Læsetid: 7 min.

'Politikerne forstår ikke, at vi har ryggen mod muren'

Grundfos-formand er vred over beslutningstagernes svigt af både klima-udfordringen og det erhvervsliv, der gerne vil skabe grønne løsninger
Grundfos-formand Niels Due Jensen forstår ikke Venstres modstand mod at etablere en dansk højhastighedsforbindelse for tog, som vil kunne lukke hullet mellem Sverige og Tyskland og dermed forbinde Europa og lokke flere fra bilerne over i toget.

Grundfos-formand Niels Due Jensen forstår ikke Venstres modstand mod at etablere en dansk højhastighedsforbindelse for tog, som vil kunne lukke hullet mellem Sverige og Tyskland og dermed forbinde Europa og lokke flere fra bilerne over i toget.

Rene Strandbygård

Udland
20. oktober 2008

"Jeg ved ikke, hvad der skal til for at råbe politikerne op," siger Niels Due Jensen.

"Jeg taler fra hjertet, og jeg er dybt frustreret over, at der ikke sker mere på klima-området. Det går alt for langsomt."

Sådan plejer en magtfuld erhvervsleder ikke at tale. Men det gør Niels Due Jensen, tidligere koncernchef, i dag bestyrelsesformand for Grundfos-koncernen, der med hovedsæde i Bjerringbro og tilstedeværelse i 42 lande sidder på det halve verdensmarked for cirkulationspumper omsætter for 16,8 mia. kr. om året og giver beskæftigelse til 16.500 mennesker.

Niels Due Jensen ser med bekymring på, hvordan den aktuelle finansielle og økonomiske krise ser ud til at stjæle politisk opmærksomhed fra de langsigtede bæredygtighedsudfordringer.

"Det er helt forkert, hvis EU nu begynder at slå bremserne i i forhold til de klimamål, man allerede har vedtaget," siger han med henvisning til sidste uges EU-topmøde, hvor EU's klimabeslutninger fra marts 2007 kun efter hårde forhandlinger kunne bekræftes, men hvor de egentlige slagsmål om byrdefordelingen mellem landene først nu skal til at begynde.

De europæiske miljø- og klimaministre tager hul på forhandlingerne i dag, og en række medlemslande har allerede med henvisning til økonomien taget forbehold over for de nationale forpligtelser og foreslåede virkemidler.

"Jeg kan godt forstå, at nogle lande vender skråen og siger, at det lige nu har første prioritet at redde banksystemet. Kommer vi ikke igennem den finansielle krise og sikrer den bedste del af verdens banksystem, bliver der jo heller ingen løsninger med hensyn til at indføre en renere teknologi."

"Men samtidig er det knap til at forstå de svimlende beløb, som verdens regeringer nu er klar til at bruge på finanskrisen, i forhold til det, der bruges til at sikre, at vi kommer i land med de nødvendige reduktioner i CO2-udledningerne," siger Due Jensen.

"I forhold til klimaudfordringen og de kommende generationer er det alt for kortsigtet, hvis man nu renoncerer på de investeringer, der skal til for at sikre de rene teknologier."

Muligheder og barrierer

Han mener tværtimod, at der kan være dobbelt kriseterapi i at investere i rene teknologier og bæredygtighed, fordi det ud over at gavne klima og miljø vil kunne give arbejdspladser, hvis økonomisk afmatning ledsages af stigende ledighed. Due Jensen nævner produktion af energi-afgrøder som én mulighed, klimavenligt byggeri og energirenovering af den eksisterende bygningsmasse som en anden.

"I boligmassen er der meget store energigevinster at hente. Men der mangler skrappere krav fra myndighedernes side til energiforbruget i nyt byggeri og til, hvor langt energiforbruget skal ned ved renovering. Sådanne krav kan også hjælpe til at skabe et nyt marked for de energirigtige produkter til byggeriet."

Niels Due Jensen vil også have indsatsen for sol, vind og anden vedvarende energi skærpet.

