Læsetid: 4 min.

6 ting der kan gå galt for Obama

Er den første afroamerikanske præsidentkandidats opbakning i meningsmålingerne overvurderet? Det er muligt, siger en valgiagttager. Flere andre ting kan gå galt for Barack Obama, skønt han alt andet lige ligner en sejrherre
I dag afgør de amerikanske vælgere, hvem der skal overtage præsidentposten. Meningsmålingerne siger, at Obama vinder, men blandt andet valgdeltagelsen og vejret kan spille ind på sidste etape.

I dag afgør de amerikanske vælgere, hvem der skal overtage præsidentposten. Meningsmålingerne siger, at Obama vinder, men blandt andet valgdeltagelsen og vejret kan spille ind på sidste etape.

Hans Deryk

Udland
4. november 2008

BOSTON - I Obama-lejren og blandt ængstelige demokratiske vælgere havde man frygtet det kendte valgfænomen - oktober-overraskelsen. Men den udeblev.

Osama bin Laden dukkede ikke op i en video. Præsident George W. Bush beordrede ikke et bombeangreb på Iran, ej heller gjorde Israel. Republikanerne serverede ikke en beskæmmende nyhed om Obamas fortid på et fad.

"Den eneste mulige oktober-overraskelse kan hænde i november, mere præcist på valgdagen," konstaterer Steven Stark, en valgkommentator for magasinet Boston Phoenix.

"Og det er, at en del af vælgerbefolkningen ikke har været ærlig over for opinionsinstitutterne, og at John McCain sensationelt vinder en kneben sejr."

Men Stark, der for mange år siden var rådgiver for præsident Jimmy Carter, anser en McCain-triumf for "ret usandsynlig". Han giver den republikanske præsidentkandidat en chance på højst 10 pct. Men hvad kan egentlig gå galt for Obama på valgdagen i dag? Listen er lang.

1. Meningsmålingerne

- Uden racefaktoren ville lodningen af vælgernes præference have været lettere.

"Man kan ganske enkelt ikke forudsige med stor sikkerhed, hvilken indflydelse Barack Obamas hudfarve og baggrund får på resultatet.

Vi ved det ikke, fordi det er første gang, at amerikanerne skal stemme på en sort præsidentkandidat," påpeger Stark.

Det er ikke, fordi der er så mange racistiske eller forudintagede vælgere. Snarere kan vælgere, der hælder mod McCain frygte at blive stemplet som racister og derfor undlade at være oprigtige over for meningsmåleren.

Det er altså muligt, at politisk korrekthed kan blive hunden i et spil kegler, omend det ifølge Stark ikke er særligt sandsynligt.

En anden kilde til usikkerhed skal findes i den omstændighed, at man i USA aldrig rigtig ved, hvem der dukker op og stemmer. Man har ikke en solid demografisk profil af vælgerbefolkningen, som det er tilfældet i europæiske lande. Det gør det endnu vanskeligere at fæste fuld tillid til Obamas føring, siger Stark.

Noget andet er, at Obamas forspring på fem-seks point i de nationale meningsmålinger ikke er overbevisende. Tallet er taget som et gennemsnit af alle opinionsinstitutters undersøgelser inden for den sidste uges tid.

"Føringen varierer fra tre til 12 point. Det er ikke særligt betryggende med så store udsving," mener Stark.

2. Tøvende vælgere

- Der findes en teori om, at langt størsteparten af de ubesluttede vælgere - mellem fem og 10 pct. af de adspurgte - vil sætte kryds ved McCain.

"Nogle vælgere bliver i sidste øjeblik ængstelige over radikal forandring og foretrækker kandidaten fra det siddende regeringsparti. Det var tæt ved at ske i 2000, hvor Bush lå foran i meningsmålingerne og så faldt tilbage i sidste øjeblik. For nogle repræsenterede Gore et betryggende status quo," forklarer Stark.

Men selv hvis trefjerdedele af de ubesluttede vælgere foretrækker McCain, har Obama stadig en god chance for at vinde.

