Læsetid: 2 min.

Verdens regeringer på redningstogt

Regeringer verden over forsøger med redningsplaner til en værdi af tusinder af milliarder kroner at få genskabt tilliden i det finansielle system
Regeringer verden over forsøger med redningsplaner til en værdi af tusinder af milliarder kroner at få genskabt tilliden i det finansielle system
Udland
13. oktober 2008

Den globale finanskrise har fået regeringer verden over til at ile trængte banker og kreditselskaber til undsætning i et forsøg på at få genoprettet stabiliteten på de finansielle markeder. Stimen af redningsplaner har til formål at afværge den værste økonomiske krise i næsten 80 år - en krise, der akkompagneres af faldende global vækst og truslen om udbredt recession.

- Kun ved fælles handling kan vi fuldt og helt få genskabt den tillid, der er nødvendig, og få genopbygget den internationale finansielle ro, sagde den britiske premierminister Gordon Brown mandag.

Forberedelser kloden rundt
I USA forbereder både den demokratiske præsidentkandidat, Barack Obama, og hans republikanske rival, John McCain, hver især planer, der skal redde landet fra økonomisk usikkerhed og voksende arbejdsløshed.

I Japan har finansminister Shoichi Nakagawa sagt, at regeringen er klar til at garantere alle bankindeståender, hvis det bliver nødvendigt.

Og søndag mødtes eurolandenes ledere i Paris, hvor den franske præsident, Nicolas Sarkozy, sagde, at man i løbet af mandagen kunne forvente en sand strøm af koordinerede udmeldinger fra hovedstæder over hele Europa.

Gigantiske redningspakker
I Storbritannien meddelte regeringen, at den vil bruge op til 37 milliarder pund (345 milliarder kroner) i tre trængte banker, Royal Bank of Scotland, HBOS og Lloyds TSB.

Frankrig vil gøre to ting for at hjælpe bankerne igennem den finansielle krise. For det første tilbyder regeringen 300 milliarder euro (2234 milliarder kroner) i garantier til lån banker imellem, og for det andet sætter staten 40 milliarder euro (298 milliarder kroner) af til aktieposter i firmaer.

Tysklands forbundsregering vedtog en gigantisk redningspakke for den kriseramte finansbranche på i alt 500 milliarder euro (3725 milliarder kroner), og den spanske regering vil afsætte 100 milliarder euro (745 milliarder kroner) til at garantere lån banker imellem.

Ubegrænsede lån i dollar
Mandag blev også dagen, hvor de europæiske centralbanker sammen med USA's centralbank meddelte, at de vil yde ubegrænsede lån i dollar til de kommercielle banker i perioder på syv, 28 og 84 dage til fast rente. Ved at tilbyde ubegrænsede lån vil centralbankerne "forbedre likviditeten på de kortfristede dollarbaserede finansieringsmarkeder", oplyste bankerne.

Australien og New Zealand har tidligere udstedt en garanti for alle bankindeståender, og Indonesien har hævet sin garanti til at omfatte 2 milliarder rupiah (1,1 millioner kroner), mens Indien også lover mere likviditet til finansmarkedet.

I de arabiske lande har Qatar iværksat en redningsplan til en værdi af 5,3 milliarder dollar (29 milliarder kroner), der skal bruges på at opkøbe aktier i landets banker. Saudi-Arabien nedsatte søndag udlånsrenten for at skabe likviditet i bankerne, og De Forenede Arabiske Emirater stillede garantier for bankindeståender.

Initiativerne kommer efter en weekend med krisemøder i USA og Europa, hvor regeringer har lovet at yde støtte til det finansielle system, som står på randen af et kollaps.

Krisen har hærget de globale finansielle markeder og kastet aktiekurserne ud i frit fald.

Efter rene massakrer på de internationale børser så det mandag ud til, at investorerne var blevet beroliget af regeringernes redningsplaner. I Europa steg aktiekurserne mærkbart, i Asien var der også positive tendenser at spore, og i USA var der ligeledes højt humør ved åbningen af Wall Street.

/ritzau/Reuters

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Andreas Trägårdh

Men hvorfor?
Hvorfor går samtlige hjælpepakker så ud på at genoprette tilliden til et gennem korrupt system, der netop lige har svigtet den globale samhandel og forgældet store dele af middelklassen rundt omkring i verden.
Det er en skandale at der ikke bliver skredet ind over for dette så åbenlyse bankrøveri! Det skal ikke støttes men nedlægges - forbydes, og så skal de ansvarlige forbrydere trækkes for en international domstol!

Helt rigtigt Andreas Trågårdh

Nu venter vi bare på, at Komiske Anders skal få grinet, nej jeg mener smilet frem igen !

Hvornår mon han siger noget ?

Er der nogen der har et bud på hvorfor EU afsætter ca. 10 gange så stort et beløb til redningspakker som USA ?

EU og USA har jo stort set samme BNP

Fordi USA har det lidt svært med de der socialistiske indgreb i deres økonomi. Og så har de andre udgifter de vil bevare, som f.eks. Irak, Afghanistan. Sidst kunne det også være at det var nemmere for EU at låne pengene end for USA.