"Der er allerede i dag mange teknologiske løsninger til rådighed. Det, vi savner, er at få drevet markedet og afsætningen i den rigtige retning. Derfor er der så hårdt brug for, at politikere og regeringer skaber de rammebetingelser, den adfærdsregulerende lovgivning, der bevidst driver tingene den vej - også så forbrugerne begynder at tage de rigtige beslutninger. Vi må have en ny alliance mellem erhvervsliv, forbrugere og myndigheder til at virke. Og alle de virksomheder, som ikke driver udviklingen i retning af renere teknologi, de bør have ringere vilkår."

I dag er der flere barrierer for den udvikling. Niels Due Jensen blev mindet om det, da han så et tv-indslag om en nordjysk familie, der køber grøn elektricitet i form af strøm lavet med norsk vandkraft, og som betaler CO2-afgift, selv om strømmen er CO2-neutral.

Reglen om at al elektricitet - også vindmøllestrøm - CO2-beskattes ens, er over 15 år gammel og indført af administrative hensyn. Skatteminister Kristian Jensen har som sine forgængere afvist at ændre afgiften med henvisning til, at den miljøvenlige energi i stedet bliver fremmet via tilskud.

"Men det er jo at holde folk for nar at bede dem betale CO2-afgift for strøm, der ikke giver CO2. På samme måde når man stadig skal betale afgift for at transportere grøn energi gennem det bestående forsyningsnet," siger Niels Due Jensen.

Det gælder f.eks., hvis man sender biogas gennem naturgasnettet - her betaler man afgift for biogassen, som om den var naturgas.

"Det er grotesk, at politikerne tigger befolkningen om at vælge miljørigtigt og samtidig spænder ben for det. Det vil ingen finde sig i i længden. Skatteministeren må forstå, at det er utåleligt, hvis man skal have folk til at tage klimaindsatsen alvorligt, og politikerne må rydde op i det, der demotiverer folk fra at foretage de rigtige beslutninger."

Grundfos-formanden ser forholdene i transportsektoren som et andet eksempel på, at politikerne siger ét og gør noget andet. Han nævner Venstres modstand mod at etablere en dansk højhastighedsforbindelse for tog, som vil kunne lukke dagens hul mellem Sverige og Tyskland og dermed forbinde Europa og lokke flere fra bilerne over i toget.

"Det er så rigtig en tanke. Hvis det er økonomien, der bremser, må man spørge, hvorfor det skal gå over finansloven, og hvorfor man ikke vil tillade privat finansiering. Der er masser af investorer, der gerne vil lave de rigtige løsninger, hvis de kunne få lov at tage det afkast, der kan forrente investeringen. Det er en forældet politisk holdning, at det skal være det offentlige, og det er da grotesk, at vi i dag ofte kører langsommere på jernbanenettet end for 40 år siden," mener Due Jensen.

Han appellerer til politikerne om at bringe alle de sten og barrierer af vejen, der spærrer for de klimavenlige løsninger.

"Hvis ikke de handler på den korte bane, så når vi det simpelthen ikke på den lange."

Flere penge

En ting er de rette rammebetingelser. En anden ting er at stimulere udviklingen af de nye løsninger.

"Det er et meget konkret, men også meget krævende projekt at finde frem til, hvordan vi reelt bliver bæredygtige. Hvor langt kan vi komme, hvordan omsætter vi viden til grøn teknologi og praksis - det kræver en kæmpe indsats at finde ud af, og det arbejder vi faktisk en del med i industrien, også hos Grundfos."

Niels Due Jensen fortæller om de nye, energieffektive cirkulationspumper, Grundfos har udviklet. De bruger op til 80 pct. mindre energi end de traditionelle pumper, der stadig sidder i de fleste huse, og er dermed ifølge koncernen de mest energieffektive i verden. Det globale salg af de nye pumper betød i 2007 en elbesparelse på én milliard kilowatt-timer. Og hvis alle 120 mio. traditionelle cirkulationspumper i Europa blev udskiftet med de effektive A-mærkede, ville elbesparelsen blive 45 mia. kilowatt-timer årligt, viser Grundfos' beregninger. Det kunne med et slag fjerne noget, der ligner halvdelen af Danmarks samlede CO2-udledning.

