Læsetid: 14 min.

60 timers terror og kaos

En gruppe unge mænd spredte død og rædsel i millionbyen Mumbai, da de svært bevæbnede slog til mod blandt andet hoteller og en cafe og trak blodige spor efter sig. 60 timer senere var flere hundrede mennesker døde
Inderne tænder lys ved det eksklusive Taj Mahal Palace i Mumbai, hvor adskillige ansatte og gæster blev skudt af de unge terrorister.

Inderne tænder lys ved det eksklusive Taj Mahal Palace i Mumbai, hvor adskillige ansatte og gæster blev skudt af de unge terrorister.

Udland
1. december 2008

Mumbai, Indien, onsdag aften. En by med 18 millioner indbyggere, og en mængde gæster. I hotel-distriktet sidder forretningsfolk og turister og spiser og drikker, kigger på vinduesudstillinger og slentrer til fods. Tusinder er stimlet sammen i gaderne i dette mest mondæne område af storbyen med den evigt travle havn. Og så, upåagtet af alle andre, ankommer en gruppe helt nye gæster i flere både. Alle er de unge mænd og medbringer rygsække. I disse befinder sig granater og automatiske våben. De går i land og deler sig op. Og i de næste 60 timer udspiller sig som i slowmotion et sandt af metodisk og ubarmhjertig vold. Dette er historien om disse rædselsdage, blodigt minut for blodigt minut.

Onsdag den 26., 21.25 (lokal tid) - Mændene fra bådene breder sig i vifteform over hele byen. De åbner deres rygsække og går til angreb. Fire eller fem unge mænd stormer ind i banegårdshallen på jernbanestationen, Chhatrapati Shivaji, og skyder løs på skaren af sene pendlere. Senere skal Nasim Inams hænder ryste, når han husker tilbage på de fire angribere:

"De bar sorte T-shirts og blå jeans. De havde store skydevåben med. De skød løs på tilfældige mennesker og kørte derefter væk."

Han fortæller, at de fleste af overfaldsmændene var unge, højest 25 år. "De var så unge. Jeg stod lige bag dem. Hvis de havde vendt rundt, ville det have været mig."

Lidt senere bryder skyderier løs nær to af Mumbai mest eksklusive hoteller, Trident-Oberoi og Taj Mahal Palace.

I Leopold's Café, som er fyldt med omkring 100 gæster, bliver der også skudt. Udenfor smadrer en eksplosion en rød scooter. Cafeens markiser bliver flået af, og dynger af glasskår flyder på gaden. Der lyder skrig. Mennesker kaster sig ned eller haster i dækning. Nogle løber. Der er kaos. Indenfor er væggene hos Leopold's oversået med skudhuller, og gulvet er et søle af blod. Hvis blod? Det vides endnu ikke. Så, kort efter kl. 23, kommer de første meldinger om dødsfald - to, ved jernbanestationen.

22:50 - Skyderier bryder ud i avisen The Times of Indias kontorer i den sydlige del af byen, hurtigt efterfulgt af angreb ved Bombay Municipal Corporation og hospitalerne Cama og GT.

23.26 - Politiet oplyser, at syv lokaliteter er under angreb. Det officielle dødstal stiger til fire.

Bilbomber og granater

Lobbyerne i både Oberoi og Taj Mahal brænder. Politiet har nu omringet Taj, men ingen ved, hvad der foregår indenfor. En halv time senere kommer der nyt fra et britisk parlamentsmedlem, som er fanget i bygningen. Sajjad Karim taler ved hjælp af sin mobiltelefon fra et barrikaderet kælderlokale. Han siger:

"Jeg var i hotellobbyen, da de bevæbnede mænd myldrede ind, og folk begyndte at flygte. Vi var omkring 25 eller 30. En bevæbnet mand stod og affyrede salver, der slog ned lige ved siden af mig. Det lykkedes for mig at komme væk, og jeg løb ind i hotelkøkkenet, og så tog vi elevatoren ned til kælderrestauranten. Vi befinder os nu i dette mørke og har barrikaderet alle døre. Det er virkelig slemt."