USA er altså kurvens rådne æble...

Hvordan kan samtlige regeringer for klodens store økonomier ubegrænset garantere indestående i bankerne? Hvor skulle pengene komme fra, hvis disse deres løfter virkelig skulle indfries? Fra mars mænd, eller hvordan?

Jeg fatter det ikke. Måske er der nogen, der kan hjælpe mig, for selvom jeg af uddannelse er teoretisk fysiker - og dermed indtil nu i mit liv altid har ment, at jeg kunne regne - så er jeg nu ved at komme i tvivl herom: Når så mange mennesker, økonomer og politikere, der jo om nogen må anses for at have forstand på disse pengesager, gør som de gør, ja, så må det jo være mig der er noget i vejen med. Eller hvad?

Andreas Trägårdh

Til John Fredsted

Sæt dig godt tilrette og se flg. film om det globale bankrøveri/ kredit scam

http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912&ei=MM3ySPCeH...

Andreas Trägårdh

Finanssystemet er kun gearet efter profit.

Korruption er et meget centralt element i dets virke. Mens effektivitet, bæredygtighed og overflod, der kommer hele samfundet til gode, forhindrer profit, øger kun knaphedens mekanisme profitten.

Det er et perverst udnyttelses system, man nu ser politikere og andre skurke bestræbe sig på at rede med hjælpe pakker, et gennemkorrupt, menneske fjendligt og samfundsnedbrydende monster!

Aldrig har der været så mange menneskeslaver som i det 21 århundrede!

@Andreas Trägårdh: Jeg takker for linket til video'en, som jeg desværre ikke påtænker at se, dens længde på over to timer taget i betragtning.

"Det er et perverst udnyttelses system, man nu ser politikere og andre skurke bestræbe sig på at rede med hjælpe pakker, et gennemkorrupt, menneske fjendligt og samfundsnedbrydende monster!"

Ja, åbenbart. Og her gik man som et naivt lille stykke homo sapiens og fantaserede om, at man befandt sig i en bare nogenlunde civiliseret verden, hvor fornuften til syvende og sidst ville vinde. Den illusion kan jeg vist godt hælde ned i kloakken.

Andreas Trägårdh

Hej John
Jeg vil nu anbefale at du genovervejer at se filmen. Den er stykket op i flere afsnit, således kan man vel se den over nogle gange og det gør også stoffet lettere at fordøje.

Ellers se flg. link:

http://euro-med.dk/?p=2868

'G' -
http://www.youtube.com/watch?v=S27yitK32ds

Den 22 september 2008, sagde kongresmedlem Marcy Kaptur i Repræsentanternes Hus (uddrag): Lad os lege Wall Street Redningsplan.

Regel 1:
Hast afgørelsen igennem. Legen skal times til at ske i ugen før Kongressen skal udsættes og blot seks uger før et historisk valg, så dine modstandere vil være optaget, pressede, distraherede, og have travlt.

Regel 2:
Afvæbn offentligheden med frygt. Advar om, at hele det globale finansielle system vil bryde sammen, og verden vil falde hen i en anden Stor Depression. Kontroller medierne nok til at sikre, at offentligheden ikke vil bemærke dette. Redningsplanen vil gældsætte folket i generationer, og den fratager dem billioner af dollars, de tjente og fortjener at beholde.

Regel 3:
Skjul for offentligheden og de fleste af Kongressen, hvem der arrangerer denne aftale. Kommuniker med offentligheden gennem lækager til medieinsidere. Begræns eventuelle åbne kongreshøringer. Kommuniker med kongressen via private telekonference-opkald. Forstærk den politiske angst ved at kontakte hvert enkelt politisk parti separat. Behandl medlemmer af Kongressen nedladende, fortæl dem om, at sagen er så kompleks, at de skal stole på de få insidere, der virkelig ved, hvad der foregår.

Regel 4:
Omstil opmærksomheden og hold folk forvirrede. Forvalt nyhedscyklus, så Kongressen og offentligheden ikke har tid til at undersøge, hvem destruerer et forsigtigt bank-system, der betjente Amerika så godt i 60 år efter den finansielle nedsmeltning af 1920'erne.

Regel 5:
Altid huske på, at målet er at privatisere gevinster til nogle få og socialisere tabet til mange.

I 30 år under den ene økonomiske skandale efter den anden har Wall Street-spillefuglene beholdt milliarder af dollars af deres gevinst og flyttet deres tab over på de amerikanske skatteydere.
Når denne redningsplan er på plads, vil grådighedsspillet begynde igen.

Dette inspirerende indlæg og Ms Kaptur's fascinerende kropssprog kan ses på denne video.
http://www.youtube.com/watch?v=S27yitK32ds

Ja, men det lyder jo fuldkommen sandsynligt. Det skal nok lykkes for Fogh og Bush-McCain at overbevise deres befolkninger om, at tryghed er = som det var før. Ellers kommer islamisterne. Der er dog mange amerikanere, mellemeuropæere og andre oprørske, individualistiske Soldat Svejk.-agtige folkefærd, der er skeptiske og protesterer - men ikke i Danmark. Landet med det eneste folk i verden, der tror, at politikerne vil deres befolkninger det bedste og grundlæggende er lige som dem.