"Men det er ikke gået op for politikerne, hvor meget det kræver af forskning og udvikling at skabe de rene teknologier. Regeringen er så benovet over den ene milliard kr., man fra 2010 mener, man kan smide efter forskning og udvikling i energiteknologi. Det tror de, man kan få en sækfuld gode løsninger for - jeg er helt enig med min kollega fra Danfoss, Jørgen Mads Clausen, i, at det er alt for lidt. Beløbet skal ganges med 10. Men det forstår politikerne ikke, for de har ingen indsigt i, hvad det faktisk koster at udvikle de nye løsninger. Der er en forståelseskløft mellem det politiske system og os, der skal få tingene til at virke," siger Niels Due Jensen.

Privat-offentligt

Alene Grundfos bruger årligt omkring 700 mio. kroner på forskning og udvikling og derefter yderligere 6-700 mio. på at gøre resultaterne salgbare.

"Det er næsten 1,5 mia. kr. pr. år fra én hjemlig virksomhed - andre virksomheder bruger tilsvarende masser af penge," påpeger Grundfos-formanden.

Han ser meget gerne et forstærket privat-offentligt samarbejde om en markant større investeringsindsats for på en gang at løfte klimaudfordringen og sikre økonomi og arbejdspladser, hvis recessionen kommer. Af nogle kaldet A New Green Deal.

"Inden for de seneste tre uger har jeg med forbavselse set, hvor store summer regeringerne kan hive op af lommerne, når krisen rammer. Men det er sørgeligt, at man tilsyneladende skal have ryggen mod muren, før man begynder at træffe de rigtige beslutninger. På klimaområdet gælder jo det særlige, at det selv med de rigtige løsninger måske tager 100 år, før vi har bragt systemet tilbage til en bæredygtig tilstand. Vi har ryggen mod muren, men det er ikke forstået."

Niels Due Jensen mener, politikere i høj grad lader sig styre af snævre hensyn, der blokerer for de langsigtede løsninger.

"Man er så utrolig bange for at støde vælgergrupper fra sig. Og det er man - og nu bliver jeg nok upopulær - af hensyn til sit eget levebrød og muligheden for at blive genvalgt. Det er et af demokratiets store problemer: Vi gør ikke det, der er rigtigt og nødvendigt af hensyn til de kommende generationer, fordi vi lader os styre af kortsigtede hensyn."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Kære Niels Due Jensen
Der er meget rigtigt i det du og Danfoss-Clausen siger. I to er nogle af de tungeste drenge vi har i dansk erhvervsliv. Skulle I ikke kunne gøre en forskel ved at ligge jer i samme sele i DI? Jeg kan ikke lide, at du ligger hovedansvaret for politikernes slendrian på vælgergrupper. Så må vi overbevise dem om, hvad der er deres egentlige langsigtede interesser. For mig ser det mere ud som om det er forskellige erhvervsinteresser, som holder politikerne tilbage. Det er du jo også selv inde på. Her er det nok sværere at gå overbevisningens vej. Jeg mener, hvordan overbeviser man solnedgangsindustrierne om at det er på tide at takke af, hæve pensionen og nedlægge deres farlige erhverv?
Man skal også bestandigt passe på ervervsinteresserne - de forfalder alt for ofte til greenwash, som nu fx. Steen Risgaard fra Novozymes, der blev interviewet sammen med Jørgen Clausen forleden dag i Inf. Hvad har han at byde på andet end dødsensfarlige biobrændsler? Hvad har DONG at byde på? Det samme som Steen Risgaard plus en hjernedød vision om at vi kan redde klimaet samtidig med at vi lystigt fortsætter med vores urealistiske massebilisme.
Det er helt befriende at se, at store erhvervsfolk som dig og Clausen også kan mærke frygten komme snigende. Det giver lidt mere håb.
God vind jer
Niels-Holger Nielsen