Men nogle mennesker redder sig ud, anført af hotelpersonale, og nogle få sårede bliver kørt ud på hotellets gyldne bagagevogne. På Oberoi kommer gæster ud med deres hænder over hovederne. De er, skal vi senere erfare, de heldige.

Torsdag den 27., kl. 00.08 - Reuters rapporterer: "Mindst 10 mennesker er dræbt i Mumbai ved skyderier, oplyser indiske tv-kanaler". En bilbombe detonerer tæt på byens lufthavn. Eksplosioner høres ved Taj, og granater kastes fra vinduerne. De gæster, som ikke holdes fanget af de bevæbnede mænd, søger dækning, hvor de kan.

Dalbir Bains befinder sig sammen med 50 andre under bordene i Sea Lounge-restauranten. Hun forsøger at forholde sig så roligt som muligt. Først klokken fire om morgenen vover hun at kravle ned ad en brandstige og ud i sikkerhed. Andre kommer ud tidligere, herunder en gruppe anført af hotellets sikkerhedsfolk. De lister i grupper ned ad bagtrappen på det 20 etager høje hotel. Mange tager deres sko af for at minimere støjen. Vindeltrappen er smal og stejl og så varm, at de stopper tre gange på den halve time, turen tager. Blandt dem er to mænd, der bærer på en kvinde i en kørestol.

00.32 - En britisk gæst slipper væk fra Taj og siger til indisk tv, at de bevæbnede mænd tager gidsler og leder efter personer, der har britiske pas. Alex Chamberlain, som er i Mumbai på forretningsrejse, fortæller, at mændene var braset ind i Oberois Kandahar-restaurant og havde gennet gæsterne ovenpå.

"De gav alle ordre til at standse og række hænderne op og spurgte, om der var nogen briter eller amerikanere imellem. Min ven sagde til mig: 'Spil nu ikke helt - lad være med at sige, at du er brite'."

Men da de bevæbnede mænd tvinger gidslerne op ad en trappeskakt, undslipper han og en anden mand gennem en brandudgang og tumler igennem den røg, der nu fylder hotellet. De når frem til lobbyen og ud i det fri, hvor de opdager brandbiler og 20 bevæbnede politimænd, "der så lige så bange ud, som vi var."

00.50 - Reuters melder: "Mindst 18 mennesker er dræbt i Mumbai-angreb, oplyser indiske tv-stationer." Gæster og personale forsøger stadig at flygte fra de to hoteller. Den ene, en tysk mediechef, dør af et fald fra facaden af Taj, da han forsøger at redde sig ud. Uden for hotellet kan folk ses som silhuetter i vinduerne. Nogle hæver deres knyttede næver forgæves mod vinduesglasset. Andre tænder og slukker deres lightere for at signalere, at de er i fare. Et par flager med en hvid klud."

01.17 - Reuters melder: "Mindst 40 mennesker er dræbt i en serie af angreb i Mumbai, oplyser indiske tv-kanaler." På Oberoi låser Mark Abell, en britisk advokat, sig inde på sit værelse efter at have hørt eksplosioner. Andre, deriblandt en forretningsmand, Alan Jones, fra South Wales, møder de bevæbnede mænd ansigt til ansigt. Han siger senere:

"Vi tog elevatoren til lobbyen. Da dørene åbnede sig, gik to japanske mænd ud, men signalerede omgående til os, at vi skulle gå tilbage i elevatoren. Da de kom tilbage, ramte en kugle en af japanerne bag på benet. Kød og blod splattede ud overalt. Jeg kiggede op for og så en af de bevæbnede mænd nærme sig. Jeg forsøgte at lukke døren, men den sårede fyrs ben var i vejen." Han får desperat hevet japanerens ben tilbage i elevatoren, netop som den bevæbnede mand styrer hen imod dem. Elevatoren sætter fart mod øverste etage, hvor hotellets personale giver gruppen besked på at søge tilflugt i kælderen via en anden elevator, der skulle være sikker. "Efter en time i en balsal bliver vi evakueret i grupper af ti til, hvad de siger, er et sikkert område, skønt vi ikke følte os særligt sikre. Vi anede ikke, hvad der foregik - det var skørt, det var kaos."

01.28 - Reuters melder: "Mindst 80 dræbt i angreb i Mumbai.". Bag denne statistik gemmer sig en god portion heltemod.

