Læsetid: 4 min.

Sarah Palins store prøve

Et flertal af vælgerne anser John McCains makker for at være ukvalificeret til vice-præsidentposten. Det er et svært udgangspunkt for Palin i tv-debatten med den garvede modpart, senator Joe Biden, natten til fredag
Et flertal af vælgerne anser John McCains makker for at være ukvalificeret til vice-præsidentposten. Det er et svært udgangspunkt for Palin i tv-debatten med den garvede modpart, senator Joe Biden, natten til fredag
Udland
2. oktober 2008

BOSTON - Sarah Palins hvedebrødsdage i den amerikanske præsidentvalgkamp varede fra hendes udnævnelse til John McCains vicepræsidentkandidat til det første tv-interview i midten af september. Herefter knækkede den opadgående kurve i meningsmålingerne. Hendes popularitet begyndte at falde og har siden fortsat den trend.

Her til aften får Alaskas populære guvernør sin eneste chance for at modbevise kritikernes påstand om, at hun er ukvalificeret til den stilling, hun søger. Det sker i en debat med Barack Obamas makker, senator Joe Biden, i St. Louis, Missouri.

Men republikanerne skal ikke gøre sig for store håb om succes. I en meningsmåling offentliggjort i går af NBC og Wall Street Journal mener kun 40 pct. af de adspurgte, at Palin vil kunne håndtere jobbet som vicepræsident og potentielt som præsident.

"Uanset hvad der sker under tv-debatten, anser jeg det for usandsynligt, at noget nyt vil komme frem, som ændrer folks opfattelse af hendes manglende kvalifikationer," siger Peter Hart, hvis firma lavede meningsmålingen.

Hart fortsætter: "Debatten er en kolossal udfordring for Palin. Blot en enkelt bommert, og hun er ude. Det er lige meget, hvad fejlen er. Pressen venter kun på at spille den lydbid om og om igen. Saturday Night Live (et populært tv-show med politisk satire, red.) vil gribe den i opløbet."

Enorm interesse

Det forventes, at debatten bliver et tilløbsstykke. Seertallet kan let overgå de 54 mio. mennesker, som så dysten mellem Obama og McCain i fredags. Interessen for Palin - den første kvindelige, republikanske vicepræsidentkandidat - som et politisk fænomen måler sig med den indledende opmærksomhed, der blev Obama til del ved starten af Demokraternes primærvalg i januar.

Fra en underholdsningsvinkel kan tv-debatten blive et sandt festfyrværkeri. Biden er kendt som en farverig personlighed med en tendens til at sige, hvad han har på hjerte. Palin udstråler også en stor personlighed. En del af hendes popularitet skyldes personlige kvaliteter som at være mor til fem, guvernør og tidligere borgmester i en provinsby i det vilde og utæmmede polargrænseland.

"Eliten i det nordøstlige USA synes, at hun virker skør. Men mange folk i de små byer i provinsen kan let identificere sig med Palins værdier - at gå på jagt og leve i vildnisset," siger Dan Payne, demokratisk medierådgiver i Boston.

Fingeren på pulsen

Der er imidlertid en øvre grænse for, hvor meget støtte og velvilje Palin kan mobilisere ved hjælp af sin identitet som en Washington-outsider og jævn amerikaner. Selv om hendes rival har været senator i 30 år og derfor tæller som en politisk insider, er Joe Biden stadig en mand med et folkeligt image. Han er vokset op i den lille arbejderklasseby Scranton i Pennsylvania, hvor han stadig har familie og venner.

Til forskel fra Obama og McCain synes Biden at have fingeren på pulsen og kunne fornemme, hvad der rører sig ude i de små amerikanske hjem. Den demokratiske vicepræsidentkandidat har tilbragt den sidste måneds tid i de industrielle midtvest-stater i relativ fred fra de nationale medier. Her møder han den type vælgere, som endnu ikke er tiltrukket af Obama. Ifølge The New York Times ligner mange af dem tidligere tilhængere af Hillary Clinton - altså lavtuddannede mennesker med en beskeden indkomst.

"Disse vælgere koger af raseri. De vil have en større rengøring af Wall Street og Washington, og det er det, som kan afgøre præsidentvalget," siger Peter Hart. Palins identitet kan appellere til disse vælgere, siger han.

"Et flertal af vælgerne kan virkelig lide hende som person. Der er noget 'fyr og flamme' over hende, hun virker som en stolt kvinde, og for dem repræsenterer hun Amerikas - ikke Washingtons - sjæl. Men de anser hende for at være ukvalificeret. Mange af dem, vi spørger, nævner McCains høje alder og siger: 'Hvad nu, hvis hun skulle overtage præsidentposten?'

Biden med fløjlshandsker

En del amerikanske kommentatorer forudsiger, at Biden bliver nødt til at tage fløjlshandskerne på og undgå at virke som en skolemester over for den kvindelige elev. Demokraten har en udpræget tendens til at virke patroniserende over for sine politiske modstandere. Også Obama er gået i den fælde. Under en tv-debat i januar i New Hampshire blev han grebet i en spydig bemærkning om Hillary Clinton.