Niels-Holger Nielsen

God vind til jer, selvfølgelig

Dorte Sørensen

Tak til Niels Due Jensen fra Grundfos og flere fremsynede erhvervsfolk.
Tænk hvis Fogh Rasmussen var ligeså fremsynet og ikke udviklingsforskrækket, som desværre er set fra dag 1. hvor Fogh Rasmussen trådte til med nedskæringer i forskning og udvikling af den alternative energi. Dengang gik regeringen og DFs budskab på at alt nyt skulle sættes igang uden støtte og alene på markedets efterspørgsel. Herved var al ny tænkning skudt ned og ingen mulighed for at blive sat i produktion. Denne nye strategi fra Fogh Rasmussen har nu pillet Danmark ned fra første pladsen, hvor vi tidligere var et hestehoved foran med udvikling i alternativ energi til nu at være overhalet af flere og flere lande. Det er hvad vi kan takke Fogh Rasmussens hævnaktion på Svend Auken for. Denne hævn agt kunne ikke ha´ været udført uden DFs stemmer.
Det samme kortsyn mht til transportudviklingen er desværre også set op igennem 1990érne, hvor Sonja Mikkelsen forslog en genopretningsplan for skinnenettet og anlæg af det 5. spor mellem København og Høje Tåstrup. Men nej det blev nedstemt af Venstre, de konservative, DF og 2 socialdemokrater. Tænk hvor mange spildte arbejdstimer samfundet kunne ha´ sparret, hvis Sonja Mikkelsens plan var blevet vedtaget.
Men det mest tragisk komiske var nu, da tidligere transportminister Flemming Hansen påstod ,at ingen regering før Fogh Rasmussen har villet genoprette jernbane anlæggene. Tænk denne urigtige påstand blev ingen gang kritiseret af den danske presse.
Bare et par eksempler på Fogh Rasmussens kortsyn.

martin sørensen

Vores politikere sider fast i DF´s dagsorden, der stadigt præger nyheds mediene, hvergang der er lidt uro i en gellerup parken, eller lidt ballade omkring et par udlænninge, så har vi det borgerlige panads der består af næsten samlige politiske kommentatore ( smagsdommer), især har den sorte duro, Ralf Pittelkow og hans nu minister kone karen jespersen, spillet en vital rolle for at fastholde dansk debat i dette udlænninge spor. De føre sammen med DF en direkte samfunds skadelig debat ved bevist at holde alle andre emler ude af dagsorden. Informations Erik claussen og berlinske Thomas Larsen spiller mere eller mindre ubevist, med i samme dagsorden, En histore er helt enkel ikke god hvis den ikke omhander DF´s emler for hvad der er ok at debatere i Danmark.

New green Deal opfylder langt fra dette DF debat krav. for ved at annerkende at vi skal gøre noget aktivt for at sparke nyt liv i økonomien ved at gøre noget aktivt for at løse klima og energi problemet,

Så underkender den borgerlige regering sin egen dagsorden det falske glans billedet om verdens mester Danmark det krakelere direkte, og skatte stoppet må nu opgives. og hvad værst er så må debattens fokus flyttes væk fra det negative udlænninge fokus som der nu har givet de borgerlige 3 valgsejere,

Nej det handler om kynisk at bevare dette emle som uløst for at kunne regere på angsten for de fremmede i Danmark.

Dette borgerlige danmark bære hovedskylden for at den danske klima indsats halter, dette borgerlige danmark, undervudere totalt hvor stor en riciko at dansk økonomi fakisk befinder sig i. Når danmark om få år, går fra at være olie exportør til at blive importør af olie.