"Lige nu ligger han i de fleste målinger over 50 pct. Så hvis han røg ned til 48 pct. på valgdagen, og vi går ud fra, at de to andre præsidentkandidater, Ralph Nader og Bob Barr, får en andel på to-tre procent af stemmerne, kan McCain ikke indhente Obama."

3. Valgdeltagelsen

- Demokraterne har indskrevet langt flere nye og overvejende Obama-venlige vælgere i valgregistre i de 15-16 svingstater, hvoraf en håndfuld er traditionelt 'røde' republikanske stater.

Umiddelbart burde det være en naturlig fordel for Barack Obama og alle demokratiske kandidater til et politisk embede.

Den tidlige start på afstemningen i en række svingsstater har efter alt at dømme tiltrukket en stor andel af disse fortrinsvis nye unge og afroamerikanske vælgere.

En meningsmåling fra Hotline Poll i går vurderede, at 51 pct. har stemt for Obama og 46 pct. for McCain under tyvstarten på valgdagen.

"Problemet er imidlertid, at vi ikke aner, hvor mange unge og sorte deltager. Hvis der er et skjult racistisk element gemt væk i meningsmålingerne, er det meget vigtigt, at disse to vælgergrupper deltager i større omfang end normalt. Hvis de ældre vælgere som sædvanligt dominerer, bliver det et problem for Obama," siger Steven Stark.

4. Hillary Clinton

- Det er mange iagttageres opfattelse, at en hvid demokratisk kandidat havde været et langt mere sikkert kort at spille ud med i 2008.

"Der ville praktisk talt ikke have været nogen tvivl om republikanernes nederlag. At Obama trods alt står til at vinde, skyldes udelukkende den finansielle krise og den økonomiske recession. Uden det havde opløbet været meget tæt. John McCains sejrschance ville have været reel," mener Stark.

5. Valgfusk

- Aktivister i begge partier er overbevist om, at modstanderne vil gøre alt i deres magt for at 'stjæle' sejren fra dem, hvis opløbet i svingstater som Florida, Ohio og Pennsylvania skulle blive meget tæt og udslagsgivende for resultatet. Forsøg på at hindre vælgere i at stemme - især mindretalsgrupper - og et usædvanligt stort antal provisoriske stemmesedler kunne skade Obamas chance.

6. Vejret

- Foreløbig ser det ud til, at heldet er med Obama og demokraterne. De eneste svingstater, hvor der meldes om regnbyer, er i Virginia og North Carolina. Men koldt bliver det ikke i de to sydstater. Der vil komme regn i det østlige Pennsylvania op ad eftermiddagen. Ellers ser de andre svingstater i midtvesten, Colorado og sydvesten ud til at få solrigt og mildt vejr. Det samme i resten af landet.

Fordi demokratiske kandidater er afhængige af mindre bemidlede vælgere og mindretal, som er mest tilbøjelig til at blive hjemme i kulde, regn og sne, kan tirsdagens gode vejr tilsmile Barack Obama.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Rasmussen

Måtte ens skepsis med hensyn til udviklingen blive modsagt af historien. Måtte tvivlen, omkring hvad det nye står for, og om hvorvidt det over hovedet kan gøre en positiv forskel, blive gjort til skamme. Må den første sorte mand i det hvide hus blive en realitet. Og lad det gøre en forskel. Må løftet, som den smukkeste modtager om sin egen fremtidige lykke foran spejlet hver morgen, komme os alle i møde. Og for en gangs skyld, lad os tro på at en bedre verden kan italesættes, at hele menageriet omkring det globale samfund kan iscenesætte og italesætte en bedre verden i overensstemmelse med sine egne forudsætninger. En smuk ung sort mand i spidsen for det hele, det vækker håb om en vending mod det bedre.

Heinrich R. Jørgensen

Risikoen ved Steen Ole Rasmussens fremragende forslag er, at man næsten kun kan blive skuffet med så høje forventninger...