Men Biden har fordelen af at kunne overlade skarpe spørgsmål og replikker til journalisten, der har fået til opgave at være ordstyrer. Det er nemlig den sorte, kvindelige tv-vært Gwen Ifill fra Public Broadcasting System.

"Som kvinde kan hun komme af sted med at stille barske spørgsmål til Palin," forudsiger Hart.

Samme dynamik udfoldede sig under CBS News' interview med McCains makker, hvilket viste sig at være en sand katastrofe for Palin. Det blev lavet af den kvindelige tv-vært Katie Couric, og hun var langt mere hårdhændet end sin mandlige kollega Charles Gibson fra ABC News. CBS-interviewet med Palin afslørede en fundamental mangel på viden om både indenrigs- og udenrigspolitik og en tilbøjelighed til tale volapyk.

Biden er også blevet grebet i flere bommerter, men eftersom han anses for at være en garvet og vidende politiker, tilgives disse overskridelser som et udtryk for hans "menneskelighed".

Læs om tv-debatten på valgbloggen Amerikanske Perspektiver

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Quayle klarede det da ellers fint i sin tid.

Martin Stoltze

http://www.youtube.com/watch?v=r36Xc0GG4iQ

Her er volapykken. Læg mærke til hvor tæt parodien ligger på originalen. Meget morsomt!

Og så genintroducerer hun værdipolitiken i præsidentvalgkampen. Her står republikanerne stærkest, og Sarah Palin, som er mere amerikansk end apple pie, får alle højrefløjstvivlere med.

Hun er garanten for de kristne værdier i den kommende administration.

Bo Klindt Poulsen

"de kristne værdier"

Kristne værdier?????

Snarere de fundamentalistiske værdier. Eller de gammeltestamentlige værdier. Der er sgutte meget bjergprædiken over fru Palin.

Abortmodstand og afholdenhed er i USA afgørende værdier for den kristne højrefløj.

Martin Stoltze

Pæleskildpadde... det var et nyt ord. Pointen er god: den er ikke kommet derop af sig selv. Problemet for skilpadden er forresten, at når den tar to skridt, så skvatter den ned.

Dette var var Palin gjorde i interviewet med Couric. Hun prøvede at give et svar på washington-sprog og faldt helt igennem. Erik B har en pointe med at hun taler til bonderøvene - de der er trætte af eliten - men det forudsætter at hun bruger sin egen position og stemme.
Det er klart, at der er et stemmepotentiale her. Men USA demografi er nu ikke sådan, at hillbillies bestemmer alene. Den store vælgermasse er middelklasse, mellemstore byer, forstæder. Også her findes udbredt mistillid til washington - men den mistillid kan Palin ikke regne med at samle op blot gennem at fremstå ukvalificeret.
Stater, hvor Palin høster kernestemmer er iøvrigt stater, som i forvejen er sikre for repulikanerne, så spørgsmålet er hvor meget hun rykker, selv hvis hun fik sin fremtræden på skinner.

Hvad der kommer til at afgøre valget er den fortsatte udvikling af finanskrisen, af hjælpepakken, dens konsekvenser for almindelige mennesker og hvordan kandidaterne lykkes at navigere i det minefelt. Der er og bliver Palin statist.

Jeg var en overgang begyndt at tro, at McCain nok ville vinde alligevel til sidst - (som Erik B vist har væddet om?), men i øjeblikket er Obama på vinderkurs, Især i de afgørende stater (mine odds er ca. 2:1) Det, som kan afspore det for ham er ikke Palin, men om folk synes det er ok at han støtter den økonomiske hjælpepakke.

Og så vil et terroranbreb eller anden dramatik selvfølgelig også kunne vende alt på hovedet.

Martin Stoltze

@Erik

Ok, er forummet åbent for væddemål? Nå, men hvis du har en Maserati på højkant for en femmer, så vil da godt hæve buddet til en flaske god Barolo og et bundt rucola - på at Obama vinder.
På hædersord - formaliteterne kan vi tage 5.november.

Martin Stoltze

Erik,

Tja, sådan kan man jo få alt til at passe i forudbestemte kasser.

Men rocolaen holder sig ikke frisk så længe. Du skal få en pose bønnefrø med i købet. Det var tørrede bønner Thoreau satsede på.

Inger Sundsvald

”Man er helt sikker på at den ikke hører til deroppe, at den (ikke) er kommet derop af sig selv, at den ikke aner hvad fanden den laver deroppe, og man spekulerer over, hvilken idiot der har placeret den på toppen af den satans pæl.”

For naive pedanter må der et (ikke) ind i sætningen – ellers giver det ingen mening.
Hvis (ikke) ikke skal med, er historien lidt mere sofistikeret.

I øvrigt synes jeg at der er en umiskendelig ’duft’ af kvindenedgøring i karakteriseringen af Palin. Uvidenhed har da aldrig været diskvalificerende for mandlige politikere. Se bare på danske ministre (i ligestillingens navn m/k).