For dette borgerlig kvatals kapitalistiske Danmark, Der har ressionen nu løst olie krisen, trods at det var olie krisen der udløste resionen, og at verden faktisk ikke forbruger væsenligt mindre olie idag ved 70 dollar pr tønde end vi gjore i julli ved 140 dollar pr tønde.

nej energi krisen er langt fra løst, jeg spår at vi er både i ression og har høje olie priser inden vi når maj næste år, og nu er krisen total. for det kræver faktisk bare en lille uro på en af levrandørenede for at der lukkes for næsten hele buffer kapasiteten,

Det borgerlige danmark og især det borgerlige panads ( de politiske kommentatore), tror ikke på at det er noget problem der har nogen koncekvens for danmark, danmark er jo olie exportør jamen dansk olie produktion falder åå ja men de finder nok noget olie eller noget andet, sådan lyder den naive logik hos dette borgerlige Danmark. men faktum der kan måles viser at dansk olie produktion den er faldet med 25% siden peak året 2004, danmark producere nu en fjeredel mindre olie end vi gjore for bare 4 år siden så hurtigt går det når man kommer ind i decline fasen,

Nej dette borgerlige panads, er dybt skadelige for dette kongedømme deres indflydelse på dansk politik er dybt skadelig om ganske få år vil vores velfærd, blive forringet til ugenkendelighed pågrund af denne naive tilgang til klima og energi probelmet. '

De bære skylden for at vi som land, sover i timen og for at bruge alt tid. på debatere et problem som danmark ikke har, nemlig udlænninge debatten som der ødelægger alle andre sunde fornuftige debatter, der er helt enkelt ikke plads til den debat i dagsorden, Ligeså længe som vi debatere udlænninge som vi nu gør, det borgerlige danmark og deres avis støtter ved at VKO taber næste valg hvis debatten flytttes væk fra dette emle derfor fastholdes emlet bevist som danmarks vigtigiste debat, fians krise klima krise energi krise,. eller ej så er udlænninge problemet altid et værre probem der skal løses.

Det handler om magt og fastholdelsen af magten.

new green deal, ødelægger gladsbilledet af danmark som den suberstærke verdens mester nasion, derfor bliver det aldrig virkelighed ligeså længe at VKO har magten over danmark. udlænninge debatten skal nok lukke for at denne debat nogensinde kommer op.-

Tak for den opsang til vore folkevalgte.

Massimo Fiorentino

Det er på rette tide at folk på de rette poster og med en reel indflydelse begynder at putte boksehandskerne på. Man kan kun som menigmand sidde målløs på sidelinien og føle sig magtesløs overfor den stupiditet, der bliver lagt for dagen inde på Christiansborg - alle partier inkluderet. Jeg tager hatten af for ledende forskere, debattører og nu erhvervsledere, der tager fat om roden på dette problem, nemlig beslutningstagerne. En tak lyder også herfra.

martin sørensen

@Massimo Fiorentino

Nej du har ikke ret opisionen har faktisk råbt op om en forandrig længe, skylden ligger udelukkede hos VKO.

opisionen har længe ville gå meget meget længere for at indføre vedvarnende energi hvergang er de gået på grund, på VKO´s skattestop, der som 24 års reglen er blevet en til en hellig gral der ikke kan forlades i dansk politik.

De borgerlige debatøre især ledt af, ralf pittelkov som der flyver øjeblikkeligt i penne huset og udråber sjocialdemokraterne som nogen der vil stjæle dine penge og åbene døren på vid gab for udlænninge hvergang der tales om en reform af enten skattestoppet eller 24 års reglen.

det handler helt enkelt om at bevare serve retten hos de borgerlige der udelukkede har ret til at lede reformer hos de borgerlige smagsdommere,

Det der mangler det er virksomheds ledere der ganske som vi har set i usa nu offenligt tør støtte opisionen, ( brarak obama,). hvor er de moderate borgerlige der tydeligtvist ikke får deres politik igennem hos VKO. der blokeret vejen i dansk politik ved gøre udlænninge debatten til en totalt fastfrossen isblok der ikke kan optøes, i dansk politik, og det borgerlige panads går ofte og gerne ud med kulsyre patronen for at holde denne debat bevist fastfrosset uløst. i en fåre og bukke debat,

