men Rusland foretrækker Obama

Latteren må have runget højt i Kremls forgyldte sale forleden, da det blev kendt, at den amerikanske præsidentkandidat John McCains stab ifølge bl.a. BBC havde sendt Ruslands ambassadør ved FN, Vitalij Tjurkin, en anmodning om økonomisk støtte til valgkampagnen.

Selv om McCains talsmand hurtigt var ude med en forklaring om, at der var tale om en computerfejl, så lød svaret lakonisk og ironisk fra Tjurkin, at "Ruslands myndigheder yder ikke støtte under nogen omstændigheder til politiske valgkampe eller politiske aktiviteter i udlandet".

Og hvis Rusland skulle støtte nogen af præsidentkandidaterne i USA, så ville det næppe blive John McCain, som i de russiske medier bliver betegnet som 'den kolde krigs trommeslager' og ofte citeres for sin udtalelse under krisen mellem Sydossetien og Georgien: "Vi er alle georgiere".

Moskva vil ha' Obama

Meningsmålinger i Rusland viser da også, at langt de fleste russere foretrækker Barack Obama som præsident i USA. Officielt siger både præsident Dmitrij Medvedev, premierminister Vladimir Putin og udenrigsminister Sergej Lavrov, at Rusland vil kunne samarbejde med hvem som helst af kandidaterne og ønsker gode forbindelser til USA. Det er dog ingen hemmelighed, at Rusland regner med at kunne etablere et noget bedre forhold til Obama end til McCain for slet ikke at tale om sidstnævntes vicepræsidentkandidat Sarah Pailin, der ikke udelukker brug af militær over for Rusland.

Sergej Lavrov sagde forleden til dagbladet Rossijskaja Gazeta, at Moskva håber på et mindre ideologiseret forhold mellem de to lande under den kommende præsident, og han afviste samtidig enhver tale om en ny kold krig. En klar hentydning til, at Moskva ønsker Obama i stedet for McCain, som i Rusland anses for netop eksponent for en hård amerikansk linje over for Rusland. Ifølge russiske iagttagere kan McCain som præsident føre til et nyt våbenkapløb og en ny form for kold krig.

Rusland afventer valget

Moskva har tydeligvis opgivet at få nye aftaler i stand med den nuværende amerikanske præsident, George Bush. Lavrov sagde da også i samme interview, at USA har "lovet os, under anerkendelse af vore bekymringer med hensyn til udstationering af dele af missilforsvaret i Tjekkiet og Polen, at sende os en liste over en række skridt til oprettelse af tillid og gennemsigtighed, som vil kunne mindske vore bekymringer. Vi venter stadig på dem".

Lavrov lod samtidig forstå, at man i Moskva regner med at måtte vente til efter præsidentvalget i USA, hvorefter han forventer, at USA vil lytte mere til Ruslands mening.

Ligesom de fleste andre i Europa regner russerne også med, at Obama vil være den bedste til at løse den internationale finanskrise, som premierminister Putin forleden i klare vendinger gav USA skylden for.

Obama også kritisk

Samtidig er den russiske dækning af valgkampen i USA meget intens, og det har ikke undgået de russiske kommentatorers opmærksomhed, at også Barack Obamas lejr har være ude med rivejernet efter Moskva. Ifølge nyhedsbureauet RIA-Novosti skal Obamas vicepræsidentkandidat, Joseph Baiden, på et møde have advaret om, at han og Obama, hvis de bliver valgt, i løbet af få måneder vil blive udsat for en alvorlig international politisk krise, som meget vel kan være blevet udtænkt af og iscenesat af Moskva for at afprøve den nye amerikanske præsidents viljestyrke.

Under en af tv-debatterne fordømte både Obama og McCain Ruslands optræden i Georgien. Men McCain gik et skridt videre og sagde, at han i modsætning til præsident Bush, der havde set Putin dybt i øjnene og set hans gode sjæl, havde set ordene KGB i Putins øjne.

Hertil svarede Obama pragmatisk, at man i forhold til den russiske ledelse ikke burde glo den ind i øjnene for at gætte om sjælen, men udelukkende burde "lade sig styre af USA's sikkerhedsinteresser".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon Obama er glad for den moralske støtte fra Moskva ?

- i det hele taget bliver det interessant at følge de aller sidste dage i denne 'sobre og faire' valgkamp.

Hvilke beskidte beskyldninger mon McCain har i baghånden ?

En koldkriger ,hvis stab laver "computerfejl" i en vigtig korrespondence med Rusland må, alt andet lige, stå sig dårligt.
Det´ jo nærmest latterigt.
Al respekt for mandens cv - men STOP den ulige kamp og nyd dit otium.
Vi er mange der glæder os til den sorte Poul Nyrup .....