Læsetid: 1 min.

OPEC valgte diplomatisk løsning

De olieeksporterende lande blev i går enige om at sænke den samlede produktion med 1,5 millioner tønder dagligt. Et diplomatisk valg, mener analytikere
-OPEC vil gøre, hvad der er nødvendigt for at balancere oliemarkedet-, sagde Saudi-Arabiens olieminister Ali al-Naimi, der spillede en nøglerolle på OPEC-mødet i Wien.

-OPEC vil gøre, hvad der er nødvendigt for at balancere oliemarkedet-, sagde Saudi-Arabiens olieminister Ali al-Naimi, der spillede en nøglerolle på OPEC-mødet i Wien.

Dieter Nagel

Udland
25. oktober 2008

To timer skulle der gå, før Sammenslutningen af Olieeksporterende Lande, OPEC, var nået til enighed under fredagens krisemøde i den østrigske hovedstad, Wien. En daglig reduktion af landenes samlede olieproduktion på 1,5 millioner tønder blev svaret på de nuværende lave oliepriser.

En diplomatisk løsning, som ikke vil have den store effekt på markedet, mener analytikere.

"Vi havde brug for en reduktion på to millioner tønder for at holde stand. De handlende spekulerede i, at reduktionen ville blive større," siger Chris Thorpe, analytiker ved Hudson Capital Energy.

Frank Schallenberger fra den tyske bank Landesbank Baden-Württemberg supplerer:

"Beslutningen ser ud til at være nok til at stabilisere priserne på omkring 60 dollar tønden. På den anden side var det ikke en stor reduktion."

Resultatet af mødet mellem OPEC-landene, der tilsammen står for 40 procent af verdens samlede olieproduktion, var imødeset med spænding. På grund af den økonomiske recession og lav efterspørgsel efter olie er mange lande afhængige af de lave markedspriser. I forvejen var der lagt op til stridigheder internt i kartallet, og det var da heller ikke uden gnidninger, at man nåede frem til en løsning.

Forholdet til USA

Mødedeltagere kunne fredag berette, at Saudi-Arabien og de øvrige Golf-stater på den ene side ikke var interesserede i en reduktion på mere end en million tønder, da en markant prisstigning særligt kan skade forholdet til USA.

På den anden side agiterede Venezuela, Iran og Libyen for en produktionssænkning på to millioner tønder. Kompromisset blev altså på 1,5 millioner tønder - en løsning, begge lejre kunne leve med.

"OPEC vil gøre, hvad der er nødvendigt for at balancere oliemarkedet," var den diplomatiske kommentar fra Saudi-Arabiens olieminister, Ali al-Naimi, efter mødet.

Dagen i går gav ingen klare indikationer på, hvordan markedet vil reagere på OPEC-landenes beslutning. Oliepriserne oplevede et mindre fald til 63 dollar tønden. I juli 2007 var prisen 147, 27 dollar. ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her