Nej det eneste der kan vælte VKO og hermed den politik der bliver ført, Det er hvis man offenligt udmelder jamen er udlænninge problemet nu også så stort et problem som det udgives for at være, vores virksomheder har da ansat en masse udlænninge og vi har intet problem med dem eller deres familer, de er for os en uvuderlig del af vores medarbejder stab, nej hvorfor skal dette ikke problem dække den den larm den giver, for vores klima og energi indsats. her har vi et samfudns problem der kan vælte hele samfundet løst det kære politikere og i borgerlige har nu haft 7 år til denne opgave og i kan og vil ikke løse problemet, det har i bevist.

Har Danmark råd til atvære så højt råbende i denne debat, når det medfølger at der intet sker i energi og klima indsasten ?

Hvor mange har læst en leder fra Ralf Pittelkov der ikke handler om udlænninge eller en kritik af sjocialdemokraternes og opisionen udlænninge indsats ?, jeg læser jyllandsposten om søndagen i næsten hver uge men jeg har stadigt til gode at læse den gode ralf pittelkovs holdning til den ression som vi nu er midt eller hans holdning til klima og energikrisen, Nej dette problem har den gode værdi politikse Ralf ikke et svar, på for det er ikke et probelm i hans egen lille lukkede velhavede verden. Og her har vi svaret på hvorfor at det ikke er en debat der skal løses.

Det er direkte uhyggeligt hvor meget magt som de poliiske smagsdommere ( de politikse kommentore), har over samfunds debatten. de er en direkte forlænget arm af regeringen spinn doktore og debatten bliver styret stramt, dette her er ikke et samfudns problem derfor bliver det ikke debatteret så længe at der ikke er nogen debat så vil sker der intet, probemet er jo løst. vi har et energi forlig med opisionen fra den 22 febuar i år,

Vi føre jo allerdede en New green deal vil det retorisk lyde fra en augant statsminister på sit tirdags møde. Mens heppe koret fra det borgerlige panads nu jubler højlydt på avis lederes sidelinjer og Fox news denmarks ( tv2 nyhederne).

Kan disse fremtrædende erhvervsledere ikke tage en personlig snak med politikerne.

Sådan i al venskabelighed.

Når vi nu har ryggen mod muren, og hvis de ellers er klar over, hvilken mur det er, vi har ryggen mod.

No more business as usual.

Christian De Coninck Lucas

MAnge tak for denne artikel. Jeg kan kun nikke genkendende til Niels Due Jensen frustratioon. Jeg har efterhåden skrevet e-mails, som til tider har resulteret i egentlig korrespondance, med Klima Ministeriet, Miljø ministeriet, Statsmininisteriet og diverse dansake EU repræsentanter.

Der er en katastrofal manglende indsigt i videnskabens muligheder, nye og avancerede metoder til at skabe energi på som reelt stammer fra Nikola Tesla opdagelser og især at fremskrivningerne fra IPCC's modeller er rent gætteværk. Selv mener jeg at de tror for meget på deres modeller og ikke tager ydre forhold (sol aktivitet, solsystemets placering relativt til Mælkevejens plan, forandringer på de andre planeter og måner i Solsystemet osv osv.

Den mest bekymrende opdagelse jeg gjorde, var i en mail jeg skrev til Energi ministeriet om Low Energy Nuclear Reactions, en form for "kold fusion", som forskere i Japan, UK og USA på det seneste har skabt meget interesante resultater med. Jeg fik faktisk svar fra en ganske venlig ansat derinde, men hun vidste ikke hvad jeg talte om da hun var ansat til at opretholde NPT aftalen, og derfor troede hun, at jeg opfordrede til forsøg med traditionelle atomreaktorer, hvilket hun så mindede mig om var ulovligt.

