Nyhed
Læsetid: 2 min.

Republikanernes værste mareridt

Kampen om Senatet spidser for alvor til, efter Alaskas republikanske senator er blevet dømt for skattesvindel. Det kan tippe Sarah Palins hjemstat til Demokraternes fordel i jagten på de 60 pladser, som vil give dem total kontrol i Kongressen
Kampen om Senatet spidser for alvor til, efter Alaskas republikanske senator er blevet dømt for skattesvindel. Det kan tippe Sarah Palins hjemstat til Demokraternes fordel i jagten på de 60 pladser, som vil give dem total kontrol i Kongressen
Udland
29. oktober 2008

McCain har allerede tabt præsidentvalget. Nu gælder det om at minimere tabet i Kongressen. Det mener den konservative kommentator og tidligere taleskriver for George Bush, David Frum.

’Vi må indse de strategiske realiteter. Vores ressourcer er begrænsede og vores budskab går ikke igennem. I de sidste 10 dage bør vores mål være klart. Senatet kommer først’, skrev David Frum i Washington Post søndag.

Budskabet blev ikke mindre relevant tirsdag, hvor Alaskas republikanske senator Ted Stevens blev dømt skyldig i en sag om skattesvindel. Han har modtaget gaver fra firmaer for 250.000 dollars uden at betale skat, skrev New York Times i går.

Sarah Palins hjemstat er blandt de mest konservative i USA, og Ted Stevens er USA’s længst siddende senator. Men nu er hans plads i Senatet på spil. Ifølge netmagasinet Slate har Stevens’ demokratiske udfordrer Mark Begich lige nu en føring på 1,7 procent.

Selv siger senatoren, at han ikke var klar over, at der var tale om gaver. Han vil ikke trække sig som kandidat, selvom Republikanerne i Senatet, John McCain og Sarah Palin har bedt ham om at gå.

60 pladser

Hvis Begich vinder senatorposten i Alaska er det en stor fjer i den demokratiske hat. Og ikke kun fordi Alaska er en stat, Demokraterne bestemt ikke havde regnet med at vinde. Også fordi en sejr i Alaska er et vigtigt skridt på vejen mod de 60 demokratiske pladser i Senatet, som er Republikanernes værste mareridt.

Med 60 ud af de i alt 100 pladser har et parti et såkaldt superflertal. Det betyder, at flertallet kan vedtage lovforslag, uden de skal igennem de ofte uendeligt lange høringer, som kan udskyde forslagene betydeligt.

De fleste lovforslag bliver vedtaget med 60 procent flertal, fordi det i praksis kan vise sig umuligt at få dem igennem uden 3/5-dele flertal. Det betyder en normalt kompliceret proces, hvor senatorer på tværs af partiskel skal støtte et lovforslag, hvis det skal vedtages.

Hvis Demokraterne får et superflertal, kan Barack Obama få den optimale start i Det Hvide Hus. Hans planer for offentligt finansieret sygesikring vil f.eks. få en noget lettere gang på jorden. Præsidentens indenrigspolitiske initiativer kræver nemlig Kongressens godkendelse.

Ifølge Slate Magazines 'Election Scorecard' står Demokraterne i dag til at få 57 pladser i Senatet. Republikanerne får 38 pladser. 5 pladser kan gå begge veje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så held og lykke med det.. kan vi bede om endnu en skandal hos republikanerne..

Christian De Coninck Lucas

http://www.opednews.com/articles/Are-US-tax-payers-being-sc-by-Richard-C...

Mere vildledning, tyveri og løgne fra Goldman-Sachs Hank Paulson.