Personale trådte til

Cheryl Robinson, en britisk turist, dukker senere samme morgen barfodet op fra sin syv-timers prøvelse i Taj og siger:

"Vi spiste aftensmad, da vi hørte skud. Der lød skudsalver og eksplosioner. Vi holdt os ned på gulvet, mange lå under borde og andre møbler, og hotellets personale sagde, vi skulle forholde os i ro. Hotellets personale var fantastisk. De låste dørene og sagde, vi skulle blive, hvor vi var."

Hun fortæller, at restaurant og hotelværelser blev oversvømmet, da vandrør brast i et kaos af skud og eksplosioner. "Vi lagde os ned i vandet. Vi kunne høre lyden af folk, der løb udenfor. Det var frygteligt." Hun blev til sidst hjulpet ud på en stige af brandmænd.

01.35 - Hemant Karkare, chef for Mumbais anti-terroristhold, rapporteres skudt. Fire eller fem terrorister har nu taget et ukendt antal gæster på de to hoteller som gidsler. Blandt dem, på Taj, er 50 koreanerne, hvis chauffører stadig venter tålmodigt, og forgæves på dem bag de sikkerhedskæder, som politiet har sat op. På hotellet befinder sig også medlem af Europa-parlamentet Ignasi Guardans, der siger til spansk radio: "Vi er i kontakt med nogle politifolk inde i hotellet, den ene er i et værelse, den anden holder sig skjult i køkkenet." Kort efter lyder der en eksplosion på hotellet.

02.30 - I Taj søger 20 personer i dækning i en boghandel, hvorfra de flygter med hjælp fra sikkerhedsstyrker. Én af dem, forretningsmanden Hugh Brown, fortæller senere, at en mand, der opholdt sig sammen med dem, viste sig at være en af terroristerne.

"Da han kom ud til os, begyndte han at skyde på nogle af de mennesker, som var ved at forlade lokalet. Derefter tog sikkerhedsstyrkerne sig af ham. Han udgav sig for at være en af os i rummet. Han havde en rygsæk, som han ikke lod os se. Han sagde, at det var privat ejendom. Set i bakspejlet burde vi nok have gjort noget."

Fem minutter senere påtager en organisation, der kalder sig Deccan Mujahideen i e-mails til indiske nyhedsmedier ansvaret for angrebene.

04.33 - Som flere eksplosioner rapporteres fra Oberoi, smider terroristerne nu granater fra taget af Taj for at hindre politiet i at komme ind. Hundredevis af gæster er blevet evakueret fra hotellet, men andre, et ukendt antal, holdes stadig som gidsler indenfor. Andre er spærret inde, men ikke fanget og råber om hjælp fra vinduerne. Brandmænd slår ruderne itu for at undsætte dem.

05.46 - Officielle talsmænd melder, at indtil videre er 11 politifolk blevet dræbt. Det står ikke klart, om de er en del af dødstallet på 80. Men meget lidt står indtil videre klart. Ti minutter senere rapporteres 26 af de 50 koreanere, som var blevet fanget i Taj Mahal, at være undsluppet uskadt. De havde i fem timer holdt sig skjult sammen i et konferencerum.

06.15 - Dødstallet stiger til 82. En time senere når det op på 86. I Taj på 15. etage, bankes der på døren. Inde i værelset befinder sig briterne Alistair Francis og hans forlovede Nicole Griffen, som har søgt at gemme sig her, siden personalet kl. 22 ringede og sagde "sluk for tv'et, sluk for lyset - der er en fyr med et skydevåben". De forbliver på værelset og forsøger at holde sig orienteret om situationen via internettet. Heldigvis er det sikkerhedsfolk, der banker på og giver dem besked på at gå ned på stueetagen."

07.06 - Ved dagens frembrud er Taj omringet af bevæbnet politi, ambulancer, og brandbiler. Jævnligt høres skud, og taget er stadig omspændt af flammer og røg. Ved Oberoi stimler venner af de indespærrede sammen. Blandt dem er den universitetsstuderende Preet Desai. Han fortæller, at faderen til en ven var inde på hotellet til et forretningsmøde, da der blev skudt. "Min ven er helt knust. Hans far besvarer ikke hans mobilopkald. Hvad gør vi? Kender du nogen på det hotel, der kan give os oplysninger, alle slags oplysninger?"