Min pointe er sådan set bare, at vi tilsyneladende slet ikke kigger seriøst og fremtidsorienteret på dette problem eller også bliver den slags bestemt på Bilderberg møder -- hvad ved jeg?

Niels Due Jensen er en af "fårene" fra Tegning-krisen. Hans verdenssyn er alt for internationalt og sofistikeret for Bonderegeringen med den talende skoleinspektør Hans Chr. Schmidt i spidsen for de systematiske miljø-ødelæggelser, åbenlyst hævn for Aukens Imperium og måske en skjult landmands-drøm om den totale kontrol. Nu har de sat Hedegaard til at få vælgerne til at tro, at alt bliver bedre. Men hadet til Naturen og alt, der ikke gi'r penge, er for dybt rodfæstet i bonde-mentaliteten.

Massimo Fiorentino

@Martin Sørensen

Jeg er *helt* enig med dine synspunkter, men det jeg er lidt inde på er at gennemsnitsdanskeren har brug for mere synlighed ifm. klimapolitiken. Hvorfor har vi ikke set store avisoverskrifter hvor en politiker markerer sig markant, og viser entusiasme, viljestyrke og visioner på dette område? Det hele foregår bag stille døre og er præget af intern mudderkastning, for stort fokus på udlændingepolitik og leflen for specialintereser – nøjagtigt som du også definerer. Jeg savner mere synlighed - uanset hvilket parti det skulle komme fra. Derfor synes jeg det er storartet at der kommer flere store spillere ind i debatten. Dette handler om os alle. Og jeg forstår så heller ikke den anden vej rundt hvad medierne render rudt og laver...

Det er lidt trist at høre ( liberale ?) erhvervsrepræsentanter kræve politiske special-aktioner til gavn for lige præcis deres produktion ( - alle de andre må bare pukle derudaf på markedets vilkår).

Der køres en fornuftig støttepolitik til fordel for en miljøvenlig energiudvikling - så hvofor brokke sig ? får krisen det til at kradse særligt hårdt i bemeldte virksomhed ?

Der er "tonsvis" af andre danske virksomheder, der er lige så samfundsnyttige.

martin sørensen

Ønsker ervergs lederene forandring og en new green deal, Så må de offenligt støtte S-SF eller de radikale, så enkelt er det, at støtte VKO er det samme som at støtte en, garanti for at der apselut, intet sker og at danmark aldrig får en new green deal,.

Så kære ervergsledere ønsker i forandring så gør som i usa hvor, Hvor toppen af usa ervergsliv også har vendt de højre orinteret kræfter ryggen. Har vi ikke haft nok af fåre bukke debat i danmark tak.

Så ligeså længe som i støtter VKO økonomisk så vel som moralsk, ligeså længe vil danmark aldrig se en new green deal, ved sidste valg der hade vi i opisionen ca 1 kr hvergang VKO hade 4 kr til reklamer mm. og nærmest, alle aviser lederskribenter og pollitiske smagsdommere ( politiske kommentatore) det galt alle aviser tv2 untaget information og politikken der alle var 100% bag VKO.

og man under sig over at vi ikke kunne besejer regeringen jeg er faktisk impornert over at vi i opisionen fik 84 mandater gad vide,
hvorfor mon vi dog tabte valget ?.

martin sørensen

VKO har evigt aflivet det brede samarbejdende danske folkestyre. Dansk demokrati er takkevære VKO blok politik, evigt forandret til et engelsk system der er "the winner takes it all" Efter den gamle abba sang.

Dette er Foghs arv på dansk politik. spinn doktor demokratiet vil forsætte bare med et rødt ansigt.

