Læsetid: 2 min.

Nyt skyderi mellem Thailand og Cambodja

Udland
16. oktober 2008
En cambodjansk soldat holder vagt nær Preah Vihear-tempelet, som ligger ved grænsen mellem Cambodja og Thailand.

En cambodjansk soldat holder vagt nær Preah Vihear-tempelet, som ligger ved grænsen mellem Cambodja og Thailand.

Den spændte situation i et omstridt grænseområde mellem Thailand og Cambodja eksploderede i går atter i skudvekslinger.

I 40 minutter blev der affyret raketter hen over grænsen, ligesom de opmarcherede soldater brugte håndvåben. Meldingerne fra de to hærstyrker og regeringer taler om to dræbte og to sårede på Cambodjas side, mens Thailand melder om fem sårede.

Det er den alvorligste skudepisode i området i de seneste fire måneder. Den 3. oktober var der også en skudkamp, hvor tre soldater blev såret, men den varede kun i omkring 10 minutter. Dengang beskyldte Cambodja Thailand for at have udløst skudkampen ved at sende soldater hen over grænsen, mens Thailand beskyldte Cambodja for at have sendt soldater ind på den thailandske side af grænsen.

I går var det heller ikke klart, hvem der begyndte. Begge sider beskyldte den anden side for at have skudt først.

Evakuering på tale

Skudkampen fik premierminister Hun Sen i Cambodja til at hasteindkalde til et møde i regeringen med deltagelse af militærchefer.

Samtidig opfordrede Thailand sine statsborgere til at forlade Cambodja omgående.

"Thailandske forretningsfolk, hvis tilstedeværelse i Cambodja ikke er nødvendig nu, bedes haste hjem til Thailand," sagde den thailandske udenrigsminister, Sampong Amornvivat.

Han tilføjede, at militæret har evakueringsplaner klar, hvis det bliver nødvendigt.

I 2003 landede thailandske kommandosoldater og militære transportfly midt om natten i lufthavnen i Cambodjas hovedstad, Phnom Penh, for at sikre evakuering af 600 thailændere i forbindelse med uroligheder. Da havde nationalister i Cambodja stukket ild til Thailands ambassade og thaiforretninger i forbindelse med en strid om det gamle tempel Angkor Wat.

Denne gang er stridens kerne det lille område ved det 900 år gamle Preah Vihear-tempel, som ligger ved grænsen, og som ifølge en international domstolsafgørelse fra 1962 ligger i Cambodja.

Det har der siden da været utilfredshed med i mange kredse i Thailand, og thailandske nationalister har hæftet sig ved, at domstolen ikke afgjorde skæbnen for et område på 4,6 kvadratkilometer ved siden af templet.

Ustabilitet

I sommer optog UNESCO efter cambodjansk ønske Preah Vihear på listen over verdens kulturarv, og det fik thailandske nationalister i offensiven. Den daværende udenrigsminister i Thailand måtte gå af, fordi han uden om parlamentet havde accepteret UNESCO-afgørelsen.

Samtidig trængte thailandske nationalister ind i tempelområdet, og i løbet af et par dage stod der pludselig omkring 2.000 soldater fra begge lande over for hinanden. Med kampvogne, skyttegrave og det hele.

Det kom imidlertid til forhandlinger, og i august blev landene enige om at trække de fleste soldater tilbage.

Striden kommer på et tidspunkt, hvor der er betydelig politisk ustabilitet i Thailand. Regeringsfjendtlige aktivister er i gang med en langvarig kamp med demonstrationer og besættelse af offentlige kontorer for at få regeringen til at gå af.

Aktivisterne opfordrer hæren til at tage magten ved et kup. ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her