09.03 - De første rapporter kommer om, at en israelsk rabbiner, hans kone og to børn bliver holdt som gidsler på Chabad House, Mumbais hovedkvarter for en ultraortodoks jødisk gruppe.

Der er syv af os

Terrorister har erobret en politibil, skudt på forbipasserende og dræbt tre. Nogle mennesker forsøger at beskytte rabbinerens hus ved at kaste med sten, men terroristerne angriber og indtager derefter rabbinerens hus.

09.30 - En terrorist, der kalder sig Sahadullah, ringer selv til indisk tv og siger:

"Der er syv af os i Oberoi. Vi kræver alle Mujahideenere, der er tilbageholdt i Indien, løsladt. Først derefter vil vi frigive folk. Løslad alle Mujahideenere, og muslimer i Indien må ikke længere generes."

11.41 - Efter konfuse meldinger om, at politi og kommandosoldater er "begyndt operationer mod militante" på Oberoi, siger en talsmand for de officielle myndigheder, at omkring 100-200 gæster og personale er indespærret her.

12.04 - I rabbinerens hus bliver en kvinde, familiens kok, og et barn - Moshe Holzberg på to år - sat fri. Moshes bukser er dækket af blod. Han er nu forældreløs. Hans mor og far, rabbiner Gavriel Holtzberg, findes senere døde inde i huset.

13.05 - Tre mennesker bliver dræbt ved en eksplosion i en taxa på Mazagaon Dockyard Road i det sydlige Mumbai. En biograf, Metro Adlabs Multiplex, også i syd, rapporteres angrebet.

13.55 - Den delstatslige politichef A. N. Roy erklærer, at alle Taj-gidsler er blevet frigivet. Den melding skal vise sig at komme alt for tidligt.

16.00 - Omkring et dusin gidsler bliver i hast ført ud fra Taj og ind i ventende ambulancer. Tre lig, dækket af hvide tæpper, køres også ud.

16.57 - Skud og eksplosioner høres ved Taj, samtidig med at kommandosoldater indleder et angreb på terroristerne. På Oberoi tilbageholdes snesevis fortsat. En talsmand siger, at sikkerhedsstyrkerne har ryddet de første fire etager og fra ottende etage til den 22.

17.43 - På Chabad House ringer en terrorist - 'Imran' kalder han sig - til indiske medier og siger på urdu:

"Bed regeringen om at tale med os, og vi vil frigive gidslerne. Er I klar over, hvor mange mennesker, der er blevet dræbt i Kashmir? Er I klar over, hvordan jeres hær har myrdet muslimer? Er I klar over, hvor mange som er blevet dræbt i Kashmir i denne uge?"

19.46 - Voldsomme flammer skyder til vejrs fra øverste etage af Oberoi. Kommandosoldater kæmper angiveligt værelse for værelse mod terrorister. En halv time senere meldes 45 gidsler løsladt, mens 35 fortsat er i hotellet. På byens Jaslok-hospital, fortæller Diane Murphy fra Hexham, Northumberland, hvordan hun og hendes mand, Michael, blev såret, da revolvermænd stormede ind i Leopold's café.

"Pludselig var der skud fra automatvåben. Hele stedet blev splittet ad. Larmen var utrolig høj. Min mand og jeg blev ramt som mange andre mennesker. Alle var nede på jorden. Skuddene stoppede i få sekunder og tog så til igen. Vi måtte vente til politiet nåede frem. Jeg blev sammen med min mand, for jeg kunne se, at han var blevet alvorligt såret. Han var ved at miste bevidstheden." Michael Murphy blev ramt i ribbenene (han måtte senere have sin milt fjernet), Diane Murphy i foden.

22.07 - Dødstallet stiger til 119. Det står nu klart, at de 10 af dem blev skudt ned på banegården.

23.29 - Talsmænd for de delstatslige myndigheder siger, at belejringen ved Taj er ophørt, og de sidste tre angribere er blevet dræbt. Meldingen er forkert, og det er hverken første eller sidste gang.

