Læsetid: 2 min.

Venstrefløj advarede mod islandsk kaos

Oppositionen i Island støttede redningspakke, men forventer også, at det vil betyde en magtforskydning i islandsk politik. 'Nu må krisen løses. Derefter må de politiske spørgsmål rejses,' lyder det fra oppositionen
Udland
17. oktober 2008

REYKJAVIK - "Det er den rene humlebi-økonomi. Det var oplagt, at det ville gå galt. Økonomien kan ikke flyve på den måde."

Sådan siger Dagur Bergóruson Eggertsson, den nyvalgte 36-årige socialdemokratiske borgmester i Reykjavik, der er en af de politikere, der længe har advaret mod, at den islandske økonomi var overophedet. Men også andre på venstrefløjen så det komme. Allerede i 2006 advarede Steingrímur J. Sigfússon, lederen af det største oppositionsparti, Vinstrihreyfingin, om den krise, som han i dag kun tror kan løses ved en nationalsamling.

"Selv om der er store uenigheder partierne imellem, er den eneste løsning en national samlingsregering," siger Steingrímur J. Sigfússon.

I sidste uge stemte hans parti for den nødhjælpspakke, som blev fremsat i Althinget, det islandske parlament, af statsminister Geir Haarde og hans koalitionspartner, socialdemokratiet (Samfylkingin).

Sigfússon mener ikke, at tiden er inde til at sige 'hvad sagde jeg'.

"Nu må krisen løses. Derefter må de politiske spørgsmål rejses," siger han til Islands Kanal To. Også det liberale Fremskridtsparti, der hidtil har været en varm fortaler for liberalismen, støtter statsindgrebet.

"Det er en nødvendighed," siger en talsmand for partiets leder Guni Ágústsson

Dommedagsprofeter

Mens konservative politikere, som statsminister Geir Haarde, tidligere omtalte kritikere som 'dommedagsprofeter', som "ikke bygger deres betragtninger på andet end spekulationer", har politikere på venstrefløjen længe kritiseret Uafhængighedspartiets ny-liberalistiske politik. Siden midten af 90'erne har først premierminister David Oddsson og senere hans partifælle Geir Haarde ført en konsekvent liberalistisk politik og har refereret til Margaret Thatcher som deres ideologiske forbillede.

Det har givet roser fra den konservative amerikanske avis The Wall Street Journal. For to år siden omtalte avisen Island som et 'liberalistisk vidunder.' Men den opfattelse blev ikke delt af alle. End ikke i den finansielle sektor.

"Islands krise kunne have været undgået," siger Björn Gudmundson. Han advarede allerede i 2004 imod økonomisk overophedning og mod en potentiel bankkrise. Gudmundson var dengang økonom i den nu nationaliserede bank Landsbanki.

"Men sådanne udtalelser blev dengang opfattet som noget nær landsforræderi. Og ingen ville være kritiske i et land hvor den nationale stolthed er en væsentlig del af folkekarakteren," siger Dick Middleton, en engelsk journalist, som har boet i Reykjavik i en årrække, og som skriver for det ansete ugemagasin The Spectator.

"Nu er der mange, der er blevet meget klogere på meget kort tid," siger han.

Han forventer, at oppositionspartiet Vinstrihreyfingin vil blive den dominerende kraft i de næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her