Læsetid: 2 min.

Arrestationer er et hårdt slag mod ETA

Den baskiske løsrivelses-bevægelse, ETA, ind-kasserede mandag et par ordentlige lussinger med anholdelserne i Frankrig og Nordirland af ledende medlemmer
Den baskiske løsrivelses-bevægelse, ETA, ind-kasserede mandag et par ordentlige lussinger med anholdelserne i Frankrig og Nordirland af ledende medlemmer
Udland
18. november 2008

Spaniens premierminister, José Luis Rodríguez Zapatero, siger, at den baskiske løsrivelsesbevægelse ETA er blevet tildelt et "afgørende" slag med anholdelsen mandag af dens militære leder.

Den baskiske løsrivelsesbevægelse "har ikke mistet sin evne til at angribe civile. Den har ikke mistet sin evne til at forårsage skade," hedder det i erklæring fra Zapatero, der blev oplæst på spansk tv. Men ETA "er blevet tildelt et afgørende slag" med anholdelsen i Frankrig af Miguel De Garikoitz Aspiazu Rubina kendt under tilnavnet Txeroki, sagde Zapatero videre.

Fransk politi pågreb Txeroki tidligt mandag i Cauterets, et skisportssted i Pyrenæerne tæt på grænsen til Spaniens Baskerland.

Txeroki blev anholdt sammen med en unavngiven kvinde, der også menes at tilhøre ETA, oplyser fransk politi. De spanske myndigheder mistænker Txeroki for at stå bag drabene på to spanske politibetjente i den franske by Capbreton i december sidste år.

Få timer efter anholdelserne i Pyrenæerne blev et 53-årigt dømt medlem af ETA, Juan Ignacio de Juana Chaos, anholdt i Nordirland på begæring af de spanske myndigheder. Chaos, der er mistænkt for terroristaktiviteter begået i Spanien, mødte frivilligt op i retten i Belfast for at forsvare sig mod udlevering til Spanien, men blev anholdt på stedet.

Det er blot tre måneder siden, at Chaos blev løsladt fra et fængsel i Spanien, hvor han havde afsonet ca. 20 års fængsel for drab på 25 mennesker i forbindelse med 11 terrorangreb.

Ophævet våbenhvile

Anholdelserne af Txeroki og Chaos mandag er det største slag for ETA, siden bevægelsens formodede øverste leder blev fundet i Bordeaux i maj.

Francisco Javier Lopez Pena, kendt under tilnavnet Thierry, blev anholdt sammen med tre andre ETA-medlemmer. Han beskrives som den politiske leder af ETA og menes i juni sidste år at have givet ordren til at ophæve en 14 måneder lang våbenhvile, som ETA havde erklæret.

I løbet af denne måned har ETA intensiveret sine aktiviteter. I begyndelsen af november tog ETA skylden for 10 nylige angreb i Spanien. Samtidig svor ETA, at gruppen vil fortsætte sin væbnede kamp for et uafhængigt basisk hjemland, indtil den spanske regering genoptager forhandlingerne. Af en erklæring fra ETA fremgik det, at organisationen er træt af manglen på indrømmelser fra Spaniens socialistiske regering.

ETA har dræbt over 820 mennesker under den 40 år lange kamp for baskisk uafhængighed i det nordlige Spanien og det sydlige Frankrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her