Mitten er evigt død i dansk politik,

Så mit råd til ervergs Danmark det er at begynde at støtte de røde partier for at ha et ben i hver lejer, ganske som vi nu ser lo gøre det klogt og fornuftigt,

de borgerlige vil naturligtvist advare mod det ræve røde kabinet og kalde det for et farligt experiment, mn

martin sørensen

kære Jens Hansen

Du glemmer at det betyder en op til 7-10 års, ørken vandring for dine politiske mærke sager når de politiske vinde vender igen. dette er jeres elskende foghs arv på dansk politik, man behøver ikke at lytte til modstanderne så længe at man kan tælle til 90. jeg finder det et stort tab i dansk politik og med til at skabe et meget polaiseret danmark. vi har altid kunne debatere i dette kongedømme politik har aldrig været et tabu emle, denne udvikling skaber et samfund uden reel debat nej det er dybt skadeligt, men desvære koncekvensen af foghs nu 7 års politik.

martin sørensen

kære Lars G. Jørgensen

Jeg tror ikke at du forstår hvor meget at fianskrisen og energi krisen vil ramme vores samfudns evne til at kunne producere velfærd.

ingen kan være mere enige i at vi skal gøre noget for at løse problemet med de "utilpassede" ( møj uardige) udenlanske unge, vi må og skal finde en pædagogik der virker overfor dem og det er også en vigtig opgave, men det er ikke vores største problem. tro mig jeg bliver som SFér også pisse sur når man brænder skoler og børnehaver af og har ligeså meget lyst til at straffe dem der har gjort det med de hårdste straffe om vi kan finde i loven.

Dansk økonomi har vitalt behov for en new green deal til at genkickstarte vores samfunds økonomiske vægst, Danmark er i ression uanset om de borgerlige politikere vil aceptere faktum eller ej så er det faktum 4 kvatal 2007 og første kvatal 2008 der hade danmark negativ vægst derfor er danmark i ression og den negative vægst er ikke rettet op.

fianskrisen har indtil nu kostet det danske samfund ca 300. milliarder kr i tabte vædier og tabt vægst. det svare til ca 600.000-800.000 danskeres årsindkonst med ca 350,000 kr om året.

160.000 husejere og 50.000 lejligheds ejere står nu direkte over for at være tekniske indsolvente, Dvs deres bolig gæld er større end den pris som deres hus eller lejliighed kan indbringe. vi er begyndt at se de første fyrings runder som følge af denne kraftige afmatning som økonomien nu er i. desvære så forsætter det olie prisen vil om kortid igen begynde at blive dyre, jeg spår 130 dollar olie til nytår og en ny pris rekort omkring maj 2009. for dette års fyrings olie lagere er uselvandelige lave, i både usa og europa, Så olien vil blive dyre uanset hvad.

VKO har ikke evnet at løfte den opgave at bevare danmark som et energi mæssigt selvforsynet land, dette her er VKO negative arv.

Vi fra opisonen har lært meget siden 1990ne ingen vil løsne op for invandringen uden at stramme for kravet om integration. Her har VKO nu bestemt heller ikke vist et specielt, inponerende resultat vel.

hvad er vigtiges at bevare danmark som et energi mæssigt uafhængeligt land eller at lukke for grænsen hermetisk, 24 års reglen har jo ikke virket helt efter hensigten vel, der existere mange rettelse rigtigt mange som der er ramt uheldigt af de stramninger som VKO har lavet i udlænninge loven,

Jeg tvivler på at et åbent og ærligt demokratisk mendekse som du Lars G. Jørgensen ønsker at ramme folk uheldigt for at lukke for dem der var målgruppen for loven, er en spild procent på ca 30-50% ikke en meget høj pris for en lov.

jeg mener at en mere åben lov der ramte efter om man hade et reelt ønske om integration eventuelt efter en pointsmodel var en mere retfærig og ærlig lov, de udlænninge der blot ønsker at bo og leve i danmark med arbejde familie og deltage aktivt i lokal samfundet, kan vel næppe være dem som du ønsker at ramme desvære så rammer den lov som du anpriser ofte lige så skævt som den rammer rigtigt, der må være en anden måde at gøre det samme på uden at ramme så mange uheldigt.