@Andreas Trägårdh: Jeg takker mange gange for linket til videoen med Marcy Kaptur's tale i Repræsentaternes hus.

Efter lige at have set den sidder jeg tilbage med blandede følelser af vrede, væmmelse, afsky, sorg og resignation. Ikke over hende, naturligvis, men over det faktum, at disse hendes overordentligt fornuftige ord i sidste ende var nyttesløse: Hjælpepakken blev stemt igennem i både Senatet og Repræsentanternes Hus, og derefter fulgte tilsvarende hjælpepakker hele kloden rundt.

Hvad kan man dog stille op imod den monumentale afstumpethed, der ligger bag ved det spil, som hun taler om? Når ikke engang flertallet af politikerne har modet til at sætte hælene i og sige, at nu stopper spillet?

Det efterlader mig med en følelse af undergang. I sådanne stunder kan jeg i mine tanker ikke lade være med at kigge på kloden udefra, som en form for sjælelig flugt:

Vi mennesker lever i en papirstynd hinde af luft. Over os er der kvælende tomt vakuum. Under os er der knusende granit og skoldhed lava. Vi har ingen andre steder at søge hen. Vi er resultatet af flere milliarder års biologisk kamp og forplantning. Og hvad laver vi? Vi kæmper fortsat og har grundlæggende intet lært. Vi destruerer vores eget livsgrundlag. Vi skider, hvor vi står. Hvad er nytten?

Hvor mange af disse grådige fjumrehoveder tænker sådanne tanker? Tror de, at de gennem deres magt bliver udødelige? Har de aldrig været på en kirkegård? Hvorfor skal disse åndeligt småt bemidlede tåber vedvarende have lov til at ødelægge vore liv?

@Andreas Trägårdh: Jeg har lige set første afsnit af videoen "Zeitgeist: Addendum".

Hvad skal jeg sige? Boller fra Kohberg!? Vores økonomiske system, der heri beskrives, er jo så overvældende vanvittigt, at jeg famler efter ordene.

Kan videoen købes nogetsteds, eller findes den kun online? Det ville være rart at kunne se den på et fjernsyn fremfor på en computerskærm.

Andreas Trägårdh

Hej John

Ja, original filmen som du har set uddrag af, kan købes. (Google efter den!)

Statskasser overalt bliver tømt i disse dage. Alt imens de storbanker, der ejer den private bank Federal Recerve, som netop står bag kraket. tjener milliarder i dollars.
Antageligvis bliver guld igen indført som værdi grundlag for pengeseddel pressen - men der sker først når de suveræne stater er insolvente - bankerot, som resultat af krak i finansverdnen.

@Andreas Trägårdh: Tak for dit svar. Jeg ved ikke, hvorfor jeg ikke lige selv Google'de den i stedet for at spørge efter den her.

Anyway, nu har jeg fundet den på http://www.zeitgeistmovie.com/dvdorder.htm. Uheldigvis ser det ud som om, at den ikke findes med danske undertekster. Det ville være rart, for selvom jeg generelt forstår engelsk, så er det merkantile univers ikke lige min stærke side.

Andreas Trägårdh

Hej John

Her er en anden lige rystende men seværdig dokumentar om pengenes tilblivelse.

Bemærk at filmen er stykket op i fem afsnit, hvoraf flg . er den første, resten ligger også på Youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=ThXpjmfyiMQ

@Andreas Trägårdh: Jeg takker for linket. Jeg har nu set alle fem afsnit på YouTube.

Det er skandaløst, at regeringer verden over har været villige til at redde et så monstrøst forvredet system. Men måske skyldes det bare, at langt de fleste af vore folkevalgte rent faktisk ikke forstår, hvad de forsøger at redde. De vil dog helt sikkert få nye chancer i den nære fremtid, hvor systemet igen og igen vil nødvendiggøre nye indsprøjtninger af gæld.

Andreas Trägårdh

Hej John
Ja, det har du sandelig ret i - Det er skandaløst!

De laver love i folketinget og EU forsamlingerne, fordi de ikke aner hvad de skal stille op med situationen. Hvilken tragedie, at det netop er ved disse love, at udbytteriet fortsat vil overleve.

Lovene er ikke til for Os, befolkningen og samfundet, men de er til for at yde beskyttelse af bankerne, for ellers ville der blive folke opstand.

Finansverdenen er en parasit i samfundet!

@Andreas Trägårdh: Ja, vi er tydeligvis fanget i en Catch-22 situation, hvorfra der ikke er nogen fornuftigt udfrielse.

Derfor bliver det da også spændende - eller måske rettere, deprimerende - at se, hvad Sarkozy, Barroso og Bush kan og vil stille op på det finansielle topmøde, som de netop er blevet enige om skal holdes formodentlig i slutningen af november.

For kan de overhovedet reformere noget af betydning, selvom der tales for ændringer af det finansielle system?

Og hvis de ikke kan det, hvilket de formodentlig ikke kan, kan de så reformere noget af betydning på klimafronten ved topmødet i København 2009?

Jeg tvivler, desværre.