Men nogle gange skal man overvinde sig selv, være positiv, tossegod og glad, uden dog at være euforisk jubelidiot. Jeg tilslutter mig gerne opfordringen til at forsøge samme vanskelige balancegang.

En venlig opfording til en mere faktuel beskrivelse af den kommende præsident.

Kære Martin Burcharth.
Kunne du ikke ikke beskrive mandens politiske ambitioner i stedet for det (unskyld udtrykket) overfladiske (underholdende) tanskespind, du her kaster dig ud i.

Ku' du ikke tænke dig rigtig godt om og give en grundig og personlig vurdering af DKP (Den Kommende Præsident) 's forventede beslutninger på Irak, Iran og en udvalgt samnling af de værste (set med europæiske øjne) indenrigsproblemer, manden står overfor.

Jeg tror, du er en af de få danske USA-skribenter, der kan.

Det ville være læsværdigt om ca. en uges tid.

Med venlig hilsen

Inger Sundsvald

Steen Ole Rasmussen

Må jeg tilslutte mig dine, og alle andres gode håb og tanker? Og lad hvem der nu vil velsigne dem!

Heinrich R. Jørgensen

Fremragende forslag, Ole Munk.

I morges slog min mindste øjnene op og spurgte sin storebror: "Er det i dag Obama vinder?".

Drengen er fire! Og han har det ikke fra os.

Obama er simpelthen en rockstar - de snakker om ham i børnehaven og i storebroderens 2. klasse.

Inger Sundsvald

Henrik Jensen

Måske er der håb for din søn. Og forhåbentlig bliver hans forhåbninger ikke i skuffet.

Vi andre må se hvad der sker, selv om vi ikke er helt trygge, hverken med den ene elle den anden.

Steen Ole Rasmussen@

... måtte ens skepsis med hensyn til udviklingen blive modsagt af historien. måtte etc. ...

kan næppe siges bedre;

En mere defensiv udlægning: Hvis McCain bliver præsident, går verden først fuldstændigt i stå. Under Bush er tiden blevet skruet tilbage til 50'erne. Faktisk var resten af verden ved at blive drevet til vanvid af den flegmatiske, uinteresserede golfspillende cowboy, så selv Ekstra Bladet måtte advare: Verden er ved at blive kvalt!

Så kom 11.09, og Bush begyndte at virke mere normal, omend uhyggeligt ensporet. Hvis McCain kommer til, bliver verden ramt af kollektiv apati og stilstand, indtil det næste 11.09, som er det eneste, disse typer kan forholde sig til: Ondt (dem) og Godt (os) - plus Old Europe og andre vægelsindede.

Finn Årup Nielsen

Syv ting!

Vi har hørt en del om race-effekten - til tider kaldet Bradley- eller Wilder-effekten - i forskellige medier, men jeg synes dog ikke omtalerne har været særlig godt funderede. I en artikel fra august har en amerikansk postdoc kigget nærmere på race-effektet ved at analysere en række amerikansk valg. Hans måske overraskende resultat fra den statistiske analyse er - så vidt jeg kan skimme - at race-effekten ikke findes længere, men at der derimod er en anden effekt: favorit-effekten. Favoritter i meningsmålingerne har tendens til at tabe procent på valgdagen. Artiklen er tilgængelig fra:
http://people.iq.harvard.edu/~dhopkins/wilder13.pdf

Hvis Obama taber er det så vel nærliggende at forklare det med at hans vælgere er blevet hjemme på sofaen i tiltro til at valget allerede er vundet.

Heinrich R. Jørgensen

Finn Årup Nielsen:
"Hvis Obama taber er det så vel nærliggende at forklare det med at hans vælgere er blevet hjemme på sofaen i tiltro til at valget allerede er vundet."

Hvis de amerikanske vælgere ikke har lært af julelegene i forbindelse med valgene i 2000 og 2004, og bliver væk fra stemmeboksene, har de næsten fortjent 4 år med McCain/Palin. God forbid / have mercy on our souls...