23.36 - Otte gidsler mere befries fra Chabad House. Dipak Dutta, der reddes ud fra Taj, fortæller, hvordan soldater, der eskorterede ham gennem korridorerne, gav ham besked på ikke at kigge på de mange lig. "En hel gruppe kokkelærlinge blev massakreret i køkkenet," tilføjer han.

Fredag den 28, kl. 07.24 - Den indiske hærs snigskytter i bygningen over for Chabad House åbner ild. Kommandosoldater firer sig ned i reb fra en helikopter, der hænger og svæver over det jødiske center

10.03 - Flere gæster, herunder en køkkenchef, en baby og mennesker, der bærer bagage med det canadiske flag på, føres ud fra Oberoi.

11.42 - Politifolk uden for Oberoi råber gennem en megafon, at 93 hidtil er reddet fra hotellet. Næsten samtidig lyder to kraftige eksplosioner og skud ved Taj. Elektriciteten er afbrudt fra underetagen, hvor terroristerne stadig menes at strejfe rundt.

12.41 - Næsten to dusin flere mennesker - primært flypersonale fra Lufthansa og Air France - reddes ud fra Oberoi. En halv time senere fortæller en kommandosoldat, at 15 lig er fundet i et værelse på Taj.

14.35 - På et hospital i Mumbai ligger en af heltene fra Tajs belejring, et medlem af personalet, der kun kendes som hr. Rajan, alvorligt såret.

Dødstal stiger fortsat

Prashant Mangeshikar, hans hustru og datter var i det 105 år gamle hotel onsdag aften, da terroristerne åbnede ild. Hotelpersonalet gennede Mangeshikar-familien og de andre gæster ovenpå - for kun at stå ansigt til ansigt med en af de bevæbnede mænd. Mangeshikar fortæller: "Han så ung ud og talte ikke til os. Han skød bare. Vi stod ligesom i en række. Manden foran min kone beskyttede os. Han var på rengøringsholdet. Han tog imod kuglerne."

Det var hr. Rajan. Mangeshikar og et par andre trækker ham ind i et værelse og prøver i løbet af de næste 12 timer, om de kan stoppe blødningen. Til sidste reddes han ud. Det vides ikke, om han vil overleve. Mangeshikar siger: "Jeg er kommet her til hospitalet for at finde ud af, hvad der skete med ham. Det skylder jeg den modige mand."

15.00 - Indisk politi hævder at have kontrol med Oberoi. De har hidtil bjærget 24 lig. På Chabad House melder kommandosoldater, at de har indtaget de to øverste etager. Dødstallet når op på 143, mens 288 er såret.

18.03 - En kæmpemæssig eksplosion lyder fra Chabad, da kommandosoldater sprænger en ydre mur for at få adgang til komplekset. Der lyder stadig skud fra Taj.

19.05 - Indiske styrker begynder at affyre granater ved Taj, hvor mindst en terrorist har forskanset sig i balsalen. På Chabad er kommandosoldaterne på vej ud og skyder op i luften, et signal på, at det jødiske center er blevet befriet. Ligene af seks gidsler og to terrorister findes indenfor.

Lørdag 29. november, 07.30 - Røg vælter ud fra stueetagen af Taj, hvor kommandosoldater og terrorister udkæmper skuddueller fra rum til rum. Tre terrorister er døde her, liget af en af dem kastes senere ud fra et vindue. Politiets sporhunde føres ind på hotellet.

09.17 - Da politiet ransager Taj, opdager de et værelse fyldt med lig. Dødstallet stiger til 195. Politi advarer om, at det snart vil overstige 200. På scenen for denne sidste kampplads ses sorte striber af sod plette de grå mursten, de hvide balkoner og hotellets røde flisebelagte tag. To af dets farvede glasruder er slået itu. Det samme er hundredvis af liv.

19.29 - Politiet siger, at de nu tror, at kun 10 terrorister har forårsaget disse 60 timers blodsudgydelser. Men hvem er de? Hvem har trænet dem? Finansieret dem? Og hvem har lært dem, at deres sag - at nogen sag overhovedet - kan fremmes ved sådanne rædsler?

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her