Nyhed
Læsetid: 1 min.

Vinder af Fredsprisen

Finlands tidligere præsident Martti Ahtisaari får Nobels Fredspris for sin mangeårige indsats som mægler i internationale konflikter
Den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari får Nobels Fredspris for sin mangeårige indsats som mægler i internationale konflikter
Udland
10. oktober 2008

Den norske kommite for Nobels Fredspris meddelte i dag kl. 11.00, at dette års Fredspris går til finlænderen.

I komitéens begrundelse lyder det blandt andet, at Ahtisaari belønnes 'for hans vigtige indsats i at løse internationale konflikter på flere kontinenter gennem mere end tre årtier'. Gennem hele sin karriere har finnen været tilknyttet FN.

Karriere

Det er ikke mindst Ahtisaaris arbejde med Balkan-konflikten i halvfemserne, som komitéen fremhæver. Fra 1999 til 2007 var han særligt aktiv i at løse problemerne i Kosova.

I 1989-1990 arbejdede han for Nambias selvstændighed. Ahtisaaris og hans organisation Crisis Management Initiative forsøgte at bringe Indonesiens Aceh-provins på fode efter Tsunamien i 2004.

Ahtisaari blev i 1973 udnævnt til Finlands ambassadør i Tanzania. Siden har han været ambassadør i konfliktfyldte lande som Zambia, Somalia og Mozambique.

Fra 1994 til 2000 var Ahtisaari Finlands præsident. Han tilhører de finske Socialdemokrater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

hmm.. de der nobelpriser, er vist blevet meget politiske og meget lidt efter hensigten, skal man tror de seneste dages skriverier imod nobelkomiteen,

Har lige læst at Artisaari, bestemt ikke er værdig til fredsprisen, da han ikke opfylder et eneste at de 3 formål med prisen.

ja, moral er godt og dobbelt moral, er dobbelt så godt.