Nyhed
Læsetid: 1 min.

Professor: Krugman enestående formidler

At Paul Krugman vinder Nobelprisen i økonomi 2008 er 'super fortjent', siger professor i makroøkonomi Henrik Jensen. Hans politiske observans er i den sammenhæng 'flintrende ligegyldig'
Udland
13. oktober 2008

Paul Krugman er en ikke helt ukontroversiel modtager af Nobelprisen i økonomi 2008. Han er kendt for at hudflette den økonomiske liberalisme, blandt andet i sin klumme i New York Times.

Henrik Jensen, professor i penge- og makroøkonomi ved Københavns Universitet, mener dog ikke politik har noget med sagen at gøre. Han betegner Paul Krugman som en 'enestående formidler'. Alene af den grund er han en fortjent prismodtager, mener Jensen.

Økonomisk geografi

Krugman får Nobelprisen for sin teori om mønstre i international handel. Som en af de første brugte han den såkaldte økonomiske geografi i sin analyse af verdenshandel, forklarer Henrik Jensen.

"Krugman får Nobelprisen, fordi han er kommet med varige bidrag til den økonomiske teori. Politiske labels er totalt irrelevante i den sammenhæng. Han får ikke prisen, fordi han skriver en fremragende klumme i New York Times," siger Henrik Jensen og fortsætter:

"Det bedste eksempel på det er Milton Friedman, som fik prisen i 1976. Mange spurgte dengang, hvordan Nobelkomitéen kunne give prisen til sådan en 'latterlig liberalist'. Men Friedman fik prisen for en helt anden del af sin økonomiske teori. At han senere kom med nogle tåbelige politiske synspunkter er totalt ligegyldigt i den sammenhæng."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

Krugman skriver skarpt og klart og får dermed inspireret mange til at gå i dybden med økonomiske spørgsmål. En Nobel pris er bestemt ikke spildt på ham.

med venlig hilsen
Lennart

Inger Sundsvald

Desværre er det i strid med fundatsen.

Bo Klindt Poulsen

Enig, Lennart! Han har fuldt fortjent det.

Selv for en absolut økonomisk novice og amatør som mig, var hans bog "The Conscience of a Liberal" virkelig en stor oplevelse.

Den er hermed anbefalet!

Bo Klindt Poulsen

@ Inger:

Sludder og vrøvl. Nobelprisen i økonomi er ikke en del af fundatsen i Alfred Nobels testamente. Den er skabt af den svenske nationalbank i 1968 til minde om Nobel. Så den er ikke strid med noget som helst.

Lennart Kampmann

Jeg kan også anbefale "Peddling Prosperity" (der på dansk vel vil hedde noget a la velstand fra en dørsælger ;) )

Den er fra midt 90'erne.

Krugman er på mange måder den jævne mands økonom. Han forstår at sætte sine pointer op i en logisk rækkefølge, så man får overblik og forståelse for det emne han bearbejder. Og så er han ikke bange for at have en mening, en ofte velbegrundet og rationel mening.

Om man så er 100% enig med ham er en anden sag. Han har en skarp tunge, der dog bevarer den gode tone, og jeg synes han går efterbolden, ikke manden, når han deltager i den offentlige debat.

med venlig hilsen
Lennart

Bo Klindt Poulsen

Tak for læsetippet :-)

Den vil jeg prøve at skaffe!

Mvh
Bo