Læsetid: 3 min.

Og så kom krisen til Asien

Børserne i Fjernøsten oplevede rekordstore fald torsdag. "Det nuværende klima kan sammenlignes med at gribe faldende knive," lyder en vurdering
Et forsikringsselskab er finanskrisens første offer i Japan, hvor børsen oplever det største kursfald siden 1987.

Et forsikringsselskab er finanskrisens første offer i Japan, hvor børsen oplever det største kursfald siden 1987.

Udland
11. oktober 2008

Torsdag den 9. oktober blev dagen, hvor markeder i Asien for alvor blev ramt af den internationale finanskrise, som de hidtil var gået relativt fri af.

"Det er den værste dag i lang tid. Krisen har for alvor ramt Asiens økonomier nu," siger Benjamin Collett, der er leder af investeringsafdelingen i Daiwa Securities SMBC.

Aktiekurserne blev hårdest ramt i Tokyo, hvor faldet var på 11.7 procent.

Men den globale krise kunne også mærkes i Hong Kong, hvor Hang Seng Indekset faldt med ni procent og i Sydkoreas hovedstad Seoul, hvor panik sidst på dagen betød, at Kospi Indekset tabte ni procent. Faldet bredte sig også til markederne i Australien, hvor aktiekurserne faldt med otte procent, og til Thailand, hvor SET Indekset faldt med 8.3 procent. "Vi har haft en kaskade af faktorer, der til sammen har fået investorer til at sælge. Det nuværende klima kan sammenlignes med at gribe faldende knive. Mange investorer vælger at sælge aktier med et femten til tredive procents tab. De håber på at minimimere deres tab. I et sådant klima er der ikke stor appetit på investeringer," siger Collett.

Fortilfælde

Asien er ikke uvant med finanskriser, men den tumult, der ramte tiger-økonomierne i 1997-1998, var en primært lokal krise.

Den nuværende internationale finanskrise er - som navnet antyder - global.

Det skyldes, at især lande i Asien har investeret i udlandet og er afhængige af såkaldte FDI - Foreign Direct Investments - fra udenlandske investorer, skriver finansavisen The Financial Times i en analyse. "Aktiemarkedernes styrtdyk, valutakursernes fald og kollapset på det internationale lånemarked er ikke begrænset til et enkelt område eller en enkel del af verden. Det skyldes, at den internationale økonomi mere end nogensinde er internationaliseret, og - som det hedder i fagjargonen 'interdependent', "siger Mathias Arabucci, der er seniorforsker i globalisering på The London School of Economics. Han fremhæver især Japan og Sydkorea som lande, der er blevet hårdt ramt.

Tokyo

Japan kender alt til jordskælv - også af den økonomiske slags. Verdens næststørste økonomi var det af de asiatiske lande, der blev hårdest ramt af den asiatiske krise i slutningen af 1990erne.

Det er måske derfor, at Japan har været mindre hårdt ramt end andre G8-lande; de havde taget forholdsregler. Men det har ændret sig. Tokyo-børsens Nikkei er faldet til et historisk lavt niveau på 8276. Det er, ifølge Reuters, det laveste niveau siden maj 2003.

"Den japanske økonomi har traditionelt været kendetegnet ved en meget høj såkaldt opsparingskvote. Det er ikke ualmindeligt, at japanere opsparer op til 20 procent af deres nettoindkomst. Men dette er ved at ændre sig," siger Arabucci.

Den nuværende nedtur skylder primært to forhold. Krisen i USA har ført til faldende efterspørgsel på japanske varer på det amerikanske marked. Værdien af indeværende års eksport til USA er faldet med 22 procent. Samtidig er der blevet flere pensionister i Japan, og i modsætning til tidligere bruger disse deres opsparing til forbrug.

Sydkorea

"Der er ikke grund til at være pessimistisk og frygtsom, selvom vi er i krise," sagde Sydkoreas præsident, Lee Myung-Bak, i forgårs. Finansmarkedet i hans hjemland var ikke enig.

Siden mandag er Kospi-indexet, der måler kursen på de 100 førende aktier i Sydkorea, faldet med 25 procent. Denne krise har også smittet af på valutamarkederne. Won - den sydkoreanske valutaenhed - er faldet med 30 procent på de internationale markeder. Det sidste er alvorligt for den sydkoreanske samfundsøkonomi.

"Finansanalytikere forventer, at Sydkorea vil have underskud på statsfinanserne i indeværende år. Det bliver nu meget dyrere at betale disse lån tilbage," siger Arabucci. "Det kan føre til skattestigninger og dermed langsommere vækst," forudser Bryan Song, der er finans-analytiker hos Merrill Lynch, i en nylig udgivet rapport, som er omtalt i Financial Times.

Torsdag offentliggjorde den Internationale Valuta Fond (IMF) en ny opgørelse over den forventede økonomiske udvikling i Fjernøsten.

IMF forudser en økonomisk vækst på kun 0.3 procent for de asiatiske økonomier - eksklusive Kina og Indien. Det er den laveste vækst siden den asiatiske finanskrise i 1997-1998.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her